Boldog család

Zsoltár 128

1)Bevezetés

Anyák napja jó lehetőség, hogy egy kicsit a családról is gondolkodjunk.

A családok szerepe, jelentősége nem feltétlenül egységes manapság. Mégis elengedhetetlen szereppel bír.

Milyen az egészséges, jól működő, tagjai boldogságát segítő család?

2)A család intézményét Isten alkotta

A család, kiindulva a házasságból, nem emberi találmány, hanem Isten által létrehozott intézmény. Egy férfi és nő között kialakuló, életre szóló szövetség megkötésével indul a léte.

Mivel Isten alkotta, valójában nála vannak a működés feltételei, a rendeltetésszerű „használat” leírása. Isten segítségével lehet jól megélni a házasság, a család lényegét.

Mivel Isten alkotta, ezt a Sátán erősen támadja. Kívülről és belülről egyaránt. Sok támadást tapasztalhatunk ma. Olyanok is vannak, melyek nyílt támadások, de olyanok is, melyek burkolt akciók a család ellen.

 • Az apák családfői szerepének elvesztése. Az apák kiesnek a család működéséből. Nem részei a mindennapi folyamatoknak, így nem részei a gyerekek aktív nevelésének. Miért? A munka miatt. Ez egy burkolt támadás. A Sátán elültette azt a gondolatot a szívükbe, hogy nekik az anyagi biztonság megteremtése a feladatuk. Ezért mindent megtesznek, mindent vállalnak. Ennek egyébként egy kettős önértékelési probléma is hatása lesz. Egyrészt hőssé válnak a saját szemükben, másrészt mártírrá formálják magukat.

 • A személyiség jogainak előtérbe helyezése is egy támadás. Már a családokban is megjelenik a törekvés arra, hogy mindenkinek igényei, jogai vannak és azt minden áron érvényesíteni akarja. Ennek gyakori hangoztatói a gyerekek. Ahol a szülő nem áll stabilan, ott a család a gyermekek igényeit kielégítő szolgáltatóvá válik. Ennek következménye pedig, hogy a gyermekek nem, vagy kis mértékben tanulják meg a felelősségvállalást, a lemondást, az áldozathozatal gyakorlatát.

 • A házasság is támadás alatt van. Ez egy többsíkú harca az Ördögnek.

  • Erkölcsi felfogás lazulásával. Nem feltétlenül kell a házasság ahhoz, hogy egy férfi és egy nő együtt éljen.

  • Fogyasztói szemlélet beszűrődésével. Ha elromlott, cseréljük le. Nem kell a megjavítással bajlódni. Olcsóbb és egyszerűbb újat venni. Az új lehetősége mindig izgalmat jelent, fokozza az érzelmi állapotot.

  • Jogi szinten is támadás alatt van. A jogszabályok megengedő hozzáállására gondolok, amikor elismeri az élettársi kapcsolatot is, ami anyagi előnyt jelenthet.

3)A család lett a megváltás elindításának helyszíne

Ez a gondolat kicsit eltérőnek tűnhet a témában, de fontosnak tartom.

Isten úgy tervezte a megváltásunkat, hogy a Megváltó emberként szülessen meg. Ennek körülményeit Isten nem tartotta lényegtelennek. Akarta, hogy egy anya és egy apa vegye körül Őt is. Hogy biztosította ezt? Hogy egy jegyes pár életébe helyezte el a születendő gyermeket.

Ez azt jelentette, hogy jogilag már egyek, összetartoznak, de szentség tekintetében még tiszták.

Ez egy fontos kép arra is, milyen a megáldható jegyesség, házasság kezdet. Egy szilárd elkötelezettség testi tisztasággal. Ez is a jó, boldog család működésének a titka.

4)A boldog család tényezői

Ma már egyre többet foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Keresztény, hitbeli alapokon, vagy enélkül is. Sok-sok tanulmány fogalmazza meg, mire van szükség, hogy egy család boldog legyen. Ezeket most nehéz lenne végig sorolni. Mindössze néhányat szeretnék megemlíteni.

Változások helyes megélése

Első helyen említeném ezt. Úgy látom, ez nagyon fontos kérdés.

A házastársak közül sokan gondolják azt, hogy az egyéni és közös életük mindig olyan lesz, mint a kezdeti felhőtlen időszakban. Amikor bekövetkeznek a változások, meglepődnek, lehet még kétségbe is esnek és nem tudják mit kezdjenek ezzel a helyzettel.

