Megerősödés a bűn nyomasztó hatása alól

Zsoltárok 32

a)Bevezetés

Az erőforrások témában említésre került a gyengeség okozói között a bűn. Ez egy nagyon erős gyengítő hatással bíró teher, ami az emberek életében jelen lehet. Érdemes hát kicsit alaposabban is átgondolni, mi a helyes hozzáállás a bűnhöz.

b)Boldog ember, akinek megbocsáttatott…

Összegző megállapítás az elején.

Az tudja igazán, milyen boldogító a bűnök megbocsátása, aki átélte.

Az élet egyik legfelemelőbb állapota, érzése ez.

Ki az, aki igazán át tudja érezni ezt a boldogságot? Aki el jutott odáig, hogy érezte a bűn súlyát és kész volt azokat a megvallani és értük a megbocsátást kérni.

Azok tudják igazán a bűnbocsánat boldogító érzését tapasztalni, akik nem illemből kérnek bocsánatot. Vagy akik kimondják, hogy bocsánat, azonban a „de” kötőszóval folytatják a magyarázkodásukat. Ez főleg emberi viszonylatban fordul elő.

 • …de nem felejtek

  • Ennek semmi köze az Isteni megbocsátáshoz, ami mögött ott a szeretet. Az igazi megbocsátás felejt is.

 • …de nem volt igazad

  • Ez nem más, mint egy verseny lépés. Látod, azon túl, hogy igazam van, bocsánatot is én tudok kérni, pedig neked kellene. Ugye mennyivel jobb vagyok nálad?

*Volt már igazi teher rajtad a bűnöd? Tudtál igazán őszintén, egyszerűen bocsánatot kérni? Akkor tudod, milyen boldogító érzés, amikor Isten megbocsát.

c)Isten keze és a bűn

Dávid Isten kezét említi ebben a helyzetben.

Amíg elhallgatta, addig ránehezedett az Úr keze. Ez nagyon nyomasztó állapotot okozott. Amikor bevallotta, ez a kéz elvette a bűnök terhét a megbocsátással.

A meg nem vallott bűnre ránehezedik Isten keze. A megvallott bűnöknek azonnal alányúl és leemeli a bűnvalló személyről.

*Mit vársz Isten kezétől? Nyomasztó lesúlyozást, vagy felemelő szabadulást? Isten kész a szabadításra. Ne akadályozd abban, hogy megszabadítson.

Mi akadályozza Istent a megbocsátásban?

A hallgatás.

Annyira megdöbbentő Dávid és minden ember hozzáállása. Képesek vagyunk Isten előtt elhallgatni, amit úgysem lehet elrejteni. Hatalmas igazságokat tanulhatunk itt.

Attól, hogy Isten mindent tud, várja a vallomást

Még emberi kapcsolatainkban is előfordul, hogy érezzük a másikban, hogy valamit nem mondott el. Nem volt teljesen őszinte. Hát még Isten mennyire tudja, hogy mit hallgatunk el.

Mi a hallgatás oka?

 • Nem tudatosul a bűn.

  • Dávid is így volt, amikor élete legnagyobb bukása történt. Hogy, hogy nem, nem vette észre, hogy mekkora bűnbe csúszott. Paráznaság, hazugság, csalás, mesterkedés, gyilkosság. Hogy éli meg? Csak hallgat. Mélyen hallgat. Kell Nátán beugratós – vagy inkább kiugratós – meséje.

 • Nem tartja az ember súlyosnak a tettét

  • Egy igevers nagyon jól leírja ennek a magyarázatát:

  • Préd 8:11 Mivel nem hajtják végre mindjárt az ítéletet a gonosz cselekedetek fölött, az emberek teljesen a gonosz cselekvésére adják szívüket.
  • Hétköznapi értelmezésben az alábbi példák magyarázzák ezt:

   • Egy szál cigaretta még nem okoz tüdőrákot

   • Egy pohár alkohol még nem semmisíti meg a májat.

   • Egy fogmosás kihagyása – elmaradó jó tett – még nem eredményezi a fogak kihullását.

   • Tehát a bűnöknek nincs azonnali következménye, nincs azonnali büntetés utána.

  • Mi áll emögött? Mit kell felismerni abban, hogy nincs azonnali büntetés a bűnre? Isten türelmes kegyelmét.

  • Az, hogy mi hallgathatunk, az Isten hosszú-tűrő kegyelmének köszönhető. Csak nehogy vádold Istent, hogy miért enged annyit. Ha egyből a fejedre koppintana, akkor azért lázadnál.

  • *Nem tapasztaltál büntetést az apró bűnre? Az nem azt jelenti, hogy Isten nem figyel, hanem türelmesen figyelmeztet.

 • Mások is bűnösek, még sincs semmi következménye

  • Ha másoknak lehet, nekem is lehet. Ha másoknak nincs következménye, nekem sem lesz.

   •   Zsolt 73:2 De az én lábam már-már megbotlott, és lépteim kis híján megtántorodtak.  Zsolt 73:3 Mert irigykedtem a kevélyekre, amikor láttam a gonoszok jó előmenetelét.
   •   Zsolt 73:13 Bizony hiába tartottam én tisztán szívemet, és hiába mostam ártatlanságban a kezemet.
  • Ászáf nem esett ebbe a helyzetbe, de megkísértette a gondolat. Bele lehet esni ebbe a következtetésbe, és sajnos a hallgatás állapotába vezethet.

