Megnyugvás Istenben

Zsoltárok 62:6-13

1) Bevezetés

Mondhatjuk, hogy általános igénye az embernek a nyugalom, a békesség. Ezekben a napokban ez fokozottabban is érezhető. Igaz, olykor jól esik egy kis izgalom, szükséges némi stressz az életünkben. 

 • Gondoljunk csak egy foci meccs nézése közben megélt érzésekre, 
 • egy sokat ígérő kirándulás előtti éjszakára, amikor izgalmunkban még aludni sem tudunk, 
 • vagy egy új recept kipróbálására, milyen izgalommal teszi a háziasszony az asztalra az eddig még nem kóstolt ételt. 
 • Izgalmas helyzetek, melyektől nem menekülünk, hanem tudatosan kezdünk a jó stresszt kiváltó tevékenységbe.

A nem kívánt, életünkre nézve veszélyt jelentő körülmények okozta izgalom, más reakciót vált ki. Félelmet ébreszt,az tovább fokozza a stresszt, ebből menekülni akar az egyén, ha ez nem lehetséges, akkor pedig akár végzetes tettek is következhetnek. 

 • Ha valakinek kiderül az életében, hogy daganatos beteg, 
 • vagy fel sejlik annak lehetősége, hogy megszűnik a munkája,
 • vagy elveszíti azt, akihez mély érzelmek kötötték, ilyen állapotot okozhatnak.

Szükségünk van a nyugalomra, kívánatos állapot a békesség. Hol van ez? Hogy érhető el? Keressük ma erre a kérdésre a választ!

2) Csak Istennél

A válaszkeresést Dávid egyik zsoltára segíti. Ő, aki sok megpróbáltatást élt meg, gyakran kényszerült feszült helyzetekbe, emiatt pedig a békesség keresésére. 

 • Üldözte elődje, Saul király, emiatt menekült, és ekkor is újabb veszélyes helyzeteket kellett átélnie. 
 • Volt, hogy kívánságain nem tudott uralkodni és a tettei miatt került hatalmas terhet okozó állapotba. A megoldási próbálkozásai további stresszes napokat okoztak neki. 
 • Az a csúcs lehetett, amikor saját fia szervezett ellene puccs kísérletet és emiatt lett üldözött menekült újra. 

Ezeket látva elfogadhatjuk, hogy Dávid tudta, mit jelent a békesség hiánya, és azt is milyen áldott az, ha a nyugalom napjai megvannak. 

Az átélései egy kategorikus felismerésre juttatták el. Meggyőződéssel vallja, hogy a békesség csak egyetlen módszerrel, egyetlen helyen, egy valakinél érhető el. Ezt állítja: Csak Istennél csendesül el lelkem. 

Ez minket, mai embereket lehet, hogy megdöbbent. Nem vagyunk hozzászokva, hogy egy problémának csak egy megoldásai lehetnek. Az alakult ki bennünk, hogy több lehetőségből választhatunk. 

És már lehet, jutnak is eszünkbe a békét adó lehetőségek. 

 • Egy jó séta az erdőben, egy stresszoldó wellness hétvége, 
 • egy kiadós foci a barátokkal, 
 • egy csendes pecázás a nyugalmat árasztó tóparton, 
 • vagy van akinek egy jó kis vásárló túra egy plázában. 

Ezeket valóban alkalmazhatjuk és segítenek is. Akkor hát mégsem igaz Dávid kategorikus kijelentése? Azért állított valamit, mert nem tudott a ma már jól ismert módszerekről?

Ha megfigyeljük, a felsorolt lehetőségek a testi tevékenységeken keresztül tudnak hatást gyakorolni a lelki állapotunkra. Dávid nem ilyen kerülőutat, vagy közvetett megoldást tart bevált módszernek az életében. Ő megtalálta azt a lehetőséget, ami közvetlenül segíti a lelki nyugalom visszanyerését. Ezért állítja, hogy csak Istennél csendesül el lelkem. 

*Milyen módszereket alkalmazol a nyugalmad érdekében? Egyáltalán teszel lépéseket a békességed érdekében, vagy azt várod, hogy minden magától megoldódjon, addig pedig majd csak lesz valahogy? Ha vannak módszereid, azok között ott van már az Istennel töltött idő? Kívánom, hogy legyen ez is egy lehetőség, ami váljon egyre inkább a legjobb, legfontosabb móddá az életedben!

Fogadd el, hogy van a világ által kínált békesség és a Jézus által felajánlott békesség!

