Az Úr házának felújítása

2 Királyok 12:1-19

1)A templom felújítása háromszor történt

A Salamon által készített templom Kr. e. 960-ban készült el. Kr. e. 587-ben Nebukadneccár elpusztíttatta (2Királyok 25, 8-17; 2Krónikák 36,18k). Így összesen 373 évig állt fönn

  • Jóás idején, Kr. e. 820 körül. Az építés után kb. 100 évvel.

  • Jósiás idején, Kr. e. 632 körül. Az előző felújítás után 188 évvel

  • Nehémiás idején, Kr. e. 550 körül. Az előző felújítás után kb. 80 évvel, mivel a babiloniak lerombolták.

A legnagyobb felújítást Heródes végeztette, ami Jézus idejében is zajlott.

Ebben a templomban nem úgy tartottak istentiszteletet, ahogy mi most szoktunk. Áldozatokat mutattak be, állatokat vágtak le, tűzet raktak.

A szentélyben is folyamatos illatáldozatot tartottak.

Erős igénybevételnek volt kitéve. Csak egy templom volt az egész országban, mindenki ide járt legalább egyszer egy évben.

*A felújítás szükséglet, amit észre kell venni.

*A folyamatos használat mellett lassan, szinte észrevétlenül történik az állagromlás és a korszerűség elvesztése. A felújítás pedig egy drasztikusnak tűnő beavatkozás, mivel rövid idő alatt nagy változások történnek általa.

*Ugyanez lelkiekben is igaz. A mindennapi élet során szinte észrevétlenül alakulnak ki akár helytelen szokások is, aminek változását drasztikus folyamatként kell elvégezni.

2)A felújítás célja

Alapvetően a rongálódások helyreállítása a cél.

Minden felújításkor korszerűsítés is történik.

A mai felújításoknál is, miközben vigyáznak a műemlék jellegű értékekre, a kornak megfelelő korszerűsítéseket végzik el. Beépítik a legkorszerűbb építészeti eszközöket.

Nehogy ellentmondásos szemléletbe essünk. Nem szabad az elégedettség látszata mellett az igénytelenség állapotába kerülni.

A nagy helyreállításkor, a fogság után a nép hasonló állapotba került. Közben a saját otthonaik iránt elfogult igényességgel fordultak.:

Agg 1:2-11 „Így szól a Seregek URa: Azt mondja ez a nép: Nem jött még el az idő, az ÚR háza építésének ideje! Az ÚR szava pedig így szólt Haggeus próféta által: Hát annak itt van az ideje, hogy ti faburkolatú házakban lakjatok, holott ez a ház romokban áll? Most azért azt mondja a Seregek URa: Jól gondoljátok meg útjaitokat! Sokat vetettetek, de keveset takarítotok be. Esztek, de nem elégedtek meg. Isztok, de nem részegedtek meg. Ruházkodtok, de nem melegedtek föl. A napszámos is lyukas zacskóba teszi a bérét. Azt mondja a Seregek URa: Jól gondoljátok meg útjaitokat! Menjetek föl a hegyre, hordjatok fát, és építsétek föl e házat, hogy gyönyörködjem benne, és megdicsőíttessem – ezt mondja az ÚR. Sokat vártok, de íme, kevés lesz, s amit hazahordotok, én szétfújom! Miért? – kérdezi a Seregek URa. Az én házamért, amely íme, romokban áll, ti pedig mind a magatok háza körül sürgölődtök. Ezért vonta meg tőletek harmatát az ég, és vonta meg termését a föld. Szárazságot rendeltem a földre és a hegyekre, a búzára és a borra, az olajra és mindarra, amit a föld terem, sőt az emberre, állatra és minden kétkezi munkára is.”

Isten figyelmeztetni akar arra, ha fontosnak tartjuk a lakásunk korszerűsítését és felújítását, ugyanúgy fontosnak kell tartani a templom felújítását és korszerűsítését is.

*A felújítás nem minimumra törekszik, hanem maximumra, a lehetőségekhez mérten.

Ehhez kapcsolódó gondolat.

*Az Úr háza nem az otthon már nem használt dolgok, eszközök tároló helye. Az Úr házába nem azt kell vinni, ami nálunk már nem fér, aminek mi már nem vesszük hasznát. Oda mindig a legjobbat kell tenni, adni.

3)A felújítás a nép adományából történik

Ennél a felújításnál is látjuk, hogy a nép gyűjti össze a szükséges forrásokat.

  • A salamoni templomhoz: 1 Krónika 29:1-9

  • A Jóási felújítás: 2 Királyok 12

  • A Jósiási felújítás: 2 Krónika 34:8-11

  • Nehémiási helyreállítás: Neh 5:14-19, 7:69-72

A felújításhoz szükség van az adományainkra. Ez lehet az eddigi adományokból, de a most elindult munkálatokra külön felajánlott adományokból is.

*Köszönetet mondunk mindazoknak, akik már adakoztak. Ma délelőtt is befolyt 90 ezer forint külön erre a célra.

Az adományok pótolják azt a munkát is, amit én nem tudok elvégezni. Személyesen örülnék annak, ha fizikailag is dolgozhatnék a munkálatok alatt. Mivel ez ma már nem lehetséges, fel kell vállalni a többlet adományt.

4)A munkálatok fontos része a bizalom

Nem számoltatták el, mert híven jártak el.

Kétoldalú bizalom ez. A kivitelezésben és a forrás biztosításban is.

5)A lelki munka sem állhat meg

Továbbra is jöttek az adományok a jóvátételi és vétekáldozat bemutatásához az emberek.

Miközben folyik a fizikai megújulása az épületnek, folytatódnia kell a lelki növekedésnek is a gyülekezet életében.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s