Házasság: Krisztusra nézve szövetségben

Efézus 5:21-33

1)Bevezető

Hadd kezdje a gondolatot néhány idézet a házasság gondolatában!

1Móz 1:27 Megteremtette tehát Isten az embert a maga képére; Isten a maga képére és hasonlóságára teremtette: férfiúvá és asszonnyá teremtette őket.

Jeanne Moreau (Francia színésznő): A házasság alapvető tévedése: mindenki a másiktól várja, hogy boldoggá tegye.

Mark Gungor (Lelkész Amerikában): Azért kell dolgoznunk a házasságunkon, mert hisszük, hogy értékes, nem pedig azért, mert próbáljuk értékessé tenni.

André Maurois (Francia író): A házasság alapvető tétele: próbáljunk úgy adni, hogy ne várjunk érte ellenszolgáltatást.

A házasság nem emberi találmány, ennél fogva nem emberi ötletelés annak megélése sem. Mivel a házasság Isten műve, csak Isten segítségével lehet teljes ez a kapcsolat.

Mit tanácsol Isten a házasságra?

2)Kölcsönös engedelmesség

Általában is igaz minden kapcsolatra, a házasságra még inkább, hogy kölcsönös engedelmességet igényel. Sokakat megzavar, hogy utána a feleségeknek adott tanácsban ez újra elő jön, a férjeknél nem. Így sok férj – fölényes tévedéssel követeli a feleségtől az engedelmességet minden tekintetben. Ez többszörösen is hiba. Egyrészt nekünk nem a társunknak adott igei tanácsot kell behajtani, hanem a ránk vonatkozó szabályt betartani. Hiba továbbá azért is, mert aki így gondolkodik, az azt állítja, hogy minden döntése hibátlan, amire nézve a feleségének szó nélküli engedelmességgel kell felelnie. Eközben elfelejti, hogy az, aki engedelmességet követel, nagy felelősséget vállal magára. Akinek a parancsát végrehajtják az a felelős, nem a parancs végrehajtója.

Egyébként a férjeknek is szól a folytatásban az engedelmességre való felszólítás, csak összetettebb módon.

Ha úgy akarja szeretni a feleségét a férj, ahogy Krisztus szerette az egyházat, akkor egy hatalmas elköteleződő engedelmességet vállal magára. Hogy szerette Jézus az egyházat – ami még nem is jött létre? Hogy oda adta magát érte. Tette azért, hogy létre jöjjön, hogy tiszta legyen. Azaz Jézus alávetette magát az egyház szükségleteinek, érdekeinek. Igaz nem az egyház kérését, végképp nem a parancsát teljesítette, de tette azt bizonyítja, hogy nem magára nézve, saját szükségleteit szem előtt tartva élt, hanem az egyházra nézett és annak szükségeiért harcolt.

*Kedves férjek! Míg a feleségeink szavainknak engedelmeskednek, mint az Úrnak, addig mi szavak nélkül is odaszánjuk magunkat értük, ahogy az Úr tette. Tudjuk ezt teljesíteni?

*Kedves feleségek! Isten adjon férjek meggyőzését eredményező engedelmességhez erőt és segítséget. Ezt egy igeversre építem:

1Pét 3:1-2 Hasonlóképpen, ti, asszonyok, engedelmeskedjetek férjeteknek, hogy ha némelyek nem engedelmeskednének is az igének, feleségük magaviselete ige nélkül is megnyerje őket, figyelve istenfélő, tiszta életeteket.

Ha az engedelmes asszonyi élet még a hitetlen férj megnyerésére is alkalmas, mekkora hatást képes gyakorolni a hívő férjre?

3)A férj szerepe a házasságban

Vezetés

A férj feje a felségnek…

Miért kell vezetnie a férjnek? Azért, mert jobb mint a feleség? Tökéletesebb teremtmény a társától? Nem. Azért ő a vezető, mert Isten bízta meg. Ez felelősséggel járó felhatalmazás. Ha nem vezet, akkor a felelősséget rázza le magáról és egyben Isten akarata ellen engedetlen.

A vezetés nem tettek nélküli irányítás, hanem szolgáló útmutatás.

A vezető eredményessége, ha a rábízottak kiteljesednek, növekednek. A férj mellett a feleség és a gyerekek is kiteljesedő életet élhetnek.

