Nagyon korán kelt, hogy az Atyával lehessen

Márk 1:32-38

1)Bevezetés

Jézus tanított és példát mutatott. Ez egy általános elv személyét nézve. Amiről beszélt, az látható, tapasztalható is volt. Nyújtotta az elméletet és mutatta a gyakorlatot is. Meg lehetett figyelni, hogy ő hogyan végzi.

A mai nap az imádkozó Jézus személye lehet előttünk. Délelőtt egy történet, délután egy imádsága tanít minket.

A tanítványok érezték, hogy tőle lehet és kell tanulni az imádságot. Kérték is ezt a tanítást.

*Akarsz tanulni Jézustól? Akarsz már, vagy még tanulni Jézustól? Akarsz tanulni imádkozni Jézustól? Formálható vagy még az imádkozásban, az imaéletedben? Vagy már egy olyan kialakult gyakorlat ez, amiben nem történhet semmilyen változás? A kérdés igaz lehet az imádkozás körülményeire és az imádkozás tartalmára és lelkületére.

2)Kapernaumi események

Jézus négy tanítvánnyal érkezik Kapernaumba, Péter és András városába. Szombaton a zsinagógába mentek és ott tanított. A hallgatók megérezték, hogy egy új hatás érvényesül a tanításban. Hatalom volt a szavaiban. Megismerték a hatalommal bíró tanítót és tanítást.

Szép ez a mondat így, de mit jelenthetett ez a hatalom? Mit jelentett a felismerés? Mit váltott ki a hallgatókból? Nem beszélt Jézus a hatalomról, nem igazolta szavaival azt, hanem a személyiségéből, tanításából áradt. Ezt a hatalmat a véghez vitt csodái is igazolták.

Van-e köze egymáshoz Jézus életében a hatalommal történő tanításnak és az imádkozásnak? Mindenképpen. Amit tett Jézus, nem önmagától és önmagáért tette, hanem ahogy az Atya adta neki.

Ján 5:19 Jézus ekkor így válaszolt nekik: Bizony, bizony mondom nektek, a Fiú önmagától semmit sem tehet, ő csak azt teszi, amit Atyjától lát, mert amiket ő tesz, a Fiú is ugyanazt teszi.

Ján 8:28 Így szólt azért hozzájuk Jézus: Amikor fölemelitek az Emberfiát, akkor majd felismeritek, hogy én ki vagyok, és hogy magamtól semmit sem teszek, hanem azt mondom, amire az Atya tanított engem.

*Két kérdés:

*Akarod-e, hogy Isten hatalma alatt álló személy legyél? Akarod-e, hogy Isten hatalmát képviselő, közvetítő emberré válj? Akarod-e, hogy az emberek érzékeljék, hogy te más vagy, mint más vallásos emberek, te olyan vagy, mint akinek hatalom adatott? Ehhez egyik elengedhetetlen kellék az olyan imaélet, amiben Isten hatalma alá kerülsz.

*Kívánod-e a hatalommal prédikáló tanítókat? Csak hallgatni akarod, vagy hatásuk által változni is? Könnyen kialakul az a hozzáállás, hogy egy-egy jó tanító jó tanítását hallva addig jutunk, hogy értékeljük, milyen jó volt. Netán még néhány jó gondolatát meg is jegyezzük és majd mi is alkalmazzuk a beszélgetéseinkben, hogy tudjunk erős üzenetet megfogalmazni. Ugyanakkor gyakori, hogy a döntések és változások elmaradnak az életünkből. Ezzel érvényesül igazán az Úr hatalma az életünkben?

*Például a múlt vasárnapi üzeneteket tekintve változott ez ezen a héten a Biblia olvasási gyakorlatod? Jött-e valami plusz? Kezdődött-e valami frissülés, változás ezen a területen?

3)Híre megy Jézusnak

A Jézus hatalmát tapasztaló emberek hírét viszik annak, amit láttak, hallottak és átéltek. Ennek eredménye, hogy sokan jönnek hozzá. Mivel a zsinagógában történt egy gyógyulás, egy szabadulás, sok beteget hoznak hozzá és éjszakába nyúló szolgálattal segít ezeken az embereken Jézus.

Döbbenetes, hogy abban az időben, amikor szinte semmilyen hírközlési eszköz nem állt rendelkezésre, egy fél nap alatt mennyire elterjed Jézus híre. Mi lehet a titka ennek? Miért eredményes annyira a hírközlés, hogy még jönnek is emberek?

Nem készítettek meghívót, nem osztották az eseményt a Facebook-on, nem tettek közé híreket a honlapon, nem jelentették meg újságban és mégis jönnek az emberek.

Úgy látom, hogy amiatt volt eredményes a hír továbbítása, mert arról beszéltek, amit láttak, hallottak és átéltek. Elmondta a megszabadult ember, mi történt vele, mit tett Jézus az életében, mások pedig azt közölték, hogy látták ezt. Ezt lehet, hogy elmondták mindenkinek, de az is lehet, hogy olyan ismerősükhöz mentek elsősorban, akik hasonló helyzetben voltak. Ettől volt eredményes a folyamat.

Nem magukért vitték a hírt. Ezt azért mondom, mert úgy érzem, ma néha magunkért közöljük a híreket. Az a mélyben meghúzódó cél, szándék, hogy majd elmondhassuk, milyen sokan megjelentek az eseményen. És ez már olykor elég is nekünk. A híreket azokért kell tovább adni, akiknek szüksége van rá.

