Szeressük Istent és szeressük testvéreinket!

1 János 4:19-21

Hálaadó Kétegyházán

Az alapige Károli fordításból

1Ján 4:19 Mi szeressük őt; mert ő előbb szeretett minket!

1Ján 4:20 Ha azt mondja valaki, hogy: Szeretem az Istent, és gyűlöli a maga atyjafiát, hazug az: mert aki nem szereti a maga atyjafiát, akit lát, hogyan szeretheti az Istent, akit nem lát?

1Ján 4:21 Az a parancsolatunk is van ő tőle, hogy aki szereti az Istent, szeresse a maga atyjafiát is.

1)Bevezetés

A hálaadás a kézzel foghatókhoz kötődik. A gondviselésért való köszönet megnyilvánulása.

A modern ember életében a hálaadás már nem ennyire kötődik az őszi időben megtapasztalt áldásokhoz. Ez nemcsak rossz helyzet, mert elveszítjük a hálaadás régi lényegét, jelentőségét. Hordozhat magában jót is, mert megnyitja a figyelmet, a lehetőséget, hogy más értékeket is elővegyünk ilyenkor, a hálaadás időszakában. Szeressük Istent és szeressük testvéreinket!

2)Szeressük Őt, mert Ő előbb szeretett

A kézzel fogható dolgokban

Minden kézzel fogható áldás Isten szeretetének a jele. Amink van, amivel rendelkezünk, amit birtoklunk, amit használunk, mind Isten szeretetének a bizonyítéka.

Azzal hogy megteremtette a földet, hogy azt nekünk adta, szeretetét gyakorolta. Hogy felruházott tudással, képességgel, megadta a lehetőségét, hogy feltaláló, alkotó teremtmény legyünk. Azzal, hogy nyersanyagokat biztosít a Földben, megadja a forrásokat az alapanyaghoz, de az energiához is.

*Tudsz-e mindent úgy kézbe venni, használni, élvezni, hogy abban Isten szeretetét érzékeled? Ha igen, tudod-e Őt ezért szeretni?

A kézzelfoghatókon túl

Van egy komolyabb tény is, amiben érzékelni kell Isten mindent megelőző szeretetét. Valójában ez is meghatároz mindent – még az anyagi létezést is – de ezt már nem olyan könnyű értelmezni.

Jézus Krisztusra gondolok és a benne elvégzett, felajánlott és elérhető megváltásra.

Kol 1:16-17 Mert Ő benne teremtetett minden, ami van a mennyekben és a földön, láthatók és láthatatlanok, akár királyi székek, akár uraságok, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok; mindenek Ő általa és Ő reá nézve teremtettek; És Ő előbb volt mindennél, és minden Ő benne áll fenn.

1Pét 1:20 Aki eleve el volt ugyan rendelve, a világ megalapítása előtt, megjelent pedig az idők végén ti értetek,

*Tudtad ezt? Érted ezt? Átgondoltad már?

Nem lenne teremtett világ, nem lennénk mi sem, ha nem lenne az örökkévaló Fiú, az eleve elrendelt Megváltó. Ő a tökéletes kiindulópontja mindennek.

Lehet ettől előbb szeretni valakinek? Tud valaki ettől hamarabb szeretetet tanúsítani? Nem. Jézus és az Atya már akkor szeretett minket, mikor még semmi nem volt. Mindent erre a szeretetre építve alkotott meg.

A szeretetét azért az „idők végén” történő megjelenése bizonyítja igazán, jobban érthetően.

A szeretetet csodálom a Krisztus himnuszban. Ebben a leírásban tükröződik, hogy mit is vállalt Jézus értem, értünk. (Fil 2:5-8)

*Érzed a szeretetet? Viszonoznod kell!

A jelen helyzetben

A járvány közepette is tapasztalhatjuk a szeretetét. Amivel körülvesz, megóv, védelmez. Ezért is nagyon szeretnünk kell Őt.

3)Hogy szeressem Istent?

A kérdésre valószínű sokaknak a Jézus által adott eligazítás jut eszébe. Ezt arra kérdésre mondta, hogy melyik a legnagyobb parancsolat.

Márk 12:30 Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, és teljes elmédből és teljes erődből. Ez az első parancsolat.

Ebben a mondatban kapunk egy komoly felszólítást. Aki Istent akarja szeretni, az nem veheti félvállról a kérdést. Egész lényét erre kell irányítani.

De mit jelent ez a hétköznapokban?

Vannak úgymond közvetlen kifejeződései az Isten iránti szeretetünknek.

  • Keressük Őt a Biblia olvasásával.
  • Közeledünk hozzá egy istentiszteleten való részvétellel.
  • Szeretetünket mutatjuk ki adományainkkal, amit a gyülekezeten keresztül adunk az Úrnak.
  • Amikor imában megosztjuk vele a gondolatainkat, érzéseinket, gondjainkat, stb.

*Már ezeken is érdemes elgondolkodni. Milyen meggyőződéssel, érzéssel végzed ezeket? Azért teszed, mert szereted Istent, aki előbb szeretett téged?

Viszont ezek értéktelenné válnak, ha párhuzamosan nem valósul meg még valami. Az, amiről az alapige második része szól, hogy szeressük egymást. Ha nincs atyafiak és felebarátok iránti szeretetem, az Istent sem szeretem igazán.

Aki érzi, hogy szereti őt az Isten és szeretné ezt szeretettel viszonozni, nem kerülheti ki azt, hogy az emberi kapcsolataiban mutassa meg a szeretetet.

4)Aki szereti Istent, szeresse testvérét is!

