Az előkészületek megtörténtek

Lukács 1:5-25

1)Bevezetés

Az életünkben lehetnek feszültségek, ellentmondások.

 • A cipész cipője szakadt
 • A lakatos kerítése hegesztésre szorul
 • Látszólag sikeres üzletember élete tele van magánéleti kudarcokkal.
 • Eredményes lelkigondozói személy nehezen birkózik meg a személyes problémáival

Bibliában is van példa:

 • Naámán, a szír katona hős volt, de leprás lett.

Ma egy olyan házaspár van előttünk, akinek az életét ugyanilyen feszültség jellemezte.

2)Példás élet nagy szomorúsággal

Egy házaspár, melynek mindkét tagja komoly papi családból származott, maguk is papi szolgálatban álltak. Nemcsak szolgáltak Istennek, hanem Isten előtt is igazak voltak és feddhetetlenül éltek Isten parancsai szerint.

Ez a jellemző idős korukban is érvényes. Egy hosszú életút van már mögöttük és nem történt olyan velük, ami miatt elveszítették volna ezt a minősítést.

Azonban volt egy szomorúságot okozó tény az életükben. Nem volt gyermekük. Az okot az ige abban mutatja meg, hogy Erzsébet meddő volt.

Milyen érzelmekkel, lelkülettel élhetett ez az idős házaspár? Hogyan dolgozták fel ezt az állapotot miközben haladt előre az életük? Mit gondolhattak Isten kegyelméről, ha neki szolgálva megfosztotta őket a gyermekáldás örömeitől?

Nem tudjuk a választ ezekre. Annyit látunk, hogy nem fordítottak hátat Istennek. Nem lázadtak fel ellene. Nem léptek vissza a papi szolgálatból.

Ezzel a példával egy kis kiegészítést kapunk a múlt vasárnapi üzenethez is. Láttuk, hogy a Sátán kísértése, hogy elültesse a szívünkbe azt az érzést, hogy hiábavaló az Úr szolgálata. Zakariás és Erzsébet házasságuk gyümölcstelensége ellenére sem dőlt be ennek a hazugságnak. Kitartottak és hűségesek maradtak.

Ma keveseket érinthet úgy ez a történet, hogy papi szolgálatban állnak és úgy kell nehéz magánéleti terhet hordozni. Viszont nemcsak a papi, lelkipásztori szolgálatot végzők lehetnek Isten szolgálatában. Mindenki, aki neki elkötelezte ez életét, így tekinthet magára. Mindenki szolgája Istennek.

De úgy is megközelíthetjük a helyzetet, hogy mindenkinek van egy szakmai pályája és párhuzamosan a magánélete. Ilyen viszonylatban is fennállhat az, hogy egy elismert szakmai életút mögött nehéz magánéleti terhek vannak.

*Úgy érzed, teljesül valami ebből az életedben? Egy elismert szakember vagy a munkádban, sokan tisztelnek és becsülnek, de magánéletedben ott vannak a terhek, nagy kérdések, megoldatlannak tűnő problémák?

Egyet biztosan mondhatok. Ezekről tud Isten. Attól függetlenül, hogy hosszú ideje nem törtnéik semmi, ő ismeri a problémát. Valamilyen megoldása biztosan van számodra.

3)Történt egyszer

Az eseményekről úgy szól Lukács, hogy egyszer történt valami. Valami váratlan, különleges eseményt élt át Zakariás.

Milyen körülmények között élte át ezt a váratlan fordulatot? Úgy, hogy végezte a mindennapi ráeső szolgálatot, amit a beosztása megkövetelt. Egy nagy találkozást élt át, egy hatalmas csodának lehetett részese, de ez nem valamilyen különleges életeseményen következett be, hanem a megszokott életfolyamataiban.

Nem kellett különleges helyre utaznia. Nem volt szükség nagy befektetésre. Egyszerűen élte a megszokott életét. Eközben pedig egyszer csak történt valami.

Amit már nem egyszer elvégzett, aközben egyszer történt valami. Ahogy Gedeont is gabona cséplése közben szólította meg Isten. Ahogy Pétert is a halászati tevékenysége közben hívta el Jézus. Ahogy Mátét is a vámszedő asztalnál szólította meg az Úr.

*Vágysz arra, hogy egyszer csak történjen valami? Várod, hogy végre átélj valami különleges élményt?

*Nem biztos, hogy el kell menned Tibetbe, hogy a Himalája valamelyik csúcsára felmenj. Nem feltétlenül kell a Karácsonyt Wellness szállodában töltened. Nem feltétel ehhez, hogy előtte valami nagy változást vigyél végbe az életedben. (Nem kell új munkahely, új társ, új lakás, új barátság, stb.) Végezd a megszokott munkát, de légy érzékeny a szokatlan dolgokra is!

4)Megjelent az Úr angyala

A már többször megismétlődő, újra átélt szolgálat közben a templomban, a füstölő oltár előtt egyszer csak megjelent az Úr angyala. Ez megrettenti Zakariást.

Milyen meglepő! A templomban, a Frigyláda előtti térben, szolgálat közben megjelenik Isten képviselője, küldötte. A szolgálatot végző pap erre nem számít, ez teljesen megijeszti. Lehetséges ez? Tud ilyen váratlan és mély érzelmeket kiváltó lenni egy találkozás? Mehet így egy pap egy szolgálatra, hogy nem számít Isten jelenlétére, megszólító megnyilvánulására?

Tudom, egy nagyon különleges alkalom, különleges korszakban, ami akkor, ott történt. A megváltó közeli érkezése előtti hónapok telnek, amikor Zakariás átéli ezeket. Ilyen nem történik akármikor.

