A beteg gyógyulást vár, Jézus a beteget keresi

János 5:1-15

1) Bevezetés

Úgy érzem, még elég távol van tőlünk a veszély. Még csak számokban látjuk a fertőzés következményeit. A számok pedig nem annyira rémisztőek, amiért most is hálát adhatunk, ahogy múlt vasárnap. Ez viszont egy másik, könnyelmű hozzáállást is kiválthat belőlünk. Ez pedig az, hogy nincs is olyan nagy veszély. 

Végül is nem alaptalan ez az érzés az adatokat tekintve. 

Magyarországon 343 igazolt fertőzött van, ebből 11 személy hunyt el. Világ méretekben 597 335 fertőzöttből 27 365 személy vesztette életét. 

Magyarországon a halálozási adatok:(Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html)

Itt egy táblázat kivonat látható az elmúlt évek halálozási statisztikáját nézve:

Ezekhez a számokhoz képest hol áll a mostani adat? Csak Magyarországon többen haltak meg daganatos betegségben 2018-ban, mint a vírus miatt az egész világon. 

Most ebből szabad arra a következtetésre jutni, hogy nem komoly a kérdés? Nem. Most azt a szempontot emelném ki, hogy a daganat kialakulása ellen túl sokat nem tehetünk, de a vírusfertőzés ellen igen. 

Tehát, mivel nincs élet közeli tapasztalatunk, lehet, hogy nincs annyira mély érzelmi viszonyulásunk sem. Talán a veszélyeztetettebb személyek (betegek, idősek) inkább érzik magukat bajban. Viszont ez egyik napról a másikra változhat, ha ismerőseink közül valakiről kiderül, hogy ő is fertőzött. (Csak tessék megkérdezni Huszárné Marikát, mit élt meg az elmúlt napokban!)

Kicsit hosszúra nyúlt bevezető után felteszem a kérdést. Mit keres ma az ember ebben a helyzetben? Mit keres, ha beteg lett? És ezzel szemben mit keres Jézus a világban? 

2) A csodára váró ember 

A biblia történetünk emberi főszereplője nem egy gyors lefolyású fertőző betegség áldozata, hanem egy harmincnyolc évi megpróbáltatást jelentő kór elszenvedője. 

Elérhetőnek tűnik neki, hogy meggyógyuljon. Van egy lehetőség, ami megoldást adhat. Ott, a Bethesda partján várakozva csodát vár. Egy nem mindennapi jelenségtől reméli a változást az életében. Ma erre a helyzetre azt mondanánk, hogy egy bizonytalan eredetű, a tudománytól távol eső alternatív gyógymód igénybevételét próbálja elérni. Bizonyára azért, mert látott olyanokat, akik a vízbe lépve, majd onnan kijöve meggyógyultak. Tehát működhet a csoda. 

Ez a beteg várja a csodát. Ő is fogékony a csodákra. Főleg azért, mert elég kilátástalan már a helyzete. Ha már semmilyen megoldás nem látszik egy baj megoldására, könnyebben kimondjuk, hogy itt már csak a csoda segíthet.

Lehet, hogy most közöttünk is vannak csodaváró emberek. Ezt több megközelítésből is érthetjük. 

Remélem én nem 

Azt mondják, hogy a vírus mindenkit elér, csak nem mindenkinél okoz komoly bajt. Illetve, hogy nem mindegy, mikor következik ez be. Ennek tudatában többen várják a csodát úgy, hogy biztos nem éri el őket ez a fertőzés. Ha mégis bekövetkezik, talán csodálkoznak, hogy mégis megtörténhetett. 

Remélem, nem érinti a családomat

Kiterjesztve a gondolkodást a csodavárás érvényesülhet a családunkra is. 

Remélem, elmúlik a baj

Egyre több ima kezdeményezés indul keresztyén körökben. Ezek a lépések is mutatják, hogy sokan várják az Isten oltalmának csodáját. A gondviselés nem mindennapi csodás megnyilvánulását remélik sokan.

Remélem negatív a teszt eredménye 

Ha valaki tünetekkel kórházba kerül, azt várja, hogy nem lesz pozitív a teszt eredménye. 

