Az ima erejéről – Aranyszabály

Máté 7:7-12

1)A kérés szükségessége

Egy könnyebb téma az ítélkezés és a szent dolgok védelme után.

Azt gondolhatnánk, hogy a kérés természetes. Miért kell Jézusnak erre biztatnia?

A kérés sokaknak szégyen. Emiatt kell biztatni az embereket a kérésre. Legalábbis lehet, hogy sokak gondolatát fogalmazta meg Nagy László a versében:

Nagy László: Adjon az Isten

Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne dűljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet –
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha
nem kérem.

Egy példázatbeli gondolati is ezt erősíti.

Luk 16:3 A sáfár azt mondta magában: Mitévő legyek, ha az uram elveszi tőlem a sáfárságot? Kapálni nem bírok, koldulni szégyellek.

*Hogy állunk a kéréssel? Mit jelent nekünk kérni valamit Istentől? Megtisztelő lehetőségnek tekintjük, hogy kérhetünk Istentől?

*Milyen gyorsan jutunk a kérésig? Lehet, hogy előbb mindent megteszünk, ami tőlünk telik, s ha már akadályba ütközünk, akkor fohászkodunk?

2)Körüljárás, vagy fokozás?

Kérjetek, keressetek, zörgessetek! Az imádkozás intenzitásának körüljárása, vagy egy fokozás megfogalmazása ez?

Én úgy látom, hogy egy felkészítő tanács ez, hogy az Istenhez fordulás, a kérések megfogalmazása és az Istentől jövő válaszok érkezése nem egyszerű eredmény, hanem olykor kell több is, mint egy futó kérés.

A kérjetek és adatik lehetőség és ígéret nem egyenlő a boltban elmondott kéréssel és annak teljesítésével. Nem annyi az imádság, hogy elmondom a kérésem és már a kért javakkal megyek haza.

Lehet, olyan, hogy az imádságot így kell fokozni. Kérés, majd keresés, és végül egy zörgetés történik meg.

A kép azt is üzeni, hogy az imádságainkban egyre közelebb kell kerülni a választ ígérő Atyához. Nem elég egy táviratot küldeni, vagy egy SMS-t dobni és már jön is a kért dolog. Nem is internetes rendelés, ami néhány nap múlva a futár által szállításra kerül.

A kérés után előfordul, hogy keresni is kell. Főleg, ha valaki vezetést kér. Útmutatásért könyörög. Akkor hozzá kell látni keresni is a választ, a vezetést.

Vagy valaki munkahelyet kér, azért el kell menni keresni is a lehetőségeket.

A kapcsolat vonatkozásában fontos, hogy a kérés megfogalmazása után keresni kell azt, akitől kértem. Az jutott eszembe, hogy néhányszor előfordult, hogy valamilyen ügyben egyeztettem telefonon. Orvossal, hivatalnokkal. A megbeszélt dolgok után úgy fejeztük be a beszélgetést, hogy keresni fogom az illetőt, aki segíteni fog.

A zörgetés ennek a folyamatnak a vége. Ami már a találkozást is magával hozza.

A vérfolyásos asszony esete jutott eszembe. Sok próbálkozás után jutott odáig, hogy Istentől kérjen segítséget. Szégyellte ezt nyíltan tenni, ezért titokban kereste a lehetőséget a kívánt gyógyulásra. Azt hitte megúszhatja a találkozást. Nem jött be. Kénytelen volt szembe nézni a gyógyítójával.

Úgy érzem, Jézus ezzel a tanításával többet ajánl, mint probléma megoldási lehetőséget. Kapcsolatot kínál fel az embernek.

Ennek a mai korunkban nagy jelentősége van. Kérések és azok teljesülése között már nem igazán kell valós személyes kapcsolat. Elintézzük interneten a dolgokat. Sajnos, mintha az Istentől való kérés folyamata is lesüllyedne erre a szintre. Nem kell a személyes kapcsolat azzal, akitől kérek. Nekem szükségem van, neki képessége a teljesítésre és így kész az üzlet. Ő adni akar, nekem meg kell, amit adni tud. Ez egy jó egybeesés. Ezzel a gondolkodással annyi a baj, hogy vajon ugyanazt akarja-e a kérő, mint amit adni akar az adó?

Ezzel jön egy új szempont.

A fokozás mögött az is ott van, hogy azért van szükség keresésre, és zörgetésre, mert a kérések kicsit távol esnek az Isten szándékától. Mivel nem érkezik a kért dolog, az embernek közeledni kell Istenhez.

Egy komoly kitérő ez a témában: Minden kérést teljesít Isten?

Vannak olyan igék, amik látszólag azt mutatják, hogy semmi sem szab határt az ötleteknek és a kéréseknek.

Ján 14:13 Akármit kértek majd az én nevemben, megteszem azt, hogy dicsőíttessék az Atya a Fiúban. 

Ján 15:7 Ha énbennem maradtok, és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és megadatik nektek.

Kérjetek, amit csak akartok, illetve akármit kértek. Ezt ajánlja Jézus. Sajnos erre építve sokan tanítanak olyat, hogy el kell engedni a fantáziát és kérni kell csak és megkapjuk.

