Szoros kapu, keskeny út

Máté 7:13-14

1)Bevezetés

Nagyon sokszor feltesszük az életünkben a kérdést: Hogyan tovább? Amikor útirányt kell választani, dönteni kell egy kereszteződésben. Az élet hoz döntési helyzeteket. Talán a mai nap is egy ilyen.

2)Menjetek be a szoros kapun!

Jézus egy egyszerű felszólítást mond. Egy ilyen kérésre hogyan reagálhat egy ember? Többféleképpen.

Értetlenül, arra gondolva, mit akar ez az ember mondani.

Elméleti hozzáállással, mindössze egy jó kis tanítást várva, amin meg lehet tornáztatni az agyamat és majd később jól fel lehet használni, ha másoknak beszélek.

Kérdésekkel.

Miért? Miért kéri ezt Jézus?

Mi az a szoros kapu? Hol van a szoros kapu? Miért szoros az a kapu?

Van, amire a türelmes hallgató választ kap a további mondatokban. Van azonban olyan kérdés, amire elgondolkodva nyerünk választ.

3)A másik lehetőség

Jézus azonnal magyarázza is a felszólítása jelentőségét. Nem magáról a szoros kapuról beszél, hanem egy másik kapuról és másik útról.

A szoros kapun való belépésre szólít fel Jézus, ugyanakkor azt közli, hogy jelen időben sokan járnak a széles úton, mert sokan léptek be a tágas kapun.

A szoros kapun történő belépés indoka, hogy ne a pusztulásba, kárhozatba jussunk.

*Elhiszed, hogy van örökkévalóság? Elhiszed, hogy ez kétesélyes? Hiszel abban, hogy van mennyország és pokol? Ahhoz, hogy a szoros kapu kérdésével érdemben tudj foglalkozni, ezeket a kérdéseket kell tisztába tenni.

4)Hol van a szoros kapu?

Ha már foglalkoztat az örökkévaló állapotod, akkor komolyan érdekel, hogy hol található ez a szoros kapu, ami az életre vezető út kezdete.

A kérdésre nem fizikai választ lehet adni, de bizonyos értelemben, mégis. A szoros kaput keresve nem egy földrajzi helyet, nem egy postai címet kell keresni. A szoros kapu bárhol lehet. A szoros kapu akár most itt van. Úgy is fogalmazhatok, hogy a szoros kapu ott nyílhat ki neked, ahol éppen vagy.

A szoros kapu ott van, ahol döntést hozol, hogy nem a kárhozatba akarsz menni, hanem az életre akarsz jutni. A szoros kapu ott van, ahol végre el akarsz kezdeni járni a keskeny úton.

Lehet mégis valamilyen jellemzőt mondani erről, hogy könnyebb legyen a megtalálás? Mivel Jézus beszélt arról, hogy ő út, és arról is, hogy ő a juhok ajtaja. Ezáltal úgy látom, hogy az ajtót és az utat mindenképpen Jézusnál kell keresni.

A szoros kapu előtt akkor állhatsz, amikor nagyon komolyan foglalkozol a Jézus által felkínált megváltással, az általa elnyerhető örök élettel.

*Lehet, hogy már többször álltál a szoros kapu előtt. Lehet, már többször foglalkoztatott mélyen a kérdés, mi lesz velem halálom után, és latolgattattad annak esélyeit, hogy milyen kilátásaid vannak az örök életre, vagy örök kárhozatra.

5)A szembetűnő különbség a két út között

Jézus ad a tanításában egy szembetűnő különbséget. Igaz, hogy ezt nem feltétlenül fogjuk látni, mivel a széles út és a keskeny út sem látható.

Azt mondja, hogy a keskeny utat kevesen találják meg, a széles úton pedig sokan járnak. Létszámbeli eltérést mutat a két út. Jézus ezzel a képpel – és sok más tanításával – állít egy hatalmas tényt. Ez pedig az, hogy a kárhozatba sajnos többen lesznek, mint az örök életbe. Hogy miért, ennek egyik magyarázata éppen ebben az igében van.

*Téged mi vonz? A tömeg, annak a sodrása? Vagy kész vagy akár árral szemben is menni, hogy elérd az örök életet?

*Ha átmész a szoros kapun, és haladsz a keskeny úton, egyfajta árral szemben haladás vár rád. Ahogy Péter fogalmazza:

1Pét 4:1-5 Mivel pedig Krisztus testben szenvedett, fegyverkezzetek fel ti is ugyanazzal a gondolattal, hogy aki testileg szenved, megszűnik vétkezni, hogy többé ne emberi kívánságok, hanem az Isten akarata szerint éljétek a testben hátralevő időt. Mert elég volt, hogy az elmúlt időben a pogányok akaratát cselekedtétek, kicsapongásokban, kívánságokban, részegségekben, dőzsölésekben, tivornyázásokban és tiltott bálványimádásokban éltetek. Ami miatt megütköznek, hogy nem futtok velük együtt a kicsapongásnak ugyanabba az áradatába, és káromolnak titeket, de majd számot adnak annak, aki készen áll megítélni élőket és holtakat.

Ebből kitűnik, hogy nemcsak a szoros kapu kíván erőfeszítést, hogy átjussunk rajta, de a keskeny úton is erőre van szükség, hogy végig tudjunk menni rajta.

6)A széles úton sokan járnak, de a szoros kaput keresni kell

A szoros kapu lehetősége nem egy általánosan adódó lehetőség az életünkben. Jézus szavai szerint kevesen találják meg. Ez arra utal, hogy keresni kell. Ha valamit megtalálással lehet alkalmazni, azt előtte keresni kell.

Mi lehet az oka, hogy kevesen találják meg?