Szeretet

Ahogy Krisztus szerette…

 • Kezdeményezően

  • Nem várja a kezdeményezést, amire reagálhat, hanem első a szeretet lépéseiben. Jézus is így jött a Földre megmenteni minket.

 • Feltétel nélküli elfogadásban

  • Jézus annak ellenére odaadta teljesen magát, hogy az ember, az egyház még nem volt – és azóta sem – tökéletes. Nem szabott mértéket, ami után készséget mutat az odaadásra. Feltétel nélkül kimutatta szeretetét.

 • Feltétel nélküli odaadásban

  • Ezt nemcsak a halál felvállalásával lehet teljesíteni. Akkor is ez valósul meg, ha magamat meg kell tagadni és le kell mondani a személyes szükségről, hogy a feleségem szükségeiért tegyek valamit. Például beszélgetni, amikor én inkább olvasnék, vagy pihennék.

 • Tettekkel

  • Nem távol vállalt tettekkel, azaz éjt nappallá tevő munkával távol a feleségtől, hanem a személyes jelenléttel megvalósuló tettekkel. Sétával, segítségnyújtással.

 • Szavakkal is

  • Nagyon egyszerű pont ez. Mondani kell a feleségünknek, hogy szeretjük. Mondd ki: Szeretlek!

 • Egész valónkkal

  • A testi szeretet az erosz

  • A test és a psziché szeretete a filia

  • A test a psziché és a lélek szeretete az agapé

Gondoskodás

Mint az ő tulajdon testüket… táplálgatják, ápolgatják

Ki gyűlöli a maga testét? Senki. Táplálja, ápolja azt mindenki – írja Pál. Mi férfiak is tápláljuk a testünket. Elég nagy hangsúlyt fektetünk erre. Az ápolás már nem tűnik olyan fontosnak, pedig azt is tesszük. Mindennapi tisztálkodással, borotválkozással, pihenéssel. Ezek fontosak nekünk.

Ilyen gondoskodással kell feleségeink felé is fordulni.

4)A feleség szerepe a házasságban

Engedelmesség

férjeteknek engedelmesek legyetek…

Már érintettük, most még néhány részlet hadd szóljon!

Az engedelmesség nem gyengeség, nem alacsonyabb rendűség, nem identitás-feladás, nem szolgalelkűség, hanem kiegészítés. Egy illeszkedő segítőtársi életforma.

Miért nehéz ez ma?

A korszellem, azaz a Sátán diktálta irány miatt:

 • elmossa a férfi és a nő közötti különbséget

 • egymástól való függetlenségre biztat

 • felelősség nélküli jogokra ösztönöz

Ezzel szemben a Biblia mit mond?

 • A férfi és a nő egyenlő értékéről beszél

 • Az egymástól való kölcsönös függésről szól

 • A férfi és a nő meghatározott szerepéről tanít

Tisztelet

…az asszony pedig tisztelje a férjét.

A segítőtárs szerepnek egyik fontos tényezője a tisztelet. Ezzel hozzájárul ahhoz, hogy teljesebb legyen az élete.

Mi a tisztelet?

Fokozott odafigyelés a másikra és különleges, másoktól megkülönböztető magatartás.

A Károli fordítás ezt félelemnek írja. Félje a férjét. Különös, hogy Istennek járó viszonyulást kér. Ebből nem azt kell érezni, hogy isteníteni kell a férjet. Az sem a nőnek, sem a férfinek nem jó. Nem is azt, hogy a férfi isteni rangot követeljen meg. Inkább azt, hogy az istenképűség ezen keresztül is kibontakozik a tisztelő és a tisztelt viszonyulásban.

Mert a férfi is tiszteli a feleségét, azaz fokozott odafigyeléssel és megkülönböztető magatartással van felé.

Szeretet

Ugyanazok az elvek, mint a férjnél.

Bár nincs leírva az igeszakaszban az asszonyokra nézve, de egyértelmű, hogy tisztelni és engedelmeskedni a szeretet által lehetséges.

5)Kölcsönös ragaszkodás

A férj és a feleség kölcsönösen ragaszkodik egymáshoz. Egy testté, azaz egy „lénnyé” igyekszenek válni Isten kegyelmében.

Az egy Lélek, az egy Megváltó, az egy reménység össze köti őket.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s