Kijelentés Máriának

Lukács 2:25-35

1)Bevezetés

Kihívást jelentett most ez a nap abban az értelemben, hogy szerettem volna édesanyákhoz is szólni, de úrvacsorai alkalom lévén, az Úr Jézus halálát is hirdetni. Kértem Istent, mutasson egy olyan üzenetet, amivel mindkettőről lehet szólni. Megkaptam.

2)Egy anya jövőképe

Mária és József viszi a templomba a gyermek Jézust és ott találkoznak Simeonnal. Ennek az eseménynek több fontos üzenete van, most először arról szólnék, mit jelentett Máriának. Illetve, hogy ennek milyen üzenete van ma egy édesanyának.

Mária sok különös élethelyzetet élt meg, Jézus élete alatt. Akár eddig a pillanatig is, amit ez a történet megörökít, amiről most gondolkodunk.

Angyal jelenti ki, hogy gyermeke lesz. Értetlenül fogadja ezt, mert még nem volt kapcsolata férfival. Rokonához, Erzsébethez (Keresztelő János édesanyja) érkezve különös köszöntéssel fogadja. Várandóssága utolsó napjaiban Betlehembe kell utaznia, mert népszámlálás van. Megszületik a gyermek és pásztorok látogatják meg, akik angyali szavakat tolmácsolnak feléjük. Ez is mélyen megérinti Máriát.

És most ott állnak a templom bejáratánál és egy idős ember fogalmaz meg kemény üzenetet.

Egy hónapos gyermekét ölében tartja az öreg és azt mondja Máriának, hogy éles tőr járja át a lelkedet. Jó kis biztatás ez a jövőre nézve. De nem tévedés, nem felelőtlen ijesztgetés.

Mária sokszor élhette át azt, hogy tőr hasított a lelkébe.

  • Tizenkét éves korában „elveszítik” Jézus a jeruzsálemi forgatagban.

  • Fia 30 éves koráig otthon tartózkodik és nem keres feleséget magának. (Vannak anyák, akiknek ez nem éles kard a lélekbe. Pedig annak kellene lenni. Komoly társadalmi változások jönnek a késői házasságkötések miatt.)

  • Azután, hogy eltávozik Názáretből és tanítói szolgálatba kezd.

  • Ahogy kezd Jézus egyre híresebb lenni, akinek rengeteg emberi szükséglet kielégítésének igényével kell szembesülnie.

  • Amikor Kánában kicsit furcsán válaszol, amikor közli Fiával, hogy nincs boruk. Mi közöm hozzád asszony? – hangzik a kérdés.

  • Amikor arról kaphatott hírt, hogy le akarták taszítani Jézust egy szakadékba.

  • Amikor terjedni kezdett a híre, hogy a vallási és társadalmi vezetők félre akarják állítani, meg akarják ölni.

  • Amikor maga Jézus beszél arról, hogy sokat kell majd szenvednie.

Folytathatnánk a sort.

A lényeg, hogy tőr hasít egy anya szívébe, mert nehezen feldolgozható események történnek a fiával.

*Ma sok anya élhet át ilyet. Az anyaság egyik lényeges jellemzője, hogy a gyermekeikkel történő események miatt lelki harcokat élnek meg.

Általában is igaz ez, de még inkább, ha a gyermek Istennek szánt szolgálatba áll.

*Ki szeretné, ha a gyermeke neves orvos, tudós, közéleti ember lenne? Ki vágyik arra, hogy egy megbízható, jól kereső szakember legyen? Ki örülne, ha lelkipásztor, misszionárius válna belőle?

Mária lelkét tőr hasogatta, ha bármi is történt Jézussal.

*Ma is egy anya szíve mélyen fáj, ha a mások felé szolgáló gyermekét bántások érik. Úgy viszonyulj a vezetőidhez, pásztorokhoz, hogy egy anya szívét se bántsd ezzel! Bár az az igazság, hogy a szolgáló személyek nem terhelik rá a harcaikat a családjukra, így ők csak keveset tudnak a személyes vívódásokról.

Hogy viselhette el Mária ezeket, a lelkébe hasító szúrásokat?

