A szánakozó Jézussal lehetünk

Márk 6:30-34

1)Bevezetés

Szánalomra méltó emberek vagyunk. Szánalmas alakok vagyunk. Aki ezen az állításon felháborodik, az duplán szánalmas, mert nem ismeri fel az igazi állapotát.

Ennek a kijelentésnek hálát kell fakasztania bennünk, ha meglátjuk, ki az aki szánalomra indul miattunk. Ha megértjük, mit jelent az ő szánalommal teljes felénk fordulása, még inkább hálásak leszünk.

Miért igaz, hogy szánalomra méltóak vagyunk? Mert hatalmas szükséget hordozunk az életünkben: Szükségünk van Jézusra és a Jézussal eltöltendő időre.

2)Jézus együtt érző az apostolokkal

A történet előzménye, hogy Jézus elküldte a tizenkét apostolt, hogy hirdessék az evangéliumot és hatalommal ruházta fel őket, amivel ördögöt űztek és gyógyítottak.

Miután elvégezték ezt a küldetést, visszatértek. Jézus ekkor hívja el őket egy lakatlan helyre pihenni.

Jézus tudja, mit jelent emberek között, embereknek szolgálni. Tudja, mit jelent hirdetni Isten üzenetét, mit jelent nyomorúságban lévő embereken segíteni. Tudja, hogy a legnehezebb feladat, munka, szolgálat ez ebben az életben. Miért? Mert az eredménye nem a szolgálótól függ, hanem attól, aki felé szolgálnak.

Egy esztergályos be fog egy darab fémet a tokmányba és azt tesz vele, amit akar. Egy kőműves kézbe veszi az építő anyagot és oda rakja, ahová szeretné. Egy varrónő kiteríti az anyagot, és ahogy akarja, kiszabja, megvarrja, s ha szükséges, még alakít rajta. Ezeken a területeken a munka sok örömet ad, mert látványosan eredményes. Persze itt is lehetnek hibák, melléfogások, melyek bosszantóak, de nem az anyag a hibás.

Sokkal nehezebb dolga van egy orvosnak, egy szociális gondozónak, egy pedagógusnak, aki emberekkel dolgozik. Ezek a szakemberek ugyanúgy legjobb tudásukat latba vetve teszik, amit a legjobbnak gondolnak. Az eredmény már nem olyan egyértelmű. A páciens, a tanuló ugyanis dönthet arról, hogy megteszi vagy nem. Ma már egyre okosabb betegek vannak, egyre jártasabb tanulók ülnek a padban, akiket olykor nehéz kezelni.

Mindez a lelki munkában még nehezebb. Ma ha valaki Jézus küldetésében van az emberek felé, szembesülhet azzal, hogy nem mindent elfogadó, tanítással könnyen formálható emberekkel van dolga. A lelki munka sokszor azért kimerítő, mert sokáig eredménytelennek látszik és a befektetett munka hiábavalónak tűnik. Ezért is lehet, hogy sok személy, aki ilyen területen dolgozik, szabadidejében kétkezi munkát végez, hogy legyen sikerélménye, legyen átélhető eredménye a munkájának.

Van ennek szemléltetésére egy jó történet a Bibliában.

Luk 13:6-9 És ezt a példázatot mondta: Egy embernek volt egy fügefája a szőlőjébe ültetve, és elment, hogy azon gyümölcsöt keressen, de nem talált. Azt mondta a vincellérnek: Íme, harmadik éve már, hogy idejárok gyümölcsöt keresni e fügefán, és nem találok. Vágd ki azért, miért is foglalná a földet hiába! Az pedig így válaszolt: Uram, hagyj békét neki még ebben az évben, míg körös-körül megkapálom és megtrágyázom, hátha terem jövőre, ha pedig mégsem, akkor majd kivágod.

A lelkes vincellér igyekszik megmenteni a fát. Minden lehetséges eszközt megragad, minden tőle telhetőt megtesz. Mindezt úgy végzi, hogy tisztában van azzal, hogy a munka kimenetele kétesélyes. Hátha terem – ez az egyik kimenetel. Ezt sem teljes meggyőződéssel állítja, csak lehetőségként látja maga előtt. Ha mégsem terem – ez a másik várható eredmény.

A történet súlyát fokozza, hogy ezt Jézus nemcsak a világ ellenálló emberiségére alkalmazta, hanem a népére, aki elvileg istenfélő.

*Ma úgy kell lelki munkát végezni, hogy ezt kell magunkban gondolni: Hátha hallgatnak ránk, hátha elfogadják, hátha megtérnek, hátha változnak majd az emberek. Ha mégsem, akkor elveszettek maradnak.

*Elfáradtál a lelki munkában? Kimerít a sok hiábavalónak tűnő próbálkozás? Jézus szánalomra indul feletted. Ismeri ennek a munkának a nehézségeit és hív, hogy vele legyél kicsit.