Akkor lesz jó a házasság, ha a változásokat tudják helyesen megélni.

Milyen változások jöhetnek?

 • Gyermek születik. Ez az egyik legnagyobb változásokat hozó változás. Meg kell tanulni az új szerepeket, apává, anyává kell válni.

 • Idősödő szülők helyzete. Később az elvesztésük is változást hoz.

 • Változó kapcsolatok.

 • Személyes változások.

 • Új kihívások. Továbbtanulás, új munkahely, megfelelési kényszer a munkahelyen.

A változások megélésének módja.

Fel kell ismerni a változás szükségességét és fel kell vállalni a vele járó nehéz feladat kivitelezését. Közben pedig be kell látni, hogy eddig is történtek változások.

Igen. Folyamatosan változunk. Ezek nem mindig tudatos változások, ennél fogva ezek nem biztos, hogy mindig jó irányú változások. Amit viszont a család érdeke kíván meg változásként, azok jók, és kihívást jelentenek.

El kell fogadni, hogy nemcsak a másiknak kell változni, változtatni, hanem elsősorban nekem. Amire leginkább hatással vagyok változás szempontjából az én magam vagyok, nem a másik fél.

A megfelelő kommunikáció

Sok család, házasság problémája ennek hiányára vezethető vissza.

De mitől megfelelő a kommunikáció?

Folyamatos. Minden nap szükség van rá. Ezzel együtt néha kell egy-egy mélyebb, tartalmasabb, hosszabb beszélgetés is.

Kiegyensúlyozott. Ugyanannyit hallgatok, mint amennyit beszélek. Ebben mindenkinek figyelni kell arra, mi a gyengéje. A hallgatag személynek erőltetni kell a megszólalást, a könnyen beszélőnek a hallgatást.

(Gyökössy Endre beszámolója egy panaszkodó feleségről.)

Megoldásra törekvő. Ennek a néha kialakuló vitáknál van jelentősége. Nem lövészárkot kell ásni és onnan tüzelni egymásra, hanem a közeledés készségével kell az eltérő véleményekről beszélni. Mindenki legyen kész engedni, hogy egy közös megállapodásra jussunk.

Szeretet

Elcsépeltnek tűnhet, de elengedhetetlen.

Szeretet, ami nem érzelem, hanem döntés.

Szeretet, ami nem elvár, hanem adni akar.

Szeretet, ami nem a vonzódás következménye, hanem a vonzalom kialakítója és fenntartója.

Úgy gondolom, hogy a házasságban, a családban is fontos a Szeretet himnuszának megélése. Ezt olykor olvassák el a család tagjai önmagukra nézve.

A munka, mint érték és közös elfoglaltság

Ezt a zsoltár is érinti, amit elolvastunk. A munka a megélhetés alapja. A munka, és annak elvégzése jó példa a gyerekek számára. A közös munkavégzés jó közösségformáló eszköz és jó tanulási szituáció.

Ez azonban kritikus kérdés is lehet. A közös munkához türelem kell. A gyerekek nem tudják úgy elvégezni, ahogy mi tudjuk. De ha nem várjuk ki, nem magyarázzuk el, konfliktus forrása is lehet.

Úgy érzem, hogy hibáznak azok a szülők, akik halogatják a gyerekek munkába történő bevonását. Ezzel nem segítenek, hanem ártanak a fejlődésüknek.

5)A hit, az istenfélelem jelentősége

Boldog család, aki féli az Urat.

Az istenfélelem példája a szülőknél van.

Milyen ez a példa? Segíti-e a gyerekekben kialakulni a személyes hitüket?

Lehetséges hibák:

Ellentmondások. Más a vasárnap, közösségben tanúsított minta és más otthon.

Erőszakosság. Ha követelmények formájában mutatkozik a hit kérdése, az nem segíti a hitre jutást.

Sok elkeseredett szülőnek, aki amiatt szomorkodik, hogy gyermeke nem jutott még személyes hitre, ezen is el kellene gondolkodni, hogy ezek a kérdések hogyan állnak az életében.

6)Összegzés

A boldog család garanciája Istenben van. Azonban ez nem munka nélkül nyerhető ajándék, hanem munkával elérhető állapot.

Bár a boldog család boldog tagokból épül fel, nem azzal érhető el, ha mindenki csak saját boldogságával törődik és azért küzd.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s