Az emlékezéssel együtt tekintsünk előre

5 Mózes 6:1-25

1)Bevezetés

Izrael tanácsot kap a honfoglalás előtt.

Mi lehet a legjobb tanács egy közösség számára, ha új korszakot kezd az életükben, ha új helyen folytatják az életüket?

Milyen szempontokat kell figyelembe venni, hogy az életük eredményes és tartós legyen? Hogy jó dolguk legyen és gyarapodjanak. Ma ezt úgy mondanák, hogy a népesség növekedjen és a GDP is emelkedjen.

Mi a feltétele egy nemzet, egy egyház, vagy egy gyülekezet növekedésének?

2)Féld az Istent és tartsd meg minden parancsát

Az első parancs az, hogy féld az Istent és tartsd meg a parancsait.

Ez kiegészül azzal, hogy szeresd az Urat a te Istenedet, és maradjanak szívedben az Igék.

De mit jelentenek ezek a hétköznapokban?

Türelmes kitartás minden nemzedékben

A nép egy ígéret teljesülésének küszöbén áll. Kinek tette Isten az ígéretet? Az ősatyáknak. Ez mikor történt? Közel 700 évvel korábban. Él még Ábrahám, Izsák és Jákób, akik kapták? Nem. Mégis fontos szerepet játszanak ők is és, minden az óta élő nemzedék. Mindenki elvégezte a maga feladatát, kitöltötte a maga idejét.

*Mi is lehetünk ma ígéretek teljesülésének élvezői vagy ígéretek meghallgatói. Akkor is hűségesen kell helytállni, ha semmi esély nincs arra, hogy még életünkben teljesülnek az ígéretek.

*Ha valamilyen lehetőségről beszélünk, valamilyen tervet fontolgatunk, soha ne legyen bennünk az a gondolat: Mi azt már nem érjük meg. Nem szabad aszerint mérlegelni az ígéreteket, hogy lehetünk-e még élvezői vagy nem. Mindig gondolni kell a következő generációra.

Ismerjük a mondást: Egy gyülekezet mai missziója az a holnap gyülekezetét jelenti. Ha ma elmarad a misszió, holnap nem lesz gyülekezet.

Az igék maradjanak a szívben

Nemcsak fejben, hanem a szívben. A fejben lévő ige csak tudás, a szívben lévő ige életmódot jelent.

Tovább kell adni, ismételgetni kell.

Minden apró élethelyzetben alkalmazni és emlegetni kell.

Valóban attól függ egy nép fejlődése, hogy ismételgetik, tovább adják, reggel és este idézik az Úr tanításait? Tényleg lépten-nyomon emlékeztető feljegyzéseket kell tenni ezekből?

*Nem logikus az összefüggés. Az Isten ígéretei nem is logika alapján működnek.

*Emlékeztetőül kell azokat használni. Igék a lakásban, igék a telefonon, számítógépen. Ezek a modern eszközei.

Kulcs fogalom az emlékeztetés. Nem feltétlenül új ismeretekről van szó, hanem a régiekre való emlékezésről.

Péter is hasonlókat írt le:

2Pét 1:12-13 Azért mindenkor emlékeztetni foglak titeket ezekre, noha tudjátok ezeket, és erősek vagytok a jelenvaló igazságban. De amíg ebben a porsátorban vagyok, helyesnek tartom, hogy emlékeztetéssel ébresztgesselek titeket.

Istentiszteletre is ezért járunk. Bibliát is ezért olvasunk.

Vigyázz, amikor teljesednek az ígéretek!

Különös figyelmeztetést fogalmaz meg Mózes. Amikor a sok jó teljesül, akkor is résen kell lenni.

Vigyázz, ne feledkezz meg az Úrról. Az Isten ígéreteinek teljesülése veszélyes helyzetet teremthet. Az elérkező jó kritikus állapotot idézhet elő. Amikor bekövetkezik minden jó, az ember könnyen elfeledkezik Arról, aki ezeket megígérte és megadta.

Sőt, ettől többre is emlékezni kell. Mégpedig arra, hogy Isten nemcsak az ígéreteket teljesítő Úr, hanem a rabságból kiszabadító Megváltó is.

