Hálaadás az újra átélhető tisztulásért

Zsoltár 51

1)Bevezetés

A tisztaság egy áldott állapot. Nagy szükség van rá. Elengedhetetlen az életben. Isten mindenkinek felkínál egy nagy fürdést, amikor megtisztít. Az újjászületés fürdőjét kínálja Jézus Krisztusban.

Aki már megfürdött, annak is szüksége lehet tisztálkodásra. Az út pora beszennyez minket. Sajnos a lehetőség megvan rá, hogy még több is történjen. Így járt Dávid is, Isten kiválasztott, felkent szolgája is. Elesett, elbukott, nagyon szennyes lett. De megtalálta a megtisztulás lehetőségét.

2)Amikor Nátán hozzá ment

Dávid teljesen elvakult a lelki életében. Nem látta tisztán magát, nem tudta értékelni tetteit. Egy külső segítségre volt szüksége. Isten a prófétát, Nátánt küldte hozzá.

*Minket is el tud vakítani az Ördög. Sötétségbe vezet és vakká tesz.

*Külső, emberi segítőkre van szükség, hogy tisztábban lássunk.

*Tudja ezt a sötétségbe csaló Sátán is, ezért az emberi, testvéri kapcsolatainkat támadja, hogy ne legyünk nyitottak, elfogadóak a kölcsönös segítségnyújtásra a személyes tisztaságunkat tekintve.

3)Dávid kérései: Tisztíts meg! Vidámságot és örömöt halljak!

Dávid, miután felismerte állapotát, Istenhez fordul. Kéréseket fogalmaz meg. Ezek sok mindent elárulnak a bűn hatásáról és megerősítik milyen fontos a tisztulás, a tisztaság a hívő ember életében.

Engedd, hogy vidámságot és örömet halljak

A bűnbe keveredett ember besavanyodik, eltűnik az öröme. Lehet, hogy valamilyen módszerrel ezt fel akarja kelteni, de nincs meg az az alapvető életöröm, amit a tisztasága és az Istennel való személyes kapcsolata nyújt neki.

Dávid vágyik erre.

*Tiszta vagy? Akkor teljes benned az öröm. Minden nap ismered a vidám szív állapotát. Nincs örömöd? Komor vagy és nyugtalan? Akkor a bűn megzavarta a kapcsolatodat Istennel.

*Ne áltasd magad abban, hogy a hívő embernek szent komorságban kell élni az életét. A világ legvidámabb, legörömtelibb embere a megváltott hívő ember.

Tiszta szívet teremts bennem!

A tiszta szív nem emberi teljesítmény eredménye. Ez Isten teremtő munkájának az eredménye.

Hogyan is ígéri Isten az új szívet?

Ez 11:19-20 Akkor egy szívet adok nekik, és új lelket adok beléjük. Eltávolítom testükből a kőszívet, és hússzívet adok nekik, hogy rendelkezéseim szerint járjanak, és törvényeimet megőrizzék és megcselekedjék. Akkor népemmé lesznek, én pedig Istenük leszek.

Isten elveszi a régit, a keményet, a kőszívet és ad helyette élő, hús szívet, ami tiszta.

A tiszta szív nem a mi emberi foltozgató munkánk eredménye, hanem Isten teremtő munkájának a gyümölcse.

*Képes vagy tiszta szívet létre hozni? Képes vagy a szívedet megtisztítani? Lásd be, hogy erre önerőből képtelen vagy. Isten munkája kell hozzá.

Igaz, hogy vannak olyan felszólítások, amelyek félreérthetők:

Jer 4:14 Jeruzsálem, tisztítsd meg szívedet a gonoszságtól, hogy megszabadulj! Meddig maradnak még benned bűnös gondolataid?

1Ján 3:2-3 Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy ha nyilvánvalóvá lesz, hasonlókká leszünk őhozzá, és meg fogjuk őt látni, amint van. És akiben megvan ez a reménység iránta, az mind megtisztítja magát, ahogyan ő is tiszta.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy nálunk van a tisztítószer és a tisztítás módszere. A szívet egyedül Isten képes tisztává tenni.