Tehát az Isten iránti szeretetünknek kell lennie egy emberi kapcsolatban megnyilvánuló tükröződésének.

Ezzel Jézus is foglalkozott.

Márk 7:5-12 Meg is kérdezték őt a farizeusok és az írástudók: A te tanítványaid miért nem tartják meg a régiek hagyományát, és miért étkeznek mosdatlan kézzel? Ő pedig azt mondta nekik: Igazán prófétált felőletek, képmutatók felől Ézsaiás próféta, amint meg van írva: Ez a nép ajkával tisztel engem, de szívük távol van tőlem. Pedig hiába tisztelnek engem, ha előírásaikban emberek parancsolatait tanítják. Mert az Isten parancsolatát elhagyva az emberek hagyományát tartjátok meg. És azt mondta nekik: Az Isten parancsolatát szépen félreteszitek, hogy helyébe tehessétek a magatok hagyományát. Mert Mózes azt mondta: Tiszteld apádat és anyádat, és aki apját vagy anyját szidalmazza, halállal lakoljon. Ti pedig azt mondjátok: Ha valaki azt mondja apjának vagy anyjának: korbán, azaz áldozati ajándék az, amellyel megsegíthetnélek, akkor már nem engeditek, hogy apjával vagy anyjával valami jót tegyen.

Jézus rávilágít, hogy a kialakított Istentisztelet is hiábavaló, ha a családon belül nem működik a szeretetre épülő gondviselés.

De nemcsak a családban van szükség ilyen lelkületre, hanem általában kell ez.

Isten előbb szeretett, mi is szeressünk megelőzve

Isten megelőzött mindenkit a szeretetével. Ezért mi „könnyedén” tudjuk szeretni Őt. Van mire épülni a szeretetünknek.

De mi a helyzet az emberek iránti szeretettel? Csak azokat szeressük, akik szeretnek minket? Akkor szeressünk, ha szeretnek?

A hívő életben nincs helye a versenynek. Semmit nem szabad versengésből csinálnunk. Kivéve két dolgot. A tiszteletet és a szeretetet.

Róm 12:9-10 A szeretet képmutatás nélkül való legyen. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz, a testvéri szeretetben egymás iránt gyöngédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők legyetek.

A szeretetnek nem szabad viszonzásra épülnie. A kapott szeretetet kötelező viszonozni, de nem kell megvárni a szeretetet, azt előlegbe kell adni. Ha ezt nem tudjuk, értéktelenné válunk.

Máté 5:46-48 Ha csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi jutalmat érdemeltek? Nem ugyanazt teszik a vámszedők is? És ha csak atyátokfiait köszöntitek, mennyivel tesztek másoknál többet? Nem ugyanezt teszik a pogányok is? Legyetek azért tökéletesek, amint a ti mennyei Atyátok tökéletes!

*Gondold át a testvérekkel való kapcsolataidat, és általában az emberekkel való kapcsolataidat! Igaz-e, hogy mindenki felé szeretettel közeledsz?

Ne hazudd a szeretetet, magadat csapod be!

Kemény értékelést mond az ige. Aki azt mondja, hogy szereti Istent, közben gyűlöli testvérét, az hazug. Mire vonatkozik a hazugság ténye? Arra, hogy az illető szereti Istent. Ha ezt állítja, de van harag, netán gyűlölet a szívében valaki felé, az Isten iránti szeretete egy nagy hazugság. Egy nagy önámító önbecsapásban él.

*Azt, hogy szereted-e Istent, csak azután a kérdés után tudod igazán megválaszolni, hogy tudsz-e szeretni mindenkit a testvéreid, felebarátaid közül.

Az emberek iránti szereteted, a láthatatlan Isten iránti szereteted bizonyítéka

Egyre inkább látom, hogy az Isten iránti szeretet, az igazi istentisztelet az emberi kapcsolatokban valósul meg. Gondoljuk csak át a következő igéket!

Máté 25:31-től kezdődő szakaszban. Az ítélet alapja az emberi kapcsolatban tanúsított magatartás.

Jak 1:26-27 Ha valaki istenfélőnek tartja magát, de nem fékezi meg a nyelvét, hanem megcsalja a maga szívét, annak istentisztelete hiábavaló. A tiszta és szeplő nélküli istenfélelem Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket nyomorúságukban és szeplőtelenül megőrizni magunkat e világtól.

Jak 3:5-11 Ugyanígy a nyelv is kicsiny tag, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Íme, egy kicsiny tűz milyen nagy erdőt felgyújt! Jak 3:6 A nyelv is tűz, a gonoszság világa. A nyelv tagjaink között olyan, amely beszennyezi az egész testet, lángba borítja egész életünket, és maga is lángba borul a gyehennától. Jak 3:7 Mert mindenféle vadállat, madár, csúszómászó és tengeri lény megszelídíthető, és az ember meg is szelídítette, Jak 3:8 de a nyelvet az emberek közül senki sem szelídítheti meg, fékezhetetlen gonosz az, halálos méreggel van tele. Jak 3:9 Ezzel áldjuk az Urat és Atyát, és ezzel átkozzuk az Isten hasonlatosságára teremtett embereket. Jak 3:10 Ugyanabból a szájból jön ki áldás és átok. Testvéreim, nem kellene ezeknek így lenniük. Jak 3:11 Vajon a forrás ugyanabból a nyílásból csörgedeztet-e édest és keserűt?

Az a parancs azoknak, akik szeretik Istent, hogy szeressék testvéreiket, felebarátjaikat is.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s