*Gondoljunk bele! Ha jó tapasztalatunk van egy orvossal, megosztjuk hasonló betegséggel küszködővel, hogy menjen ő is oda. Ha nekünk eredményes egy gyógyszer, azt elmondjuk, hogy más is próbálja ki. Ha finom volt egy étel egy étteremben, másnak is ajánljuk. Ha jó fagyit ettünk egy cukrászdában, tudjuk növelni a vásárlók számát a tapasztalataink megosztásával. Ez az eredményes hírközlés.

*Mi fogja hívni az embereket Jézushoz? Mert hozzá kell hívni az embereket, nem eseményre, imaházba. Ha meghallják, hogy mit képes hatalommal elvégezni. Elmondod neki, hogy mit tett veled? Mit vitt véghez évekkel, évtizedekkel ezelőtt, amikor megtértél. Mit változtatott meg benned a legutóbbi konferencián, a legutóbbi istentiszteleten, a legutóbbi lelki beszélgetés után?

*Váltsunk módszert! Ne magunkért közöljünk híreket, hanem a barátainkért, ismerőseinkért, szeretteinkért. Ne objektív tényeket osszunk meg, hanem személyes bizonyságtételeket mondjunk el!

4)Jézus pihen és imádkozik

Mennyi beteg jött aznap Jézushoz? Tarthatott volna a segítségnyújtás reggelig? Talán. De nem tartott. Eljöhetett az idő, amikor Jézus abbahagyta a szolgálatát és lefeküdtek. A testben szolgáló Jézus pihenni tért.

A pihenése nem volt túl hosszú, mert már hajnalban felkelt és elment egy csendes, elhagyatott helyre és ott imádkozott. Ez egészen addig tartott, míg a vele lévő tanítványok utána nem mentek.

**Jézus a nagyon fontos testi szükségleteinek kielégítését, a pihenést megszakította, hogy a lelki szükségeit is kielégíthesse.

*Működik nálunk ez a logika? Tud elsőbbséget élvezni a lelki szükség a testi szükségekkel szemben? Vagy épp azért maradnak el az életünkből lelki tevékenységek, mert a testi szükségletek kielégítése a fontosabb? A fáradtság miatt és ennél fogva a pihenés céljából nem végzek szolgálatot, nem veszek részt közösségi alkalmakon, vagy épp ezért nem imádkozom annyit? Este már nem tudok, reggel meg nincs rá idő?

Van egy komoly figyelmeztetés az igében:

Gal 5:13 Mert ti szabadságra hívattatok atyámfiai; csakhogy a szabadság ürügy ne legyen a testnek, sőt szeretettel szolgáljatok egymásnak.

Nem lehet, hogy olykor az a mondat, hogy a lélek kész, de a test erőtlen, az inkább már ürügy a testnek?

A szabadság könnyen ürügyet biztosít a testnek, hogy visszalépjünk a szolgáló életben. Úgy érzem, ez a kísértés gyakran győz a mai keresztényekben. Szabadon döntünk, és ez a döntés olykor lelkiek háttérbeszorulását eredményezi.

Megvizsgált az ige. Meg kell vallanom, hogy nem imádkozom annyit, mint amennyit lehetne. Ez most nem mint elvárt teljesítmény gondolkodtatott el, hanem mint lelki szükséglet.

Jézus az imádsága után határozott látással rendelkezett, mi az aznapi feladata. Hiába várta újra nagy tömeg, újabb városokba ment, hogy ott is hirdesse az igét. Nem igényeket szolgált ki, hanem az Atya vezetését követte. Nem a népszerűségét növelte azzal, hogy tovább gyógyított, hanem a küldetését végezte azzal, hogy hirdetni akarta az igét.

*Szükségünk van a vezetésre. Ehhez elengedhetetlen, hogy Istennel töltsünk időt. Hogy az imádság ne csupán egy lélegzés, táplálkozás legyen – így is nevezik az imádkozást – hanem Istennel töltött idő, ami formálja az életünket, irányt szab a napjainknak.

*Hívok egy lépésre mindenkit. Tegyük meg, hogy a következő héten fél órával hamarabb kelünk, mint szoktunk vagy mint kellene a megszokott rutin elvégzéséhez, és töltsük ezt az időt Istennel. Nem feltétlenül a megszokott formában, hanem igazi, személyes csendességben! Próbáljuk ki a hatalommal bíró Jézus példáját! Tapasztaljuk meg, mit képes hatalmával végezni bennünk, velünk ilyen csendességgel?

5)Összegzés

  • Mi is hatalmat kaptunk Istentől, amikor újjászülettünk. Tegyük érezhetővé ezt a hatalmat az emberek előtt a szolgálatunkkal.
  • Hagyjuk, hogy a tanítók és tanítások, mint hatalommal bíró hatások formálják az életünket. Ne elégedjünk meg, hogy arról véleményt mondjunk, hanem engedjük, hogy változtasson is.
  • Változzunk a hírközléseinkben. Ne magunkért osszuk meg a híreket, hanem az emberekért mondjuk el megtapasztalásainkat. Ehhez lehet, hogy több megtapasztalást kell engedni Istennek.
  • Szánjunk több időt az Istennel való kapcsolatra. Legyen ennek megtapasztalása is egy Istenhez vonzó bizonyságtétel.
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s