„Hirdetek nektek nagy örömet”

Lukács 2:1-20

1)Bevezetés

Sokak kaptak jó hírt mostanában. Olyan információk voltak hallhatók, ami sokakban ébreszthetett örömet. Nyugdíjprémium, nyugdíjemelés, tizenharmadik nyugdíj, rendőrök és katonák plusz juttatása és béremelése, a szociális dolgozók béremelése, pedagógusok béremelése és átfogó bérrendezési ígérete, februári adó visszatérítés gyermekeket nevelő családoknak. Kétségtelen, hogy minden emberben létrejön valamilyen érzelmi változás, ha azzal szembesül, hogy több lesz a fizetése, ha több bevételhez jut.

Ahogy az imaház átadón mondtam, ma egyfajta szempontból annak van hírértéke, ha anyagi összefüggés is társul hozzá. Ez ébreszt örömöt, vagy akár kelt indulatot is az emberekben.

Ma más jellegű örömről lesz szó. Semmi köze nincs a pénzhez, anyagiakhoz.

A mai örömhír, amit a pásztorok is hallottak: Üdvözítő, megtartó, szabadító született ma nektek. Mára alkalmazva, van üdvözítő, van megtartó és szabadító, így elérhető az üdvösség, a szabadítás, a megtartás.

2)Elveszett szabadság, elveszett öröm

Hiszem, hogy Isten örömmel teremtette az embert és örömre alkotta meg. Örömöt tápláló közegbe helyezte, ahol a mindennapos, zavartalan találkozással fokozta az örömét. Ez az öröm a szabad élet természetes velejárója volt.

Amikor Éva és Ádám engedetlen lett, elveszett a szabadság, és elveszett az öröm is. Azóta az ember rendíthetetlenül keresi az örömet, csak az a baj, hogy nem kapcsolja össze a szabadság keresésével is.

Ezeket látva érthetjük jobban, hogy miért az volt az örömhír a betlehemi mezőkön, hogy szabadító született ma nektek.

*Ugye te is örömre vágysz? Keresed és tőled telhető módon munkálod az örömöt? Van egy nagy kérdés: Az igazi és teljes örömet keresed, vagy megelégszel az örömpótló lehetőségekkel? Ne elégedj meg a múló örömökkel, hanem fogadd el az igazi, tökéletes örömet, amit Isten a szabadító Jézusban kínál!

3)Hormonok, vagy valami más?

Az öröm, mint érzés, valójában egy szubjektív állapot, ami többféle hatásra alakul ki bennünk. Ma már ismert a tény, hogy négy hormon jelenléte járul hozzá, hogy az ember örömöt okozzon. Emiatt erre adnak praktikus tanácsokat, hogy ezek a hormonok termelődjenek.

Nem kétlem, hogy ezek a tanácsok működnek és valóban tudnak örömöt ébreszteni. Ezzel kapcsolatban szeretnék rámutatni valamire.

A négy hormon keletkezése összefügg bizonyos élethelyzetekkel. Egyik (endorfin) akkor keletkezik, amikor veszély áll be, vagy sérülés következik be, és ilyenkor segít túlélni ezt a helyzetet. A másik (dopamin) a célok tervezése, elérése érdekében végrehajtott tettek folyamatában születik. A harmadik (szerotonin) a közösségi állapotban jelenik meg és jó érzést vált ki. A negyedik (oxitocin) a fizikai érintkezés során nyújt örömet.

Ezekhez hadd fogalmazzak meg kérdéseket! Mi az ember életének legnagyobb veszélyhelyzete, amiben az endorfinnak működni kell? Mi a legjobb, legerősebb cél, ami felé haladás adhatja a dopamint és rajta keresztül az örömet? Hol tud igazi kapcsolatban lenni az ember, amiben a szerotonin fel tud szabadulni? És végül, kinek az ölelése tudja a legnagyobb mennyiségű oxitocint termelni és örömet adni. Én úgy látom és a tapasztalatom is ezt bizonyítja, hogy bár sok emberi tényező és körülmény közben valóságosak ezek, mégis a legerősebb megjelenés, a legbiztosabb működés, az Istennel való kapcsolatban lép működésbe.