A Bethesdánál a csodára várás közben a beteg ember életében valószínű nem merült fel annak a lehetősége, hogy jön valaki, aki segíteni tud. Ilyen csodára nem várt, pedig saját erőből tehetetlen volt. Nem bírta megtenni azt, ami emberileg kellett ahhoz, hogy részesévé váljon a csodának. Így, egy szinte felfoghatatlan csoda volt neki, hogy jött valaki, aki felajánlotta a segítségét. 

*A mostani napokban a különböző csodavárási helyzetekben, szempontokban adsz lehetőséget arra, hogy jöhet valaki, aki segíteni akar? Fenntartod az esélyt arra, hogy egy nagyszerű, csodás találkozásban is részed lehet?

*Lehet, hogy nem várod, de ha bekövetkezik, hogy valamilyen formában maga Jézus Krisztus szólít meg, tesz fel kérdést, ajánl fel neked valamit, akkor az bármennyire is hihetetlen, ne utasítsd el, légy átélője a találkozás csodájának. 

3) Találkozás a régóta tartó várakozásban

Nem tudjuk, mennyi ideje várakozott ez a beteg azon a helyen? Nem tudjuk mivel teltek el a napjai? Azt sem tudjuk, hogy éjjel-nappal ott volt, vagy csak reggeltől estig? Mindenesetre nehéz lehetett helyhez kötve, mozgásban korlátozva várakozni a bizonytalanságban. 

Nem ismerős ez a helyzet? Valami hasonlóban vagyunk mi is. Minket nem a fizikai lehetőségeink korlátoznak, hanem rendeletek. Nem betegség miatt nem mozdulunk ki – bár vannak ilyen személyek is – hanem engedelmességből. Ettől függetlenül még nehéz ez az állapot. 

Már csak abban is lemérhetjük, hogy milyen hosszúnak tűnik a mögöttünk lévő két hét. Mivel most nem megszokott körülmények között telnek a napok, sokkal nehezebb, hosszabbnak tűnő minden óra. 

Folyamatosan keressük az elfoglaltságokat, ami leköti a figyelmet, ami segít abban, hogy gyorsabban teljen az idő, illetve hogy úgy tűnjön, hisz az idő ugyanúgy telik. 

*Adjunk hálát, mert nekünk sokkal több lehetőségünk van a napok aktív, kreatív eltöltéséhez! Ugyanakkor épp ez lehet egy olyan körülmény, ami annyira nem is segíti a találkozást Jézussal. Bár szokatlan a helyzet, egy kis gondolkodást, szervezést igényel mit és hogyan végezzünk napjainkban, mégis bőven van mit csinálni. Mi lehet, emiatt nem keressük még annyira fokozottan Jézus közelségét. 

4) Jézus nemcsak gyógyulást, hanem igazi változást akar

Megtörténik hát a csoda. A beteg ember Jézus szavára felkel, felveszi az ágyát és elindult. A csoda pillanataiban fel sem tűnt, hogy a csodatevő személy félrehúzódott. Jézus nem önmagáért, a népszerűségért, a szenzációért, az elismerésért jön, és ad segítséget, hanem az érintett ember számít neki. 

*Tudunk mi így szolgálni? Tudunk mi így segíteni? Él ez a gondolatainkban, miközben segítséget nyújtunk, hogy magunkról szinte meg is feledkezünk és azt látjuk, mi a fontos a bajban lévőnek? 

Beszédes, hogy hol találkozik a gyógyult beteg újra a segítőjével, Jézussal. A templomban. Nem biztos, hogy Jézust keresi, de a hála ott lehet az életében, amit ki akart fejezni. Talán vitte a maga hálaáldozatát, hogy megköszönje a csodát, ami által újra egészséges lehet. 

*Hogy folytatod az életed, ha történik egy csoda? Hova vezet az első utad, ha már végre szabadon járhatsz? Ezt most a korlátozásokra is értelmezhetjük. Van-e, lesz-e mély hála benned, amit Isten előtt kifejezz? Igaz, ma nem kell a templomba vinni bárányt, vagy galambot hálaáldozatul. Nem is csak templomban lehet hálát adni, mégis jó lehetőség az Isten háza arra, hogy mások előtti bizonyságtétel is legyen a hálaadásom, ami magasztalja a csodatevő Istent. 

*Hadd szólaljanak meg az ilyen hálás bizonyságtételek a videó hozzászólásaiban, akár élőben, akár később!