Jézus nemcsak a világ elcsigázott embereit hívja, amikor ezt közli: Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve. (Máté 11:28-30)

*Milyen jó lenne, ha Jézusnak azért kellene szánakoznia rajtunk, mert elfáradtunk a sok munkában, nem pedig azért mert annyi felesleges dologgal merítjük ki magunkat. Ha a szolgálatok kudarcai miatt kellene vigasztalni, nem pedig az egymásnak okozott sebek miatt kötözgetni minket.

3)Jézus nem magát sajnálja és sajnáltatja

Jézus szánalommal teljes lelkületének értékét fokozza, hogy Ő is leterhelt állapotban van. Egyik rokonát, akitől mindössze fél évvel fiatalabb, brutálisan kivégezték. Ennek híre jut el hozzá az előző napokban.

Máté így írja le ezeket:

Máté 14:10-14 Elküldött a börtönbe, és lefejeztette Jánost, majd elhozták a fejét egy tálon, és odaadták a leánynak, ő meg az anyjához vitte. Tanítványai pedig eljöttek, elvitték a holttestet, és eltemették, majd elmentek, és megvitték a hírt Jézusnak. Amikor ezt meghallotta Jézus, elment onnan hajón egy puszta helyre egyedül. A sokaság pedig ezt hallva gyalog követte őt a városokból. Amikor Jézus kiszállt, nagy sokaságot látott maga körül, megszánta őket, és meggyógyította betegeiket.

Jézus hatalmas veszteséget él át. Igényli is a csendet, keresi is a magányt – esetleg a szűk tanítványi körrel való közösséget. De ez nem valamilyen figyelemfelkeltő, tüntető háttérbevonulás, amivel igazán magára akarná vonni az emberek figyelmét, hanem egy csendes erőgyűjtés.

*Mi nem mindig tudunk így viselkedni. Ha valamilyen terhelt állapotban vagyunk, tüntető visszavonulásokkal adjuk környezetünk tudtára, hogy mindenből elegünk van, mindenki hagyjon minket békén.

Jézus, bár keresi a magányt, tud szánakozni tanítványain és ahogy hamarosan látjuk, tud szánakozni a kiszolgáltatott tömegen.

4)Jézus szánakozik a hozzá csődült tömeg felett

A gyász miatt szomorú Jézus és a szolgálatból visszatérő apostolok pihenése nem úgy sikerül, ahogy elképzelték. Az emberek ugyanis nincsenek tekintettel arra, hogy ők is pihennének most egy kicsit. Jönnek, keresik Jézust, igénylik a közelségét, a tanítását, a szolgálatát.

Jézus pedig megszánta őket és tanított és gyógyított közöttük.

Mit gondolhattak az apostolok? Talán kérdések törnek fel belőlük. Miért nem velünk törődsz? Miért nem minket erősítesz most? Ezt a feltételezést erősítheti, hogy este felé azt a tanácsot adják Jézusnak, hogy bocsásd el őket, hadd vegyenek magunknak élelmet. Mint akik alig várják, hogy újra szűk körben lehessenek Jézussal.

Jézus ahelyett, hogy teret engedne az apostolok önsajnálatának, felháborodott kifakadásának, bevonja őket egy újabb szolgálatba. Oktatja őket, hogy a küldetésnek nemcsak az a lényege, amit a közelmúltban végeztek, nevezetesen, hogy prédikáltak, ördögöt űztek és gyógyítottak, hanem elengedhetetlen az emberek szükségei iránti érzékenység és annak kielégítéséért végzett szolgálat is.

Nem engedi, hogy a rászoruló tömeget a nyugalmukat megzavaró problémának lássák, hanem olyan csoportnak, akiken szánalomra kell indulni, akiken segíteni kell.

Tegyük fel a kérdést: Akkor, ott ki szorult jobban szánalomra? A szolgálatból visszatérő apostolok, vagy a pásztor nélküli nyájnak látszó embertömeg? Mondhatjuk, hogy a Jézust kereső embertömeg volt ilyen helyzetben.

Erre akarja ráébreszteni szeretett apostolait Jézus. Mintha közölné: Nektek is szükségetek van rám, de ezeknek az embereknek még inkább.

*Tudjuk-e ezt a sorrendet felállítani és alkalmazni? Meglátjuk-e a Jézus nélkül élők nagyobb szükségét? Megértjük-e, hogy a kereső emberek nem a mi megszokott nyugalmunkat megzavaró problémák, hanem azok az egyének, akiknek szüksége van ránk, mert mi Jézushoz tudjuk őket vezetni?

5)Összegzés

  • Ha bármiben is elfáradtál, gyere Jézushoz!
  • Ha a lelki szolgálatban vagy fáradt és leterhelt, akkor is ezt a lehetőséget ragadd meg!
  • Ne engedd, hogy az ördög az önsajnálat csapdájába csaljon! Ne akarjál tüntetően háttérbe vonuló áldozattá válni!
  • Engedd, hogy Isten kimunkálja és megerősítse benned, hogy az elveszettek szánalomra méltóbbak tőled! Szükségük van Jézusra és rád is.
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s