Az ember ha felismeri elveszettségét, sérült lelki állapotát Isten jelenlétében, nem lesújtó, fájdalmas állapotot él át csupán, hanem egy felemelő lehetőséget is meglát. Ha rájön, hogy a legnagyobb cél az életben az üdvösség, az örök élet, ami Krisztusban elérthető, és ezért útra kel, igazán öröm fogja betölteni. Ha magával Istennel és a megváltottakkal közösségben van, akkor megtapasztalhatja a legmélyebb depresszióban is az örömöt. Végül, ha valaki átéli, amit Ady Endre is megfogalmazott, hogy átölel az Isten, akkor tudja meg igazán, mi az öröm.

Tehát, bár a természet szépsége, a sportoló fájdalmas küzdelme, egy fiatal céltudatos igyekezete, egy csoporthoz tartozás és egy baráti ölelés sok örömhormont szabadíthat fel bennünk, de ezek leginkább az Istennel való kapcsolatban jönnek létre.

4)Született nektek a megtartó, szabadító, üdvözítő

Nemcsak üres frázis, amit az angyal mondott. A világtörténelem leghatalmasabb örömhírét mondta el és a legerősebb örömforrás elérhetőségét osztotta meg a pásztorokkal.

A megszületett Jézus küldetése az volt, hogy szabadítsa meg az embert a bűnös állapotából. Azaz adja vissza neki az igazi öröm lehetőségét, amit elveszített az édenben. A teljes, igazi öröm az Istenben érhető el. Jó eljutni erre a felismerésre, ahogy egy zsoltár részlet is közli:

Zsolt 16:11 Te tanítasz engem az élet ösvényére, nálad teljes az öröm, jobbodon örök gyönyörűség van.

A bűn miatt elvesztett szabadság következtében átélt örömtelenség vált ki imádságot Dávidból:

Zsolt 51:14 Add vissza nekem szabadításod örömét, és az engedelmesség lelkével támogass engem.

Vagy Péter is felismerte az összefüggést, hogy Isten újjászülő kegyelme igazán tud örömet adni, végül pedig a dicsőült öröm lesz az ember állapota:

1Pét 1:3 Áldott az Isten és a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki nagy irgalmából újonnan szült minket élő reménységre Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadása által

1Pét 1:6 Ebben örvendeztek, noha most, mivel így kell lennie, kissé szomorkodtok különféle kísértések között,

1Pét 1:8-9 Őt, noha nem láttátok, szeretitek, és noha most sem látjátok, de hisztek benne, és kimondhatatlan, dicsőült örömmel örvendeztek, elérve hitetek célját, a lélek üdvösségét.

Az apostolok is erre kapnak rávilágítást, amikor örömüknek adtak hangot amiatt, hogy tapasztalták az Isten Lelkének hatalmát a csodákban:

Luk 10:20 De ne annak örüljetek, hogy a lelkek engednek nektek, hanem inkább annak örüljetek, hogy nevetek fel van írva a mennyben.

Az üdvösség örömhírét kapták meg a pásztorok és kapjuk meg mi is Jézus születésének hírével. Az ünnepben az üdvösség örömére kapunk emlékeztetést. A múló örömök helyett az igazi, maradandó öröm felajánlását kapjuk meg.

*Kívánom, hogy ne a karácsonyfa alá helyezett dolgok jelentsék a legnagyobb örömet, hanem az a személy, akit ünneplünk! Bárcsak tárgyi ajándék nélkül is teljes lenne mindenki öröme, mert tudja, hogy megtalálta az üdvösséget!

5)Az örömünk ára

Végül még egy gondolat, hogy mit is vállalt Jézus azért, hogy újra meglegyen az életörömünk. Tudjuk, hogy Jézus szegénnyé lett, hogy mi benne meggazdagodjunk. Átokká lett, hogy a törvény átkát le vegye rajtunk. Ez a hozzáállás az öröm vonatkozásában is teljesült.

Zsid 12:2 Nézzünk a hit elkezdőjére és bevégzőjére, Jézusra, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – elszenvedte a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült.

Jézus az örökkévaló öröm állapotában volt, amiről lemondott és ehelyett a földi létet vállalta, benne rengeteg elszomorító állapotot, végül a kegyetlen kivégzést, a kereszthalált azért, hogy az embernek vissza tudja adni az örömet.

Nem akármit kínál Isten nekünk a Fiában.

*Kérlek, fogadd el a legbiztosabb, leghatalmasabb, legtisztább örömet biztosító ajándékot, az üdvösséget Jézus Krisztusban!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s