Ez a szemlélet figyelmen kívül hagy fontos részletet mindkét versben. Az egyik, az én nevemben kitétel, a másik a Jézusban maradás és a beszédeinek bennünk maradása.

Ezek szabályzó tényezők.

Képzeljük el, hogy egy ápoló megy a kórház igazgatójához, hogy az osztály főorvosa nevében kéri, hogy egy beteget, aki a rokona kiemelt ellátásban, figyelemben részesítsék. Mit tesz az igazgató? Felhívja a főorvost. Valóban te kérted? Tényleg te bíztad meg ezt a személyt? Te támogatod ezt?

Valami ilyesmit jelent Jézus nevében kérni, hogy az olyan kérés, amit Jézus is valóban támogat és így az Atya is megadja.

A másik kitétel hasonló feltételekről szól. A Jézusban maradás és a beszédének bennünk maradása olyan elvek kialakulását vonja maga után, amiből nem fakadnak extrém kérések, így a teljesülése is garantált lesz.

Még két ige, ami rámutat arra, hogy van feltétele a kérések teljesülésének:

Jak 4:1-3 Honnan vannak a háborúk és harcok köztetek? Nemde bűnös vágyaitokból származnak, amelyek tagjaitokban vitézkednek? Kívántok valamit, és nem kapjátok meg, öltök és irigykedtek, és nem nyeritek el, harcoltok és háborúskodtok, és nincs semmitek, mert nem kéritek. Kéritek, de nem kapjátok, mert rosszul kéritek, csak azért, hogy élvezeteitekre fordítsátok.

1Ján 5:14-15 Ez az a bizodalom, amellyel iránta vagyunk, hogy ha kérünk valamit az ő akarata szerint, meghallgat minket. És ha tudjuk, hogy meghallgat bennünket, akármit kérünk, azt is tudjuk, hogy már megkaptuk, amiket kértünk tőle.

3)A meggyőző hasonlat

Elgondolkodtató, hogy kétségek lehettek a korabeli emberekben, hogy kérhetnek Istentől és ő azt megadja? Miért kellett Jézusnak ilyen gyerekes példával bizonygatni, hogy Isten jó velünk, mint egy Atya a gyermekével?

Ti is teljesítitek a gyereketek kérését, akkor nyugodtan számíthattok Atyátok kérésére is.

Van egy kis önvizsgálati késztetés is.

Ha ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni…

Két kérdést tesz fel Jézus. Te gonosz ember vagy? Tudsz így is jót adni?

Van az emberiségre nézve egy hatalmas állítása Istennek:

1Móz 8:21 Amikor az ÚR megérezte a kedves illatot, ezt mondta szívében: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, jóllehet az ember szívének gondolata ifjúságától fogva gonosz.

Persze ez sokat változik, miután Jézus átveszi az uralmat a szívben, de még nincs teljes átalakulás.

Tényleg jókat adok én a gyerekeimnek? Jókat, amik hosszú távon meghatározzák az életét?

4)Az aranyszabály

Más vallások, filozófiák negatív formában használják. Amit nem szeretnél, hogy az emberek veled tegyenek, te se tedd azt velük.

Jézus tanácsa ettől sokkal több. Nemcsak egy hagyjuk egymást békén elvet ajánl, hanem egy aktív, kezdeményező szerepet kér.

Egy nagyon jó kontrollt épít be az emberi kapcsolatok megnyilvánulásaiba. Készülsz éppen tenni valamit, mondani valamit. Azt te magad is szeretnéd, hogy neked ilyet mondjanak, veled ilyet tegyenek? Ha valaki ezt veled tenné, neked jól esne?

Be kell ismerni, hogy nem igazán működik bennünk ez a kontroll.

Jusson eszünkbe néhány szituáció!

Kapunk egy jelzést, hogy amit mondtunk az a házastársunknak nem esett jól. Az a reakciónk, hogy nekem is sok minden rosszul esik. A múltkor te is ilyet csináltál. Miről árulkodik ez a visszavágás? Amikor tükröt kapok egy rossz megnyilvánulásra, eszembe jut, hogy az ilyet én sem szeretem, de ez már csak akkor történik, mikor megtettem. Nem működött az aranyszabály, azaz nem kontrolláltam magamban azt, amit tenni szándékoztam. Amikor visszajelzés jött, akkor sem bocsánatot kértem, hanem kihirdettem a döntetlen állást, vagy a kiegyenlített számlát.

Az aranyszabály hétköznapi alkalmazásában van egy segítő kérdés. Egyrészt valóban feltenni a kérdést, hogy én mit szólnék, ha más valaki tenné azt velem, amire én készülök.

Egy leegyszerűsített változata: Hogy fog ez esni neki, ha megteszem, elmondom? Legyünk kíváncsiak, érzékenyek arra, mit válthat ki belőle.

5)Összekapcsolódó tanítás

Az imádságban való előre haladás éppúgy szorosabbá váló kapcsolatot épít Istennel, ahogy az aranyszabály alkalmazása az emberekkel.

Ezekre törekedni nem más, mint építő kapcsolatra igyekvés Istennel és emberekkel.

Belátni azt, hogy nincs fontosabb, mint az építő kapcsolatok.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s