Elérkezett hozzátok Isten országa

Lukács 11:14-28

1)Bevezetés

Bizony, elérkezett Isten országa – mondta Jézus. Egyszerűnek tűnő mondat, ugyanakkor tele van titokzatossággal. Mit is jelent Isten országa? Mit okoz azzal, hogy elérkezett? Hogyan kell hozzá viszonyulni?

2)Isten országa = Isten uralma

Ha egyszerűen akarjuk megérteni, mit is jelent Isten országa, azt mondhatjuk, hogy Isten hatalmát, Isten uralmát jelenti. Tehát nem földrajzi országra kell gondolni, hanem olyan állapotra, ahol Isten uralkodik.

Ez a megállapítás közelebb vihet minket a megértéshez, viszont újabb kérdéseket vet fel. Minden korszakban jogos kérdés lehetett és lehet most is, ha elérkezett Isten hatalma és uralma, akkor miért nem látszik, hogy az érvényesülne? Ha itt van Isten uralma, miért dúl a háború Ukrajnában? Ha elérkezett Isten uralma, miért van világszerte több háborúban álló ország?

(A kép szerint 12 olyan ország van, ahol fegyveres konfliktus zajlik. 1 A következő országokról van szó: Afganisztán, Jemen, Etiópia, Burkina Faso, Líbia, Perzsa öböl, Kasmír, Venezuela, Ukrajna, Szíria, Szomália, Örményország.) Ha már itt van Isten országa, miért sokasodik a gonoszság és tűnik el a szeretet?

Nagyon egyszerű a magyarázat. Isten országa, vagyis uralma és hatalma nem erővel érkezett el, hanem kegyelemmel. Ez pedig nem azt jelenti, hogy mindenkit alattvalójává tesz erővel és hatalommal, hanem azt, hogy mindenkinek felajánlja a lehetőségét, hogy fogadja el ezt az uralmat és hatalmat, mintegy ajándékot és rendelje magát alá Isten életet formáló hatalmának.

Isten országa nem úgy terjed, hogy leigázza az embereket, népeket, hanem úgy, hogy lehetőséget kínál arra, hogy felvedd az állampolgárságát. Úgy is mondhatnánk, hogy nem legyőzve fog rajtad uralkodni, hanem meggyőz, hogy fogadd el a belépés lehetőségét.

*Neked elérkezett-e már Isten országa, uralma vagy hatalma? Meg tudott-e már győzni a kegyelem és a szeretet, hogy rendeld alá magad Isten hatalmának?

3)Viszonyulások Isten országához

Jézus korában, a földi szolgálata során sokan nem érezték meg, nem látták be, hogy elérkezett Isten országa. Ez a történet is ilyen körülményekről számol be. Volt aki átélője volt Isten hatalmának és egész lényében érezte a hatását, voltak akik ezt csak látták. Azok között, akik látták, többféle viszonyulás megfigyelhető. Ezek sajnos nem közelítették az embereket Isten országához, hanem ellenállást szültek bennük. Az egészben az a probléma, hogy ilyen viszonyulások ma is előfordulhatnak.

Kétségeskedők, magyarázkodók

Az egyik csoport kétségbe vonta azt, hogy Isten hatalmának megnyilvánulását látták. Azt állították, hogy inkább az ördögök fejedelme által tett csodát Jézus. Tehát kétségbe vonják Isten hatalmát és más hatalomnak tulajdonítják a látható eredményt.

Ma ez úgy mutatkozik, ha történik valami nagyszerű dolog, hogy a tudomány eredményeinek köszönhetjük, az emberi tudás gyümölcsét élvezhetjük, a divatos spirituális praktikák hatását láthatjuk, vagy egyszerűen a véletlennek tudható be, ami történt. Egy biztos az ilyen módon gondolkodók szerint, hogy nem Isten tett csodát, nem Isten hatalma érvényesült.

Akik így gondolkodnak, biztos, hogy még kívül vannak Isten országán. Számukra még nem érkezett el, de rájuk is igaz, hogy elközelített Isten hatalma és uralma.

*Hogy viszonyulsz ahhoz, ha körülötted megnyilvánul Isten hatalma? Csodálod, de még nem engeded közel magadhoz? Netán el is utasítod és kétségbe vonod, hogy Isten végzett valamit? Kérlek, értsd meg, hogy szükséged van Isten hatalmára!

Telhetetlenek

Van egy másik csoport. Ők a telhetetlenek, ugyanis nem elégednek meg azzal, hogy egy néma ember újra beszél Jézus hatalma által, hanem még további mennyei jelet kérnek bizonyítékul, hogy Ő valóban Isten hatalmának képviselője.

A jel kérés lehetne önmagában egy meggyőződést erősítő kérés is. Azonban sok esetben inkább a kifogást és az elutasítást mutatja. Gedeon például azért kért jelet Istentől, hogy azok által megerősödve bátrabban induljon a Midianiták elleni küzdelembe. (Bírák 6:36-40) Ez elfogadást segítő jelkérés. Akik Jézustól kértek jelet, ők csak kísértették Jézust, de nem meggyőződésre vágytak. Ha Jézus mutatott volna nekik jelet, azzal sem elégedtek volna meg, kitaláltak volna valami más igényt, amit feltételként szabtak volna neki.