*Soha ne bízzuk el magunkat! Soha ne felejtsük el, hogy megváltott bűnösök vagyunk!

Agúr nagy kérése is erősíti ezt a szemléletet:

Péld 30:7-9 Kettőt kérek tőled; ne tartsd meg én tőlem, mielőtt meghalnék. A hiábavalóságot és a hazugságot messze távoztasd tőlem; szegénységet vagy gazdagságot ne adj nekem; táplálj engem hozzám illendő eledellel. Hogy megelégedvén, meg ne tagadjalak, és azt ne mondjam: kicsoda az Úr? Se pedig megszegényedvén, ne lopjak, és gonoszul ne éljek az én Istenem nevével!

Egy furcsa pont (13. v.)

Az Isten nevére esküdj! Bennünk az él, hogy Jézus arra figyelmeztetett, hogy egyáltalán ne esküdjünk. Akkor Ő ezt felülírta?

Nem egészen.

Egyrészt Jézus az olyan esküről beszélt, amit inkább esküdözésnek lehetne értelmezni, amit az emberek azért alkalmaztak, hogy hitelesebbé váljanak mások előtt. Erre nézve mondta, hogy ne esküdjetek, hanem legyen az igen, igen és a nem, nem.

Másrészt az eskü értelmezhető fogadalomként is. Ez egy embertől Isten felé szóló ígéret. Ha Isten ígér nekünk és teljesíti, mi is viszonyulhatunk így hozzá.

Az értelmezéshez néhány ige hadd jöjjön segítségül:

Zsolt 50:14 Hálával áldozzál az Istennek, és teljesítsd a felségesnek fogadásaidat!

Zsolt 119:105-106 Igéd mécses a lábam előtt, és ösvényem világossága. Megesküdtem és megállom, hogy megtartom igazságos ítéleteidet.

Zsolt 56:13 Istenem, tartozom a neked tett fogadalmaimmal, megadom neked hálaáldozatomat.

Zsolt 61:6 Mert te, oh Isten, meghallgattad az én fogadásaimat; a te neved tisztelőinek örökségét megadtad nekem.

Zsolt 66:13-14 Égőáldozatokkal megyek házadba, megfizetem neked fogadalmaimat, amelyeket ajkam ígért és szám kimondott nyomorúságomban.

*Ha Isten teljesített az életedben ígéreteket, te is igyekezz elköteleződni feléje.

Ne kísértsétek Isteneteket!

Ez egy olyan figyelmeztetés, ami a lehetséges rossz dolgok helyes megélésére figyelmeztet. Eddig a jólét veszélyeit sorolta, most a szükséghelyzet problémájára mutat rá.

Mi is történt Maszában? Nem volt víz.

Két idézet az aktuális történetből:

2Móz 17:3 De a nép szomjazott, és így zúgolódott Mózes ellen: Miért hoztál ki minket Egyiptomból? Hogy szomjúsággal ölj meg

2Móz 17:7 Azt a helyet Masszának és Meríbának nevezte Izráel fiainak perlekedése miatt, és mert kísértették az URat, és azt mondták: Vajon közöttünk van-e az ÚR, vagy sem?

Ha életben akartok maradni akkor is, amikor veszélybe kerültök, vigyázzatok. A honfoglaló harcok sok próbát okozhatnak. Akkor is tartsatok ki és ne vonjátok kétségbe, hogy veletek vagyok-e.

*Egy gyülekezet missziómunkájában sok kihívás megpróbáltatás jöhet. Olyankor elbizonytalanodhatunk. Soha ne vonjuk kétségbe Isten jelenlétét a nehéz időszakokban sem.

Mit mondjunk a fiak kérdésére?

A tanács ma úgy fordítható: Tégy bizonyságot megtérésedről és szabadulásodról. Annak az Istenek a munkájáról, aki téged megszabadított.

*El szoktuk mondani időnként a megtérésünket?

*Látszik rajtunk, hogy a szabadulás iránti hálából vagyunk hűségesek Istenhez, nem pedig azért, hogy érdemeket mutogassunk?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s