Adj értelmes szívet!

1 Király 3:5-14

1)Bevezetés

Izrael legbölcsebb királyaként számontartott Salamon uralkodásának kezdetéből látunk egy részletet.

Sokat emlegetett történet ez, amiből legtöbbször csak annyit említünk meg, hogy Salamon bölcsességet kért, amikor lehetőséget kapott arra, hogy kérjen bármit.

A történet ettől részletesebb és gazdagabb.

2)A kérés lehetőségének körülményei

Salamon nem azért kér, mert a kérő hozzáálláshoz van szokva. Nem magától fordul Istenhez, hogy kérjen. Nem vágyai indítják arra, hogy kéréssel forduljon Istenhez. Salamon lehetőséget kap erre, Isten ajánlja fel neki.

A felajánlásnak előzménye is van. Akkor jelent meg az Úr neki, amikor egy alkalommal ezer állatott áldozott fel. Tehát az Istenhez közeledés, az Istennek való hálaadás, az Isten előtti bűnrendezés szándékát és készségét mutató személy kap Istentől lehetőséget arra, hogy kérjen bármit.

Csak érdekességként az áldozat értékéről:

A bárány ára 960 Ft/kg. Egy anya bárány 70 kg. (minimum értékekkel számoltam.) Egy bárány ára: 67 200 Ft. Az ezer bárány – amennyiben csak bárányt számolunk – 67,2 millió Ft.

Tudom, erre azt mondhatjuk, hogy egy király költségvetésében ez nem nagy összeg. Ha személyes forrásból végzi, és nem az állami költségvetésből, akkor igen.

A kérésnek tehát előzménye van. Nem mondom, hogy megvásárolta a kérés jogát, de látni kell, hogy az Isten előtti kérés az nem önkényesen kihasználható alapjog, hanem egy Istentől származó ajándék.

Ezt az újszövetség is erősíti.

Luk 11:9-10 Én is mondom nektek: Kérjetek és megadatik nektek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik nektek. Mert aki kér, mind kap; és aki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik.

Ján 15:7 Ha énbennem maradtok, és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, amit csak akartok, és meglesz az nektek.

1Ján 3:21-22 Szeretteim, ha szívünk nem vádol minket, bizodalmunk van az Istenhez; És akármit kérjünk, megnyerjük tőle, mert megtartjuk az ő parancsolatait, és azokat cselekesszük, amik kedvesek előtte.

1Ján 5:14-15 Ez az a bizodalom, amellyel iránta vagyunk, hogy ha kérünk valamit az ő akarata szerint, meghallgat minket. És ha tudjuk, hogy meghallgat bennünket, akármit kérünk, azt is tudjuk, hogy már megkaptuk, amiket kértünk tőle.

A kérés alapja, hogy Jézus nevében kérjünk, maradjunk Jézusban, akarata szerint kérjünk és tartsuk meg parancsait. Az Istentől kérés tehát nem kívánságlista felsorolása, esetleg a teljesülésének övetelése. A kérés egy engedelmes életet támogató hozzájárulás igénylése.

Hiszem, hogy a kérés felajánlásával Isten nem azt akarja elérni, hogy elkényeztetett gyermekei vágyai alapján indítva kitátsák a szájukat és vég nélkül sorolják kívánságaikat, majd toporzékoljanak, ha nem teljesülnek azok. Azt szeretné, ha egy követésre, engedelmességre szánt élethez kérnénk a hiányosságaink pótlását. Adja meg, amivel mi nem rendelkezünk ahhoz, amivel helytállunk a tanítványi életben.

Salamon is így kér. Bár álomban kér, de nem álmodozva kér.

3)Egy rejtett üzenet

Salamon kérést megfogalmazó gondolataiban van egy mély üzenet, ami nem szorosan a kéréshez kapcsolódik, de fontos.

Az apjáról, Dávidról beszél. Azt mondja róla, hogy hűségesen, igazán és egyenes szívvel élt Isten előtt. Mondhatja ezt az a Salamon, akinek az anyja Betshabé? Az az asszony, akivel Dávid házasságtörést követett el, s miután várandós lett. Ezután Dávid hazug csalással próbálta megoldani a helyzetet, de mivel nem sikerült, a harctéren megölette Úriást, a férjet. Egy ilyen emberre igaz lehet a felsorolt állítás?

Vagy arról a királyról lehet így beszélni, aki tisztázatlan indíttatásból veszélybe sodorja a népet azzal, hogy elrendeli a népszámlálást? (2 Sámuel 24)

Igen, mert őszinte, töredelmes bocsánatkérése volt. Ezt nem is annyira a történetből láthatjuk, (2 Sámuel 11-12) hanem két zsoltár adja ezt vissza. A 32. és az 51. zsoltár.

Dávid tehát azért lehet Salamon szemében ilyen király, mert bár nem volt tökéletes, kész volt a tőle telhető legtökéletesebb őszinteséggel és alázattal rendezni a bűnét. Nem kényszerű kötelességből, nem illendő, elvárt magatartásként, hanem őszinte bűnbánattal.

*Ne áltassa senki magát abban, hogy tökéletes. A tökéletesség titka, hogy a tökéletes kegyelmet tökéletesen vegyük igénybe, tökéletes bűnbánattal és alázattal.

*Akár szüleid, akár barátaid, akár más személy botlik meg az életében, ne ragassz rá a botlásból származó bélyege élete végéig. Amennyiben megvallotta megbánt bűneit, hidd el, hogy Isten megbocsátott neki. Te ne légy keményebb, mint Isten.

4)Adj engedelmes, értelmes szívet!

Salamon tehát él a felkínált lehetőséggel. Kér Istentől.

Mit is kér? Bár magának kér, mégsem magáért teszi. Személyes ajándékot igényel Istentől, de nem személyes vágyak teljesüléséért. Egyéni fejlődéshez kér adományt Istentől, de nem személyes sikerek érdekében.

A közösségért, a népért vágyik a növekedésre, a bölcsességre, az értelmes és engedelmes szívre.

Úgy is megközelíthetjük, hogy az Istentől kapott szolgálatának eredményesebb kivitelezéséért szükséges személyes változás teljesüléséért kér segítséget.

Ez olyan, mintha valaki azért imádkozik több tudásért, nagyobb becsületességért, rátermettségért, hogy a még inkább a munkahelyének érdekeit tudja szolgálni. Vagy épp egy gyárigazgató azért imádkozik személyes fejlődésért, hogy a munkásai javát tudja még jobban biztosítani.

*Milyen kérések vannak a szívedben? Milyen növekedési, fejlődési célok lebegnek a szemed előtt? Milyen kéréseket fogalmazol meg Isten felé?

*Él benned az a szempont, hogy amit kérsz, az szolgálja majd Isten országát? Azon keresztül amit te kapsz még jobban tudd a közösséged javát munkálni?

*Kérsz azért erőt, kitartást, türelmet, bátorságot, odaadó szívet, hűséget, hogy még többet tehess a gyülekezetért, Isten népéért?

Lásd a példát. Salamon ráadásként kapta meg azt, amit mások elsődlegesen várnak el és követelnek Istentől.

*De hogy állsz ilyen szempontból? Hagyod Istenre, hogy adja meg a hosszú életet és az anyagi boldogulást pluszban neked?

*Milyen különös, hogy ma sokaknak azért nincs idejük Isten országában való szolgálatra, mert minden idejüket és erejüket lefoglalja az anyagi jólétért, a hosszú életért folytatott fáradozás. Ne tartozzunk ilyenek közé. Törekedjünk Isten szolgálatára és bízzuk rá, hogy mit ad ráadásként nekünk!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s