A szeretet a világosság bizonyítéka

1János 2:7-11

1)Bevezetés

Ez az alapige nem klasszikus karácsonyi ige. Nem olvastunk a Jézus születéséről, Betlehemről, Máriáról, pásztorokról, keleti bölcsekről. Azt viszont könnyen beláthatjuk, hogy nem is idegen a karácsonytól ez a szakasz.

A karácsony egyik elválaszthatatlan jellemzője a szeretet, vannak, akik a szeretet ünnepének is nevezik. A másik eléggé ismert tény a karácsonnyal kapcsolatban a világosság. Nemcsak azért, mert túl vagyunk a leghosszabb sötétséggel jellemezhető napon és átfordultunk a nappalok hosszabbodásába, hanem ahogy Jézus maga is mondta, hogy én vagyok a világ világossága. Erről beszél a János evangéliuma eleje is.

Tehát a szeretet és világosság egybevágó témája nagyon is karácsonyi gondolat.

2)Tisztázandó kérdések

A gyűlöletről a Biblia több vonatkozásban szól. Olykor úgy közelíti meg, mint, ami szükséges és fontos jellemző az emberben. Most nem ilyenről van szó.

De milyen is a szükséges, megengedett gyűlölet?

Két uralom keres helyet bennünk. Az egyik Isten uralma, a másik a Sátán, vagy ahogy majd a szöveg mondja, a mammon uralma. Ha az egyiket szeretem, a másikat gyűlölnöm kell. Csak úgy tudom szeretni az egyiket, ha a másikat gyűlölöm.

Luk 16:13 Egy szolga sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.

A saját életünket is meg kell gyűlölni ahhoz, hogy megtaláljuk az örök életet. Addig míg elfogadom magamról, hogy elég jó vagyok és nem szorulok a megváltásra, addig nem fog működni a kegyelem.

Ján 12:25 Aki szereti a maga életét, elveszti azt, és aki gyűlöli a maga életét e világon, örök életre tartja meg azt.

Még az emberi kapcsolatainkban is meg kell jelenni ennek a hozzáállásnak, ha igazán szeretni kívánjuk az Urat és tanítványai akarunk lenni. Ez egy nehéz téma. Nem azt jelenti, hogy megölni is kész vagyok a rokonaimat, ha Jézust szeretem és követem, hanem azt, hogy képes vagyok őket hátrébb sorolni, mint Jézust.

Luk 14:26 Ha valaki hozzám jön, és meg nem gyűlöli apját és anyját, feleségét és gyermekeit, fiútestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a saját lelkét is, nem lehet a tanítványom.

Jézus példáját követve szeretni kell az igazságot, és gyűlölni kell a gonoszságot. Nem a saját igazságunkat és a saját magunk által kialakított gonoszságokat, hanem az Isten igazságát és az általa gonosznak állított dolgokat. Ráadásul ezeket először magamban kell megvalósítani.

Zsid 1:8-9 A Fiúról pedig így szól: A te trónod, ó, Isten, mindörökké megáll, és királyságod pálcája az igazság pálcája. Szeretted az igazságot, és gyűlölted a gonoszságot, ezért kent fel téged Isten, a te Istened az öröm olajával társaid fölé.

Itt, a mai igénkben konkrétan a testvér elleni gyűlöletről van szó. Olyan személy ellen, aki Isten teremtménye és Krisztus megváltott gyermeke. Olyan egyén felé, akit Isten ugyanúgy szeret, mint engem.

A szó jelentése:

 • gyűlöl, utál, ki nem állhat, undorodik valamitől, ellenszenvet érez.

3)Mit üzen az ige?