  • *Ne engedj a kísértésnek! Attól mert Isten nem bünteti meg a világ gonoszságát, nem az a helyes következtetés, hogy sodródjunk vele.

 • Nekem már úgyis mindegy

  • Nem a klasszikus hallgatás állapota. Attól sokkal mélyebb, veszélyesebb. Annyi biztos, hogy nem a bűnvallás és bocsánatkérés felé halad benne az ember.

  • *Ne mondd ki soha, hogy már minden mindegy. Mindig van kiút.

d)Ami fejlődik a hallgató bűnösben

Miközben a bűnös hallgat és súlyosbodik rajta Isten keze és a bűnei, van egy képesség, amiben erősen fejlődik. Ez az igazság érzet és az igazság érvényesítés. Csak van ebben egy hiba. Ezt főleg másokra érvényesíti.

Emlékezzünk Dávidra, mennyire érzékeny volt az elmondott történet igazságtalanságára. Milyen határozottan mondott ítéletet.

Egy komoly üzenet!

*Ha azt ismered fel magadban, hogy erős a mások hibái, vétkei feletti érzékenységed és gyors határozottsággal tudod mindig mi lenne a megfelelő szankció az embertársadra, akkor érdemes egy kicsit befelé nézni. Meg kell vizsgálni, hogy ez a tulajdonság erősödés nem az elhallgatott bűnök miatt következett be?

Pál is utal erre a jelenségre:

Róm 2:1-3 Azért nincs mentség számodra, ó, ember, bárki légy, aki ítélkezel, mert amiben a másikat megítéled, abban önmagadat ítéled el, hiszen ugyanazokat teszed te is, aki ítélkezel. Tudjuk, hogy az Isten ítélete igazság szerint van azokon, akik ilyeneket cselekszenek. Vagy azt gondolod, ó, ember, aki elítéled azokat, akik ilyeneket tesznek, holott magad is azokat cselekszed, hogy te elkerülöd Isten ítéletét?

*Erős az ítélkezési kényszer benned, bűnös embereket látva? Érdemes egy kicsit önmagadban vizsgálódni. Nincs valami elhallgatott titkod Isten előtt?

e)Vágyakozás a szabadulás örömére

Mivel Dávid megtapasztalta, mit jelent az Úr megbocsátása, vágyik arra, hogy Isten vegye körül a szabadítás örömével.

Tudja már, hogy minden bűn által kínált gyönyörtől jobb, sokkal jobb a szabadulás öröme.

Fontos tény: A bűn csak pillanatnyi gyönyört okoz, de igazi örömöt és megalapozott boldogságot nem.

*Döntsd el, hogy gyönyört akarsz, vagy örömet! Esetleg igazi örömet és utána gyönyörűséget?

Zsolt 16:11 Te tanítasz engem az élet ösvényére, teljes öröm van tenálad; a te jobbodon gyönyörűségek vannak örökké.

f)Hogyan segíthetjük egymás erősödését?

Fontos cél legyen előttünk, hogy a bűnben lévő, elgyengülő embert segíteni kell a megerősödéshez. Mire kell figyelni, hogy ezt tudjuk tenni?

Ugyancsak Dávid története mutat egy fontos dolgot nekünk.

Amikor lezajlott a Nátánnal való beszélgetés, Dávid csak ennyit mondott:

2Sám 12:13 Akkor Dávid azt mondta Nátánnak: Vétkeztem az ÚR ellen! Nátán azt válaszolta Dávidnak: Az ÚR is elvette bűnödet, nem fogsz meghalni.

Nem egyszerűsíti le Dávid a dolgot?

És mi van Betsabéval, akit belerángatott egy bűnös kapcsolatba? Mi van Úriással, akit megöletett? Mi van a néppel, akit megbotránkoztatott tettével?

Igen, ezek mind sértettek valamilyen formában. Azonban a bűn végérvényesen Isten ellen való tett.

Mennyivel könnyebben tudnánk megbocsátani, mennyivel segítőkészebben tudnánk a bűnbe esetthez közeledni, ha belátnánk, nem mi vagyunk a fő sértett felek. Nem mi vagyunk, akinek leginkább fáj a helytelen viselkedés, hanem Isten az.

*Ha belátod, hogy minden bűn, Isten elleni vétek, akkor jobban tudsz segíteni a bűnbe esett emberen.

g)Összegzés

 • Az élet legnagyobb boldogsága, ha Isten megbocsátását átéled.

 • Ne feledd! Isten keze rajta van a bűneiden. Arra vár, hogy megvalld, és ő azonnal leveszi. Addig azonban nyomasztó súly lesz ez rajtad.

 • Ne áltasd magad, hogy megéri hallgatni. Isten várja, hogy valld meg, bűneidet neki.

 • Teszteld magad! Ha erősödik benned a mások feletti ítélkezés készsége, érdemes kicsit magadat is vizsgálni, nincs-e elhallgatott bűn az életedben.

 • Ne gyönyört keress, hanem igazi örömet a szabadításban és a szabadságban.

 • Tudatosítsd magadban, hogy a bűn elsősorban Isten elleni tett. Ez segíthet a bűnöst erősíteni.

Hírdetés