Mindez azért történt

Máté 21:1-11

1)Bevezetés

A modern korra jellemző, hogy az emberek mindent érteni akarnak. Kialakult az az igény, hogy mindennek a magyarázatát várják. Azon túl, hogy tapasztalnak valamit, észszerű magyarázatot is elvárnak mellé. Az más kérdés, hogy a magyarázat hitelességét, pontosságát, tudományos megalapozottságát, már nem akarják ellenőrizni. Elhiszik, amivel magyarázzák a dolgokat.

Ezért eredményesek a reklámok. Ma már nem egyszerűen csak kínálnak termékeket, hanem tudományosnak látszó magyarázatokkal is kiegészítik az ajánlatot. Látványos animációk mutatják, hogyan tisztít a mosópor, hogyan távolítja el a lepedéket a fogkrém és épül be a fogzománcba a védőréteg. Nyomon követhetjük a gyógyszerek útját az emésztő rendszerben, sőt a sejtekig tejredő hatását is bemutatják nekünk.

 • Fennállnak-e magyarázatot váró igényeink a biblia történetekkel szemben is?
 • Ha igen, milyen a magyarázat hallgatásunk?
 • Honnan tudhatjuk meg, mi miért történt az eseményekben?

Legyen ez ma egyik fő gondolatunk.

2)Mindez azért történt

Jézus életében egyszer egyedi és megismételhetetlen módon érkezett Jeruzsálembe. Az lehet, hogy máskor is emberekkel körülvéve közlekedett, mert hallgatták útközben is tanítását, várták a csodákat, amire lehetőség nyílt. Ilyen tömeges vonulásban gyógyította meg a tizenkét éve vérfolyásban szenvedő asszonyt. Az viszont soha nem történt meg, hogy Jézus szamárháton vonuljon be a fővárosba, ráadásul egy királyt éltető tömeg kíséri, akik királyi fogadtatást megvalósító magatartást tanúsítanak.

Miért történik mindez? Miért így történnek az események? Miért viselkedik így Jézus? Sok részletkérdés születhet meg bennünk a történetet olvasva. A választ tekintve most részben könnyű a helyzetünk, mert az evangélium írója is megmondja. A negyedik versben olvashatjuk a rövid, egyszerű magyarázatot:

Máté 21:4 Ez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által:

Minden előkészület, és maga az esemény azért történt, hogy beteljesedjen az Úr szava, amit korábban a próféták által mondott.

Mielőtt tovább mennénk, egy fontos Krisztusi jellemvonásra szeretnék rávilágítani. Jézus tökéletesen alkalmazkodott az Istentől jött kijelentés rá vonatkozó részére. Bár ez szemben állhatott alapvető jellemvonásaival, korábbi gyakorlatával, nem tiltakozott, nem magyarázkodott, hanem ezt is végrehajtotta. Ezt azzal tudom indokolni, hogy Jézus soha nem akarta és nem is engedte az ünneplést. Ő magát, mint az alázat és szelídség példáját mutató mester ajánlotta követésre. Ha túlságosan fokozódott az érdeklődés iránta, inkább félre vonult és imádkozott.

Tanulhatunk ebből néhány dolgot.

 • Tudjuk-e őszintén keresni a Szentírásban Isten ránk vonatkozó kijelentéseit? Tudjuk-e, merjük-e úgy olvasni, ha kér valamit, azt meg is tesszük? Vagy gyakrabban inkább úgy nyúlunk hozzá, hogy azt várjuk, erősítsen meg abban, amit tenni akarunk? Addig forgatjuk, lapozzuk – és sokszor a mondanivalót is kiforgatjuk – amíg az előzetes elképzeléseinket nem igazolja?
 • Tudunk-e az Ige útmutatása alapján olyan lépéseket is megtenni, ami ütközik eddigi életvitelünkkel, kialakult gyakorlatunkkal? Lehet, hogy rossz szemmel nézünk a gazdag ifjúra, aki nem volt hajlandó eladni a vagyonát és szétosztani a szegényeknek és utána követni Jézust. De azt már nem látjuk be, hogy bizony ennél kisebb mértékű lemondásokra sem vagyunk készek, ha kéri az Úr. Nem vagyunk hajlandók változtatni az életvitelünkön, ha új gyakorlatot vár tőlünk Isten.
  • Él bennem a félelem, hogy mostanában azért nehéz lelkipásztor nélkül lévő gyülekezeteknek pásztort hívni, mert a meghívandókban nincs meg ez a változtatási készség.
  • Jó lecke ebben a tekintetben a most megélt életvitel változás. Csak szituációs gyakorlat, mivel most nem Isten mondta ezeket, hanem az élet kényszerítette ki. Ha Isten mondana ilyen markáns változást igénylő utasítást azt is megtennénk? Ha az egyik igehirdetés utasítása lett volna, hogy mindenki otthon élje meg a hitét három hétig, megtettük volna?
  • De a misszióra is alkalmazhatjuk a kérdést. Ha az a parancs érkezne Istentől, hogy ezen túl a jövedelmed öt százalékát minden hónapban add a szegényeknek, megtennéd?
 • Tudunk-e a temperamentumunkkal ellenkező viselkedést is felvállalni, ha Isten kérné azt? Ahogy Jézus elfogadta az ünneplést, bár nem szerette azt?
  • Ha inkább érzed magad vezető alkatnak, vállalnád bizonyos körülmények között, hogy alárendeld magad másnak?
   • Meséltem már a katonasági élményeimről. Most újra eszembe jut, hogy a főiskolát elvégezve, már egy éves tanítás után vonultam be, ahol a legmagasabban képzett rajvezető szakmunkás volt. Hálás voltam, hogy még a bevonulás előtt megmutatta Isten, hogy a katonaságot egy alázat tréningnek szánja az életemben.
  • Ha visszahúzódó vagy, mernél kezdeményező lenni és új kapcsolatokat építeni azzal a hittel, hogy Isten épp ezzel a jellemvonással tud használni hozzád hasonló személyek megmentésében? Vagy ha épp olyan vagy, hogy első találkozáskor lehengerlő magabiztossággal vagy képes bárkinek beszélni, tudnád azt tenni, hogy néhány találkozáskor csak hallgatsz másokat?