János 14:27 Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen!

3) Csak ő az én szabadítóm

Eddig úgy beszéltem az Istennél megtalálható békességről, mint egy módszerről. Valójában nem egy módszert kell látni. Nem egy személytelen, rutinná váló gyakorlat, amit tanulással el lehet sajátítani. Az Istennél való elcsendesülés, a nála található nyugalom titka a vele való kapcsolat. Az az állapot, amikor igazi ténnyé válik az életünkben, hogy valakik vagyunk egymás számára. Én is jelentek valamit Istennek és ő is jelent valamit nekem. Én az ő megváltott gyermeke vagyok ő pedig az én megváltó Uram. 

Ezért mondja Dávid is a folytatásban, hogy ő az én kősziklám, szabadítóm, erős váram. Ebből a felsorolásból most hadd emeljem ki a másodikat!

Az Istennél lecsendesülő lélek titka abban áll, ha Istenhez, illetve Jézus Krisztushoz kötődő kapcsolat lényege abban teljesül, hogy ő az én személyes szabadítóm és én az ő megszabadított gyermeke vagyok. 

Nem elég,

 • ha azt gondolom, hogy ő az én pszichológusom, akihez bármikor elmehetek egy jó beszélgetésre 
 • ha azt tartom, hogy ő az én legjobb barátom, akinek mindent elmondhatok és türelmesen meghallgat
 • ha azt vélem, hogy ő az én háziorvosom, akihez elmegyek, ha valami bajom van és ad néhány receptet, utána hetekig nem látjuk egymást

Ezektől többre van szükség és lehetőség. 

Isten első számú vigasztaló segítőként elküldte fiát, Jézust, majd az ő mennybemenetele után jött a másik vigasztaló, a Szentlélek. Az első azonban nemcsak szavakkal próbálta bennünk a vigasztalást, megnyugtatást végezni, hanem tetteivel is. Nem úgy, hogy helyettünk dolgozott, terheinket cipelte, hanem, hogy a minket terhelő átkot levette rólunk. A bűn miatt ránk nehezedő súlytól megszabadított azzal, hogy a bűn miatt jogosan járó büntetést magára vállalta. Ez volt a küldetése. 

Annyira szeretem azt az angyali biztatást, amit a bibliai József, Mária jegyese kapott, amikor kiderült, hogy a menyasszonya várandós. Az angyal azt mondta, hogy ez az állapot a Lélektől van és a gyermek pedig azért születik, hogy megszabadítsa népét a bűneikből. Ez teljesedett a 33 évig tartó küldetése végén, amikor kivégezték egy keresztre szegezve. Ő a világ, az emberiség szabadítója. 

Ettől még nem mondhatja és nem is mondja mindenki, hogy ő az én szabadítóm. Bár tudhatunk sokakról, akik beszéltek már arról, hogy Jézus megszabadította őket, ez még nem jelent ránk nézve is elvégzett, beteljesedett szabadulást. Ha nincs szabadulás, akkor nincs szabadítóm sem. 

Miért állhat fenn ez az ellentmondásos kettősség?

 • Van egy mindenkit megszabadító Úr, de nem mindenkié még ez a szabadító? 
 • Van egy tökéletesen végrehajtott szabadítás, de nem mindenki szabad még? 

Amiatt van ez az állapot, hogy a szabadítás nem egy csoportos folyamat. Ez mindig egyéni. Bár a megváltó szabadítás nagy műve mindenkire alkalmazható, ezt alkalmazni kell. 

Úgy lehetne ezt szemléltetni, hogy a telefonos alkalmazások beszerzési helyén ott van rengeteg program, ami mindenkinek elérhető, több ebből ingyenes. De ezek csak akkor lesznek egy adott személy telefonján, ha az illető letölti és telepíti. Akkor válik Jézus a személyes szabadítóvá, ha az elkészült, tökéletes alkalmazást letöltjük és telepítjük. 

Jók a ma használt modern képek és kifejezések. Ott van a felhőben a nekünk is elérhető szabadító alkalmazás, csak fel kell keresni a tárhelyet és le kell tölteni saját életünkre és elindítani egy telepítést. Ennyi a mi dolgunk, a többi az Isten munkája. 

*Nem érted a folyamatot? Nem tudod nyomon követni a menetét? Ez nem akadály. Gondold végig, hány alkalmazást töltöttél le a telefonodra anélkül, hogy tudnál programozni és ismernéd a megírt program menetét! Követsz néhány utasítást és végül rendelkezésre áll a program az eszközödön. 