A találkozásban Jézus mond egy furcsa mondatot. 

Íme, meggyógyultál, többé ne vétkezz, hogy valami rosszabb ne történjék veled.

Mit akar ezzel mondani Jézus?

Hogy a betegsége a bűn miatt volt? Hogy a bűn sokkal súlyosabb betegségeket okozhat az életében? Úgy gondolom, egyik sem.

Igaz, hogy a bűnös életvitel okozhat betegséget, az is igaz, hogy a bűn általános jelenléte sok betegség okozója, mégsem egy szoros ok okozati összefüggést akar Jézus leleplezni ezzel a mondattal. Azt viszont szeretné beláttatni az érintett személlyel – és velünk is – hogy a bűn még a betegségtől is rosszabb állapotba sodorhat minket. 

Volt egy élete ennek az embernek a Jézussal való találkozásig. Nem nevezhető jónak ez az időszak, és a benne megélt állapot. Most megváltozott valami. Meggyógyult, kinyíltak a lehetőségek, megszűntek a korlátok, egy régóta nem tapasztalt szabadság adatott meg neki. Most még lehet, hogy áthatja az érzéseit, a gondolkodását, a meghatódottság a kapott segítségen, de rövidesen az új életminőség egy magától értetődő, természetes helyzetté válik. Már nem lesz feltűnő, hogy reggel fel tud kelni az ágyról, hogy nem szorul segítségre, hogy kimenjen a konyhába, hogy elmenjen a boltba, stb. (Kicsit modernizáltam a képet.) Ez lesz a normális. A könnyebb élet több szabadságot hoz. A több szabadság több döntésre ad lehetőséget. A több döntésben több felelősség is hárul rá. 

Úgy érzem, Jézus erre a felelősségre akarja fordítani a figyelmét.

A múlt lezárult. Hogy eddig mi történt, azon már nem tudsz változtatni. A jövő viszont sok mindent hozhat. Az előtted lévő időszakra nézve légy figyelmes és óvatos. Vedd észre, mi a jó, a hasznos, az Isten akarata szerinti, és arra törekedj. A bűnt viszont kerüld. Miért? Hogy rosszabbul ne legyen dolgod, hogy valami rosszabb ne történjen veled. 

Az illető visszakérdezhetne: Miért, lehet valami rosszabb a harmincnyolc éves ágyhoz kötött állapotnál? Lehet rosszabb a tehetetlenül fekvésnél? 

Jézus válasza lehetne az, hogy vannak ettől súlyosabb állapotok is, de nem erre gondolok. A bűnnel az örök életedre nézve kerülhetsz súlyosabb állapotba. Lehet, hogy azt gondoltad a hosszú megpróbáltatás alatt, hogy ez már maga a pokol. Látod, vége van, kijöttél onnan. Viszont, ha a bűnnel játszol és ezzel eljátszod a kegyelembe kapott lehetőséget, és úgy ér el a vég, olyan állapotba kerülsz, amin már nem lehet változtatni. 

De nemcsak a valós és örökké tartó pokollal akarlak riogatni. Hiába vagy most már egészséges, ha ép testben válik a lelked, a bensőd, az istennel való kapcsolatod rosszabbá. Az minden eddigi állapotnál súlyosabb, gonoszabb állapot lehet. Ettől is óvni akarlak. 

Értsd meg! Most nem az a legnagyobb dolog, hogy jársz, hanem az, hogy találkoztál velem, elfogadtad a segítségem, és hallgathatod a tanácsaimat. Ezt értékeld nagyon. 

Jézus tanácsai arra is utalhatnak, hogy ne térj vissza bizonytalan kimenetelű csodavárásokhoz sem, mert nem pótolják a Megváltóval való kapcsolatot. 

5) Összegzés

  • Mit várunk ezekben a napokban, hetekben? Csodát? 
  • Számítunk a találkozás csodájára? Ne zárd ki ennek az esélyét sem. 
  • Jézus nemcsak testi jellegű csodákat akar mutatni neked, hanem az életed teljes változását szeretné elérni. Ehhez szükséges, hogy vedd komolyan a bűn kérdését. Ne játssz vele, mert minden eddiginél súlyosabb helyzetbe kerülhetsz!
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s