1Ján 1:7 Ha pedig a világosságban járunk, amint ő maga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől.

Az erős lelket újítsd meg!

Dávid nem akar újra bukdácsolni. De azt is belátta, hogy saját erejéből nem lesz képes szilárdan állni. Isten Lelkének ereje kell a továbbiakhoz. Ezért kéri az erős lélek megújítását Istentől.

*Honnan lesz erőd az ezután megjelenő kísértésekben? Egyedül Isten tesz képessé erre téged.

Vidámíts meg újra a te szabadításoddal! (Add vissza nekem szabadításod örömét!)

Milyen leterhelt lehetett Dávid a bűnében. Még egyszer visszatér a vidámság, az öröm kérdésére. Most már kicsit konkrétabb.

A szabadítás örömét kéri. Nem ismeretlen, új érzésként, hanem úgy, mint ami már övé volt egyszer. Add vissza, vidámíts meg újra!

*Tiéd volt már a szabadulás öröme? Most is betölt? Vagy nem érzed már? Kérd Istentől, aki újra tudja adni neked.

Nem szabadulás örömét kéri, hanem Isten szabadításának örömét. Mi nem lehetünk szabaduló művészek. A szabadság soha nem lesz egyéni teljesítmény eredménye. A szabadság egyedül Isten szabadító munkájának a következménye.

*Mire vágysz? Szabadulás örömére, mint amit te érsz el? Soha nem lesz a tiéd. Ha az Isten szabadításának örömét kéred, azt megkaphatod.

Hogy lelkem készséges legyen! (Támogass az engedelmesség lelkével!)

Nem egy átmeneti állapotra vágyik, hanem egy eredményes folytatásra. Nemcsak a bűn ellen akar harcolni, hanem az Isten akaratának a teljesítését is célként tűzi ki maga elé.

Talán láthatta az összefüggést:

Jak 4:7 Engedelmeskedjetek azért Istennek, álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek. Közeledjetek Istenhez, és közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti, bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti, kétszívűek!

A bűn elleni harc legjobb módszere az Istennek való engedelmesség. Nem csupán az Ördög ellen kell védekezni, hanem az Istennek kell engedelmeskedni. Nem csupán a Sátántól kell távol tartani magunkat, hanem Istenhez kell folyamatosan közeledni, hogy biztonságban legyünk.

*Kudarcaid vannak az Ördög támadásait tekintve? Ugyanakkor vonakodsz engedelmesen szolgálni Istennek. Ne csodálkozz! A kettő összefügg. Amint engedetlen vagy Istennek, több teret nyer az Ördög a támadásra.

*Csak akkor tegyél le szolgálatot, ha újat vállalsz helyette. Csak azért, hogy könnyebb legyen, lazábbá váljon az életed, ne tedd, mert azonnal támadhatóbb leszel.

*A Sátán taktikája: Az alkalmatlanság, méltatlanság érzésével távol tart a szolgálattól, hogy még inkább a markába szorítson. Az is lehet, hogy egyszerűen a lustaság, a kényelem igényét erősíti benned, hogy ezzel vonjon ki a védelmet jelentő szolgálatból.

4)Az áldozat jelentősége

Az ember a helyreállásáért, az egészségéért minden áldozatot kész meghozni. Dávid is kész lett volna.

Megértette, hogy nem ér semmit. Hacsak nem egy különleges áldozat: Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat.

Az emberek az áldozatban is olykor erő demonstrálást akarnak megvalósítani. „Lássátok, én mekkora áldozatot hozok!” Anyagilag, erőben, odaszánásban. Az ilyen hozzáállás Isten szemében nem kedves.

Isten előtt a töredelmes lékek, a megtört szív a kedves. A többit megveti, nem kell neki. Ez a helyesen bemutatott áldozat, ami a 21. versben említésre kerül.

*Mivel akarsz kedves lenni Isten előtt? Ne erőlködj az áldozatokkal. Ha áldozol is, azt töredelmes lélekkel tedd meg.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s