 • Szembesít minket azzal, hogy a hívő ember is képes gyűlölni a testvérét. Ez azért lehet, mert lassan, óvatosan behúzódtunk árnyékba, és Isten világossága nem világít rá dolgokra az életünkben, így ki tud alakulni a gyűlölet.
 • Nem feltétlenül az mutatja meg, hogy világosságban vagyunk-e, hogy ezt hogy gondoljuk magunkról, hanem az, hogy hogy él-e bennünk a szeretet. Tehát az embertárs, testvér felé megélt szeretet lehet a világosságban járás bizonyítéka, nem a véleményem.
 • Sajnos azt is közli, hogy élhetünk önámító hazugságban. Ha gyűlölöm a testvérem, akkor sötétségben vagyok. Hiába szeretnék a világosságban lenni, és hiába bizonygatom, hogy a világosságban vagyok.
 • Mi is a gyűlölet?
  • Utáljuk, gyűlöljük azt, ami veszélyezteti azt, amit szeretünk. Ez több esetben pozitív is lehet. Ahogy Isten szereti az igazságot és gyűlöli a gonoszságot, mi is gyűlölhetjük a gonoszságot, ami veszélyezteti azt, hogy mi megéljük az igazságot. Viszont sajnos sokszor azért gyűlölünk valakit, mert veszélyezteti az önmagunk iránti szeretet megélését, a saját elképzelések megvalósítását. Hallottam már olyanról, hogy valaki azért gyűlölte meg a gyerekét, mert megfosztotta attól, hogy kiélje vágyait.
  • A gyűlölet az, amikor nem tudok elfogadni valakit olyannak, amilyen. Vagy azért, mert egészen más mint én, vagy azért mert nagyon hasonlít hozzám, csak több dologban jobb, mint én vagyok és ezt nehéz elfogadni. A szeretet pedig az, amikor elfogadom úgy ahogy van.
  • Aki gyűlöl valakit, azért teszi, mert túlságosan szereti magát. Ilyen értelemben is vak, azaz elvakult önimádó, ami gyűlöletet kelt a vele szemben állók felé. Ez fokozottabb, ha még ezzel szembesíti is az illető.
  • A gyűlölet gyakori oka, hogy az illető személy akadályt jelent valamiben, amit az egyén szeretne elérni, kiélni. Például egy gyerek utálja a szüleit, mert nem engedik el egy buliba. Ilyenkor is sötétségben van, mert csak a saját vágyait, elképzeléseit látja.
  • A gyűlölet tudatos és határozott elutasítása annak, aki nekünk bizonyos okoknál fogva kellemetlen. Minél kellemetlenebb, annál gyűlöletesebb.
 • A sötétség megvakít, azaz elvakít. Gyűlölök, mert nem látom a másik értékeit.
 • A szeretet vagy a gyűlölet egy tünet. Ha rámutat a meglévő gyűlöletre, akkor meg akarja Isten mutatni, hogy nem vagyunk jó helyen.

4)Mindez hogy használható karácsonyi üzenetként?

Az ember az édenben kikerült Isten világosságából. Ennek gyors következménye lett a gyűlölet, ami testvérgyilkossághoz vezetett. A gyűlölet azóta is áthatja a világot.

Jézus azért jött, hogy visszahozza a világosságot és ezáltal kiűzhesse a gyűlöletet a szeretet által. Ezt nem egy globális változásként hajtja végre, hanem személyes életeken keresztül.

A világosság azért jött, hogy világossá tegyen mindent. Elsősorban bennünk. Jézus azért jött világosságul, hogy benne, általa jobban felismerjük mi van bennünk. Merni kell a világosságban lenni, hogy egyre világosabb legyen, milyenek is vagyunk valójában.

Ján 3:19-21 Ez pedig az ítélet: A világosság eljött a világra, de az emberek inkább szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert cselekedeteik gonoszak voltak. Mert mindenki, aki gonoszul cselekszik, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, hogy le ne lepleződjenek cselekedetei. Aki pedig az igazságot cselekszi, az a világosságra megy, hogy tetteiről kiderüljön, hogy azok Isten szerint való cselekedetek.

Ezen a karácsonyon ez lehet egy fontos kérdés: Ki tudod-e használni Jézus világosságát, hogy világossá tegye, mi van a szívedben, mi jellemzi az életedet valójában?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s