*Nem vagy még szabad? Nincs még személyes szabadítód? Tedd meg a szükséges lépéseket és legyen a te életedben is egy futó alkalmazás a Jézus által felkínált szabadítás!

Milyen lépéseket kell tenni?

 • Szükséged van egy Bibliára. Ezt kell olvasni, mert ez Isten szava. Ez segít a továbbiakhoz szükséges belső folyamatok megvalósulásához.
 • El kell fogadnod, hogy egy szabadításra szoruló, bűnös ember vagy. 
 • Ezt a Szabadítónak be is kell vallani. Ezt nevezi a Biblia bűnvallásnak.
 • Kérni kell Tőle a megbocsátást, a felszabadítást. 
 • Kérned kell Őt, hogy lépjen be az életedbe, ha tetszik települjön be és legyen ott Úr. 

Ha még nem tetted, tedd meg ezeket a lépéseket. 

4) Még egy kis indoklás

Ha valakiben kétségek lennének afelől, hogy erre tényleg szükség van, valóban elengedhetetlen a szabadítás, akkor a zsoltár folytatása egy kis indoklással segít ennek belátásában. 

Az ember élete pára. Az egész, ami most látható, az csak hazug látszat. Lehet, hogy fajsúlyos egyénnek tartják magukat sokan, Isten mérlegén még a párától is könnyebbek vagyunk. 

Ez egy lehangoló kép. Erre nézve azt is várhatnánk, hogy ilyen megítélésű emberiségért kár egy lépést is tenni. De milyen jó, hogy Isten nem így gondolkodott. 

Tehát a magát nagyra tartó emberiség egy gyorsan múló pára csak. Mintha erre is emlékeztetne az az élethelyzetamiben az egész világ egységesen benne van. Bár sok mindennel próbálkozunk, minden képességeinket latba vetjük, nem uraljuk a helyzetet. Önmagában félelmetes, hogy három hónap alatt kialakult egy olyan állapot a világon, amikor mindenki egy témáról beszél, mindenki egy üggyel foglalkozik. 

*Hogy érzed most magad a mai körülmények között? Mérlegeled magadat is azon túl, hogy az eseményeket próbálod értékelni? Lásd be, hogy te is velem együtt egy kis porszem vagy, egy csepp harmat mindössze. 

Ne bízzatok a vagyonban! Ha gyarapszik is, ne bizakodjatok el! – folytatja a szembesítést az ige. 

Igen, ez is egy jó kép rólunk emberekről. Az életünkben az egyik legfontosabb, legnagyobb mérőeszköz a pénz. A lét garanciája, a megoldások eszköze, a kilátások alapja, bármilyen lehetőségnek a kiindulópontja a pénz. 

Nem akarom elvitatni a jelentőségét, mint eszköznek. De azt bajnak látom, hogy ebben bízva élik sokan az életüket. Mintha minden ettől függne. 

A szabadítás szükségességének ez is egy indoklása. Az emberek egymást az anyagiak felől mérik, értékelik. Milyen házunk, autónk van? Hova megyünk nyaralni? 

A rendkívüli állapotban azzal nyugtatnak minket a híradásokban, hogy van elég pénz a védekezéshez. Örülhetünk ennek. De most hadd játsszak el egy gondolattal! Mennyi pénz tudna segíteni rajtad, ha pozitív eredménye lenne a koronavírus tesztnek? Mekkora összeg garantálhatná a felépülésedet? Ugye, tudod a választ! 

*Gondold át azt is ma, hogy kiben, miben bízol! Anyagiakban, emberekben, kapcsolatokban? Vagy a mindenható Istenben, a szabadító Krisztusban? 

Ma is szól az Isten. A szavából két dolog érthető meg: Istennél van az erő és nála van a szeretet is. Nála, mint szabadítónál. 

 • Eléggé szeret ahhoz, hogy megszabadítson és van hozzá elég ereje, hogy meg tudja tenni. 
 • Eléggé szeret ahhoz, hogy megbocsásson és van ereje is ahhoz, hogy a megbocsátott bűneidet elfelejtse.
 • Eléggé szeret ahhoz, hogy örökké veled legyen és van ereje ahhoz, hogy helyet is biztosítson neked a mennyben. 

Fogadd hát el az igazi megnyugvást a szeretetével és erejével szabadító Krisztusban!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s