Mert sokan nem is keresik. Nem fordítanak időt, energiát arra, hogy ezt keressék. Az élet könnyen elérhető megoldásait alkalmazzák csak. A tudomány eredményeit, a józan ész vívmányait, az érzelmek diktálta döntéseket választják, mert azok látható módon rendelkezésre állnak.

Ebben a kérdésben meg kell említeni azok szerepét is, akik megtalálták már a szoros kaput. Nekünk kell az emberek szemét kinyitni arra, hogy keressék ezt a lehetőséget. Nekünk kell a megtalálásban támogatást adni nekik.

*Keresed már a szoros kaput? Vagy még mindig csak az élet sodrásában élsz?

*Hívő testvérem! Segíted az embereket a szoros kapu megtalálásában?

7)A kihívás a szoros kapunál

A szoros kapunak a megtalálása is kihívás elé állítja az embert, de az azon történő átlépés is. Ezt maga ez a kis tanítás nem részletezi. Ezt Jézus a kapu jelzőjében rejtette el. Szoros az a kapu.

Mit értsünk ezalatt? Azt hogy az átjutás nem egy kényelmes séta, hanem inkább egy küzdelem, amiben átpréseljük magunkat ezen a kapun.

Valóban ilyen ez a kapu és ilyen az átjutás?

Igen. Ezen a kapun csak egyedül lehet átmenni. Nem tudnak segíteni a szülők, nagyszülők, nem tud segíteni az a személy, aki elvezetett idáig. El kell engedni mindenki kezét és át kell menni rajta.

Nemcsak az egyedülállóság kérdése fontos, hanem a lecsupaszodásé is. Ezen a kapun felesleges koloncokkal, terhekkel, kacatokkal nem férünk át. Addig míg nem rak le az ember mindent, nem válik meg mindentől, ami nála van, nem fog tudni átmenni ezen a kapun.

*Felvállaltad már azt, hogy egyedül átmész a kapun? El mersz indulni? Hidd el, ha bármilyen segítséget is kaptál a szoros kapuig történő eljutásban, az emberi segítségnek vége. Tovább nem tudnak segíteni az eddigi támogatóid.

*Eljutottál már odáig, hogy magadat megtagadd, azaz ne a kialakult érdekeidet, kényelmedet, jólétedet lásd, hanem az örök életet, aminek elérésében mindaz, amihez ragaszkodsz a mulandó világból, azok akadályoznak.

A szoros kapun átjutni erőfeszítéssel lehet

Van egy néhány ige, ami kiegészíti a szoros kapu kihívásáról szóló gondolatot.

Luk 16:16 A törvény és a próféták Keresztelő Jánosig voltak, attól fogva az Isten országát hirdetik, és mindenki küzdelem árán jut oda.

Isten országába küzdelem árán lehet eljutni. Isten országba véletlenül beesni nem lehet. Aki nem keresi, aki nem vállalja fel a szoros kapun való átjutást, nem fog egy reggel arra ébredni, hogy már az Isten országában van. Ehelyett inkább álmatlan éjszakákon át vergődik, míg oda jut.

Van egy komoly figyelmeztetés is.

Luk 13:23-27 Egyszer valaki azt kérdezte tőle: Uram, ugye kevesen üdvözülnek? Ő pedig azt mondta nekik: Küzdjetek azért, hogy bemehessetek a szoros kapun, mert – mondom nektek – sokan próbálnak bemenni, és nem tudnak. Mert ahogy a ház ura felkel, és bezárja az ajtót, ti már kívül állva kezditek az ajtót zörgetni, mondva: Uram! Uram! Nyisd meg nekünk! Ő pedig azt feleli: Nem tudom, honnan valók vagytok. Akkor majd kezditek mondani: Teelőtted ettünk és ittunk, és az utcáinkon tanítottál. Ő pedig azt válaszolja: Mondom nektek, nem tudom, honnan valók vagytok, távozzatok tőlem mindnyájan, ti gonosztevők!

Akik a zárt kapun elkezdenek zörgetni, ők eljutottak odáig. Ezért mondhatják, hogy előtted ettünk, ittunk és utcáinkon tanítottál. Ott voltak a közelében, de nem tudtak átjutni rajta. Megnyugodtak, hogy elég a közelében lenni.

*Sokan élik meg ma így a kereszténységüket. Elégségesnek tartják, ha közelében vannak Istennek, de nem lépnek be a szoros kapun. Jól érzik magukat, hogy szemlélhetik Jézust, hallgathatják őt, de nem bírják felvállalni a küzdelemmel járó elköteleződést.

*Ne elégedj meg a közelséggel, menj át a kapun.

Miért? Mert a szoros kapu nem lesz mindig nyitva. Nem várható az, hogy majd az utolsó pillanatban átcsúszok rajta. Ez rizikós.

8)A keskeny út veszélye

Szükséges szót ejteni a keskeny útról is. Itt is a jelzője mutatja, hogy nem ugyanolyan járást biztosít, mint a széles út.

Lehet, hogy lassabban tudunk haladni, óvatosabbnak kell lenni. Úgy tűnik a lehetőségek szűkebbek.

A keskeny út komoly odafigyelést igényel.

Van azonban még egy veszély. Erről kevesen ejtenek szót. Én úgy érzem, hogy a keskeny út és a széles út közel van egymáshoz. Talán néha keresztezi is egymást, ahol döntés elé vagyunk állítva. Merre menjek, hogy döntsek az élet folytatásához? A veszély tehát abban is fennáll, hogy le lehet lépni arról.

9)Összegzés!

Vedd komolyan a szoros kapun való belépés kérését!

Ha a keskeny úton jársz, vigyázz!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s