Szabadság és/vagy biztonság

Egy film két szereplője között zajlott egy beszélgetés. A film a sokak által feldolgozott küzdelemről szól, ami a jó és a rossz között zajlik. A beszélgetésben elhangzik egy ilyen gondolat:

„Ha az emberektől el akarjuk venni a szabadságot, harcolni fognak ellene. Az a cél, hogy lemondjanak a szabadságról a biztonság érdekében.”

Ezzel a kijelentéssel elgondolkodtam azon, mit tartunk fontosabbnak az életünkben. A biztonságot akár korlátozottabb szabadsággal, vagy a szabadságot több bizonytalansággal? Biztosan személyenként nagy különbségek jelentkeznének.

Sokan óhajtják most is a Kádári időszakot a kiszámítható biztonság miatt, a korlátozott szabadság ellenére is. Van, aki a nyugati szabadságra vágyik a nem mindig kiszámítható megélhetés ellenére is.

Most mi kicsit lemondtunk a szabadságunkról, hogy biztonságban legyünk. Ahogy korábban már érintettem azt, hogy későbbi próbák előjátéka is lehet a mostani, most is eszembe jutott. És felmerült a kérdés bennem. Meddig tartom fontosabbnak a biztonságot a szabadságnál?

És végül még egy szempont. Bibliai és lelki szempontból a Krisztusban nyert szabadság fontos jellemzője, hogy le tudok mondani a szabadságról. Gondoljunk csak a „minden szabad, de nem minden használ” elvre! A szabadságról készek vagyunk bölcs döntés útján lemondani, ha úgy látjuk nem használ a felkínált lehetőség nekünk.

Összetett kérdés hát a szabadság és biztonság témája. Egy biztos. A bűntől mindenképpen legyünk szabadok, amit Krisztus vére, megtartó ereje garantál nekünk.

Hírdetés

Szabadság és/vagy biztonság” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s