Mégis érdemes elgondolkodni azon, történhet ma is ilyen? Lehet akkor is találkozni Istennel, ha egyébként egy megszokásból végzett gyakorlatként vagyok jelen az istentiszteleten?

*Számolsz azzal, hogy istentiszteleten találkozhatsz Istennel? Átéltél már ilyet?

Mi kell ahhoz, hogy Ilyen történjen velünk?

A kérdésre keresve a választ, leginkább azt kutatjuk, hogy mit kell nekünk tenni, milyen legyen a hozzáállásunk, milyen lelkülettel kell jelen lenni. Nem is hiba, ha ezeket is számba vesszük. Azonban Zakariás nem ilyen feltételek alapján élte át a találkozást. Azért jelent meg neki Isten, mert Ő akart valamit kezdeni Zakariással. Kérni akart tőle, adni akart neki, megbízást közölt vele.

*Nézzünk magunkba! Ha mi vágyunk a találkozásra, annak elindító oka leginkább nem az, hogy mi akarunk valamit Istentől, mi várunk valamilyen munkát tőle? Ugyanakkor nincs bennünk az a feltételezés, hogy Isten akkor és úgy akar megjelenni, hogy Ő akar tőlünk valamit. Ez nem azt jelenti, hogy Ő követel, kér, elvesz. Nem. Amikor Isten kér, Ő akkor is adni akar.

 • Amikor azt kéri, térj meg, Ő a kegyelmet kínálja.
 • Amikor azt kéri, szolgálj, Ő a megtapasztalásokat ajánlja fel.
 • Amikor azt kéri, kövesd Őt, akkor a kapcsolatot ígéri neked.

*Hogy várod a találkozást? Igényeid kielégítésével? Vagy elfogadod, hogy Isten a kéréseivel jelenjen meg neked?

5)A hit bizonytalansága

Nincs vége a meglepő részleteknek. Nem elég, hogy meglepetésként hat Zakariásra az angyal megjelenése, de a kijelentését, az ígéretét is kétkedve fogadja. Ott az angyal, világos az üzenet, a szolgáló papban mégis a kételkedés hangja szólal meg. Látszólag nem csoda, mert egy idős házaspárnak gyereket ígér az angyal.

A kételkedés oka az lehet, hogy az Úr ígéretében ott rejlik az emberi cselekvés szükségessége. Erre gondolva azonban Zakariás tehetetlennek érzi magát. Hogy teljesülhet ilyen egy amúgy is meddő, ráadásul már megöregedett feleséggel az oldalán? Zakariás tudja, hogy ehhez azért neki is lépéseket kell tennie.

Milyen könnyű lenne elhinni valamit, amihez nem kell tenni semmit! Milyen jó lenne olyan ígéreteket várni, amihez nincs szükség a személyes közreműködésre!

*Értsünk meg valamit! Ahhoz, hogy Isten csodáit átéljük, mindent meg kell tenni, amit tehetünk, hogy utána Isten is megtegye, amit mi már nem tudunk megtenni.

Jusson eszünkbe néhány példa!

 • Mózesnek a botját kellett a Vörös tenger felé nyújtani, de az Úr választotta ketté a tengert.
 • Péter és János a kezét nyújtotta a béna embernek, de az Úr erősítette meg, hogy képes volt felállni.
 • Sareptában az özvegy asszonynak kellett elkészíteni a maradék lisztből és olajból lepényt sütni, de az Úr szaporította meg az alapanyagot.
 • A nyomorék ember barátainak kellett Jézushoz vinni a beteget, felvállalva a tető megbontást is, de Jézus adta neki a gyógyulást.

*Várod Isten valamilyen személyes ígéretének teljesülését? Megteszed a szükséges emberi lépéseket ehhez? Elmész a határig, hogy onnan Isten folytathassa?

6)A hittel cselekvő élet

Mindezek után Zakariás hazament feleségével és lássunk csodát, a felesége várandós lett. Isten meggyőzte, hogy érdemes meglépni, amit kér.

A hitének bizonyítéka a cselekvő hozzáállása volt. Persze ehhez hozzá segíthette a figyelmeztetésül kapott némaság is. Ez a némaság még komolyabb hozzáállást igényelt, mert némán hogy lehet meggyőznie Erzsébetet arról, hogy végre gyermeke születhet? Hogyan lehet meggyőző bizonyságtételt mondani a feleségének, hogy érdemes engedelmeskedni Istennek? Zakariásnak sikerült.

7)Elmúlt a szégyen, a gyalázat

Ennek a jóravaló, igaz, feddhetetlen papi házaspárnak megadatik az élet legnagyobb ajándéka. Végre megszűnik a szégyen, amit eddig hordozni kellett. Akkor nagy szégyen volt, ha valakinek nem volt gyermeke.

Ekkor Erzsébetnek el kell bújni. Vajon miért? Talán azért, mert tart az emberek véleményétől. Eddig azért kellett szégyenkezni, mert nem volt gyereke. Most meg azért várhatta az emberek megjegyzéseit, mert idős korában kezdett növekedni a hasa.

Ilyen a világ! Ha valami elmarad az elvárásokhoz képest, amiatt is szégyenkezni kell. Ha valami végre megadatik – bár nem az emberi számítás szerint – ugyancsak számítani kell az emberi megjegyzésekre.

Lehet, hogy ez a rejtett félelem is blokkolja a hitre épülő élet megélését?

A nehezen viselhető probléma végre megszűnt. Erzsébet és Zakariás végre örülhet Isten ajándékának.

*Ezt az örömet Isten kínálja neked is. Ne tiltakozz, járd végig az utat, ami elvezet a tőle jövő, vele teljesülő örömhöz!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s