3)A Messiást igazoló beteljesülő prófécia

A Bibliát mélyebben kutatók összegyűjtötték, hogy mennyi prófécia van Jézussal kapcsolatban az ószövetség lapjain, melyek teljesültek is Jézus földi szolgálata során. Egy szűkebb kimutatás szerint 50 ilyen előre kijelentett üzenet van, egy bővebb elemzés szerint pedig 193 ilyen prófécia van. Ez utóbbi nemcsak a személyesen Jézusra illő igéket sorolja fel, hanem a körülményekre utaló helyeket is. Például az útkészítőre, Jánosra vonatkozó kijelentéseket is belevette a sorba.

http://igemorzsa.hu/profecia/messias/konyvenkent.html

http://www.biblia.hu/muv_jkm/jkm_mess.htm

A Bibliát hozzávetőleg 3000 évvel ezelőtt kezdték írni, és közel 1600 éves időtartamban zajlott a folyamat. Tehát hosszú történelmi korszakban, több ihletett személy írt le olyan állításokat, ami évszázadokkal később teljesült egy konkrét személy életében. Ez nem véletlen.

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Lee Strobel, akinek megtért a felesége, elkezdett utána járni, megbízhatóak-e a Jézusról szóló evangéliumok. A módszereként a bűnperekben alkalmazott bizonyítási eljárásokat követte. Több tudóssal készített interjút. Célja, hogy véleményét igazoljam miszerint nem igaz a Biblia megállapítása, és a hívők állításait cáfolja. A sok tudományos érv hozzásegítette a megtéréshez.

A történetről készült film: http://indavideo.hu/video/A_Jezus-dosszie

A könyv: https://www.harmat.hu/uzlet/a-jezus-dosszie/

Útja során eljutott Louis S. Lapides lelkipásztorhoz, aki komoly tudományos munkát is végzett. A vele való beszélgetésben megkérdezte az újságíró, hogy nem véletlen-e, hogy a próféciák ráillettek egy személyre? A tudós így válaszolt:

„Ennek esélye csillagászati számokban mérhető, úgyhogy nyugodtan ki is zárhatjuk. Valaki kiszámolta, hogy nyolc prófécia egy személy életében való beteljesülésének a valószínűsége egy a százmilliószor milliárdhoz. (1:1017) Ha csak a számokat nézzük, akkor lehetetlen, hogy valaki is beteljesítse az ószövetségi próféciákat.

Az tehát, hogy Jézus személyében mindegyik beteljesült, Isten különleges gondoskodó munkája.

Kiért végzi azt Isten, hogy ennyi megerősítő és előre leíratott bizonyítékot adott arra, hogy a Názáretből származó Jézus a világ megváltója lesz? Az akadékoskodó, magyarázatot kereső emberekért.

A szamárháton történő bevonulás is ilyen bizonyíték. Egy mozaik az 50 db-os kirakóban.

Kérdések, amiket érdemes átgondolni:

 • Összeállt már a kép benned? Hozzáfogtál már a kép kirakásához? Tudsz időt szánni arra, hogy Jézus egyedülálló személyének bizonyítékait megvizsgáld?
 • Fontos kérdés neked az, hogy Jézus Messiás-e vagy nem?
 • Belegondoltál abba, ha Jézus valóban Messiás, és te még nem fogadtad el, akkor mi lehet a következménye?

4)Csatlakozás a Királyhoz

A virágvasárnapi események Jézus személyével kapcsolatban azt emelik ki, hogy Ő király. Kik az alattvalói? Kiknek az uralkodója Ő? Az éljenző, pálmákat lengető, ruhákat útra terítő embereké? Biztosan vannak ezek között is olyanok, akiknek uruk Jézus. Az ugyanis nem biztos, hogy az éljenző, ünneplő tömegben mindenki elfogadta, hogy Jézus uralkodjon az életében.

A király-alattvaló kapcsolat mindig személyes találkozással jön létre. Ahogy Péter, András, Máté, Nikodémus, Pál személyes találkozás során került közel Jézushoz, és fogadták el a hívását, úgy ma is így történik. Az, hogy valamilyen automatizmus folytán egy Jézust követő csoport tagja vagy, még nem vagy élő kapcsolatban a Királlyal.

Ma ezt is érdemes átgondolni.

 • Eljutottál-e már a személyes, mély találkozásig, ahol megérezted, neked is rá van szükséged?
 • Ki tudtad-e már mondani, hogy hiszek benned Uram és neked adom az életemet?

Tedd meg! Hidd el, hogy az még kevés, hogy az ünneplő tömeg egy tagja vagy. Légy a bűneitől megszabadított szolgája is a Királynak!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s