Egy komoly kérdés ez. Nem látunk arról semmit, hogy Mária valaha is viselkedett volna mai kifejezéssel élve úgy, mint egy anyatigris, aki körömszakadtáig védi gyermekét.

Mélyre hasít a tőr, de nem védekezik. Tudja, hogy fáj a fiának, mert neki is nagyon fáj. Mégis csendben tűr – ahogy tűr majd a fia is.

Ezt csak úgy lehet elviselni, ha tudja, hogy a jóért kapja mindezt Jézus. Nem a rosszra való felelet ez a viselkedés az emberektől, hanem a jó elutasításának megnyilvánulása.

*Ma is megnyugtató, ha nem rossz viselkedésért kell hallgatni a gyerekről szóló véleményeket, hanem a jó dolgokért. Sajnos még emiatt is jöhet negatív vélemény. Például, miért nem vesz részt a többiekkel a farsangi buliban?

A másik nyugalmat biztosító háttér az, ha tudja nem az anyai kéz tartja meg a gyereket, hanem az Atyai kéz védi őt.

*Hinni kell abban, hogy nem az anyák és nem is az apák tartják meg a gyermekeiket, hanem a mennyei Atya. Ezért a legfontosabb igyekezetünk az, hogy minél hamarabb oda jussanak a gyerekeink. Nem erővel oda toloncolva, hanem szeretettel oda vezetve adják át magukat Istennek. Ezután már nem kell félelmektől rettegni miattuk.

*Kedves Édesanyák!

Sokszor járhatja át tőr a lelketeket, de nem kell ettől tragédiát megélni, ha tudjátok, a gyermek Isten kezében van, neki engedelmeskedik.

3)Egy öreg bizonyságtétele a Megváltóról

A mai üzenet második fele Simeon Jézusról szóló vallomásából formálódik.

A kezében tartva a világ Megváltóját, áldja Istent. Magasztalja Őt, mert meglátta a mindenki számára elkészített és megjelent üdvösséget.

Micsoda átélés lehetett ez! Ilyen formában megélni, hogy megjelent az Isten üdvözítő kegyelme.

Mit vált ez ki Simeonból?

Egy bátor felismerést fogalmaz meg: Most bocsátod el Uram a szolgádat.

Ez az idős ember egész eddig várt. Eddig könyörgött és kutatta a kijelentéseket. Mivel megtalálta az Üdvözítőt, mivel találkozott vele, így le tudja tenni az életét. Igaz ő tartja kézben Jézust, valójában saját életét teszi most le Jézus kezébe.

*Hogy állsz az élethez? Hogy viszonyulsz az elmúláshoz? Mit gondolsz az életed végéről? Tudsz teljes nyugalommal úgy beszélni, hogy bármikor leteszed az életedet? Ezt csak egy -féle képen teheti meg az ember. Ha teljesen átadta magát Istennek, teljes mértékben befogadta a Megváltót. Ha ez nincs így, nincs nyugodt elfogadás arra nézve, hogy le kell tenni az életet.

Az életét az félti, aki még birtokolja az életét. Aki már átadta Istennek, az már nem félti az életét.

Emlékezzünk a mondásra! Márk 8:35 Mert aki meg akarja tartani az életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az életét érettem és az evangéliumért, megtartja azt.

*Ki birtokolja az életedet? Átadtad már magad teljesen? Nem tudod lemérni. Gondolkodj fordítva. Félted az életedet? Akkor még te birtoklod. Jézus mindazokat, akik átadják magukat Neki, megmenti a halálfélelem rabságától.

*Hiányzik még valami? Öleld magadhoz Jézust, ahogy Simeon tette, – persze nem egy kiszolgáltatott kisgyermek formájában – és engedd, hogy Ő is átölelve irgalmazzon neked!

4)Összegzés

  • Ahogy Mária lelkét tőr járta át Fia élete, halála miatt, ma is sok anya lelkét átjárhatja a tőr. Ahogy Mária erőt nyert ennek elviseléséhez, úgy nyerhet ma is minden anya segítséget, ha tudja, hogy gyermeke Isten kezében van.

  • Látták-e már szemeid Isten üdvösségét? Kész vagy-e letenni az életed, mert már korábban átadtad magad teljesen Istennek?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s