Mit hoz a vakcina?

“Már jövő héten érkezhet az orosz vakcina.” – hallható a hír. A járvány terjedés megállításában kulcsfontosságú szerepe van a vakcinának. Azaz, ha megérkezik a védőoltás, akkor megfékezhető, megállítható a járvány.

Persze azt még nem lehet tudni, hogy az ingyenes, és nem kötelező oltással kik fognak élni. Kik akarják, vagy merik beadatni maguknak. Mert bár tudjuk, hogy sok betegség terjedését megakadályozták, sőt mára szinte meg is szűntették a védőoltások, azt még nem tudjuk, milyen hatása lesz az egyéni életekre, egészségre ez az oltás. (És most tisztán egészségügyi kérdésként foglalkozom a témával, nem akarom érinteni az összeesküvés elméletek teóriáit, miszerint mást is kaphat a testébe az, aki beoltatja magát.)
Tegyük fel, hatalmas védettséget jelent majd a védőoltás, rohamosan csökkenni fog a fertőzések száma, egyre kevesebben halnak meg a vírus szövődményei miatt. Megnő a nyitottság az oltás elfogadására, így mégtöbben fogadják majd el védelmi lehetőségként a vakcina beadását.
Hogyan hat ez majd az életvitelre, a mindennapi kapcsolatokra, az egyéni magatartásra? Megvan a védettség, vége a korlátozásoknak – születhet meg az új hozzáállás. Ilyen logika alapján a védőoltás elhozza az “elveszett szabadság” visszatérését. Nem kell már kijárási tilalom, szájmaszk, védőtávolság, gyülekezési tilalom, stb. Már bennünk a védelmet garantáló szer, így nekünk már nem kell figyelni semmire, nem kell szabályokat betartani. Nyugodtan lehet bulizni éjszakákon át, lehet önfeledt szórakozásba merülni, végre teltházas koncerteken énekelhet üvöltve mindenki, és élőben szurkolhat a kedvenc csapatának a lelátókon.

Belső védelem – külső kontroll nélküliség. Mintha ennek ígérete, vagy vágya lenne a várt vakcina iránti várakozásban. Minderről eszembe jutott egy párhuzam. Mintha lennének olyanok is, akik ugyanígy gondolkodnak Jézus megváltó véréről. Rajtam a vér, ami megszabadított a kárhozattól, üdvösséget adott, tehát már szabad vagyok. Ez a szabadság a lehetőségek állapota. Mivel megvan a védelem, szabad vagyok mindenre. Valóban így van? Ha érvényesült életemben a megmentő kegyelem, már nem kell kontroll az életvitelemben? Úgy érzem, ez egy téves hozzáállás.

Gal 5:13 Mert ti, testvéreim, szabadságra hívattatok; csakhogy a szabadság ne legyen ürügy a testnek, sőt szeretettel szolgáljatok egymásnak.

A megnyert szabadság nem vonhatja maga után az önző, önfeledt, féktelen kívánság kiélést. Főképp nem az érdektelen, önző egyéni önmegvalósítást. Szükség van kontrollra. Nemcsak azért, hogy féken tartsam a vágyaimat, hanem, hogy a helytelen önszeretet (önimádat) helyett szeretettel való szolgálatot tudjak teljesíteni.

Közzétéve: Blog

Mit hoz a vakcina?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Mecseki János szerint:

    Ámen! Szabadságra lettünk elhivva, nem szabadságra!
    Köszönöm az elmélkedés, Jézus vére védelme legyen az életünk felett!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s