*Hány jelet láttál már, amiben Isten megmutatta a hatalmát? Hány életváltozást követtél már nyomon, amiben Isten uralma volt érzékelhető? Elégségesek ezek? Vagy még mindig vársz mennyei jelre, hogy végre te is hinni tudjál? Kérlek ne légy telhetetlen! Nem fogsz vég nélkül jeleket kapni. Te is könnyen megkapod azt a minősítést, amit Jézus a hasonlóan gondolkodóknak mondott.

Máté 16:4 Ez a gonosz és parázna nemzedék jelt kíván, de nem adatik neki jel, csak a Jónás próféta jele. És otthagyva őket elment.

A félúton megállók

Egy harmadik csoportot Jézus válaszából láthatunk meg. Jézus elmond egy érdekes képet az emberről, akit megtisztított a gonosztól. Egy háznak mutatja be, ami ki lett takarítva. Miután kiürült a rossztól, üresen is maradt.

Ez azt jelenti, hogy a gonosz, aki eddig uralta az már nincs ott, mert a szabadító hatalom elűzte azt, de a Szabadító Úr sincs bent, mert Őt meg nem hívta be, nem engedte be az életébe.

Sajnos ez is bemutathat mai állapotokat. Sokan vágynak arra, hogy szabaduljanak meg rossz dolgoktól, erőktől, hatásoktól. Arra viszont nem készek, hogy elkötelezzék magukat annak az Úrnak, aki képes őket megszabadítani. Végbemegy a kitakarítás, de a „takarítót” elküldik, vagy legalábbis méltatlanul figyelmen kívül hagyják. Ott van, talán zörget és várja a bebocsátást, de ezt nem kapja meg. Így aztán üresen marad a ház.

Az új állapot békés, szabad, felemelő, mert tiszta a gonosz erőktől. Ebben a helyzetben már nem érzi, hogy bárkire is szüksége lenne. Csakhogy a gonosz visszajön. Ő már nem kopog, nem zörget, hanem erővel betör és betolakszik, ráadásul sokadmagával.

Ilyen az, aki Isten országa felé haladva fél úton megáll. Megengedi, hogy kiűzze belőle a rosszat, de nem engedi, hogy be is töltse a jóval. Az ilyet én csak úgy nevezem, hogy neki Istenre csak szolgaként van szüksége, de nem Úrként. Neki csak az kell, hogy kielégítse a szükségeit Isten a hatalmával, de nem rendeli magát alá az uralmának.

*Hol tartasz Isten országa felé? A legrosszabb, ha félúton megálltál. Ha már átéltél valamiféle tisztulást, de még nem engedted át magad az Isten uralmának. Ha már kiűzte az Úr a gonoszt, de Őt még nem hívtad be az életedbe. Vigyázz! Nincs semleges állapot. Aki nincs Jézussal, az ellene van. Aki nem lépett be Isten országába azáltal, hogy elfogadta az Uralmát, az még kívül van.

A kívülről értékelők, irigykedők

A történet végén kapunk még egy viszonyulási módról bemutatót. Valaki, aki végignézte mindazt, ami történt, tesz egy megállapítást. Boldog az a személy, aki szülte és szoptatta Jézust. Tehát csodálja Jézust, és boldognak tartja azt a nőt, aki szülte és felnevelte. Ez nemcsak egy elismerés, hanem egy félreértésből származó irigység is. Szavaiban tulajdonképpen az is benne van, hogy milyen jó a Jézus anyjának és milyen boldog lehet, látva ezt a csodálatos, bölcs, mennyei erővel rendelkező személyt, de sajnos én nem lehetek ez a boldog anya. Megreked abban, hogy kívülről értékeljen és irigykedjen.

Jézus rámutat, hogy nem Mária igazán a boldog, aki őt megszülte és felnevelte, hanem az még boldogabb, akit Jézus szül újjá és uralma alatt felnevelkedhet. Nem véletlen, hogy Jézus Nikodémusnak épp azt mondta, ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg Isten országát.

Továbbá hangot ad annak a torz elképzelésnek, hogy az a boldog, aki valamit tehet Jézusért, nem pedig az, aki elfogadja mindazt, amit Jézus tett érte. Az ilyen emberek azok, akik megtérés nélkül akarnak szolgálni, hogy ezáltal elnyerjék a boldogabb életet és akár az örök életet is.

*Látod már azokat, akik kapcsolatban vannak Jézussal? Boldognak tartod őket? De nem akarsz a nyomukba lépni? Így kívül maradsz Isten országából.

*Abban látod a boldogságot, ha valamit tehetnél Jézusért, de nem akarod beismerni, hogy neked van szükséged az Ő szabadító munkájára? Bizony ez komoly akadály abban, hogy belépj Isten országába. Hidd el, nem Jézusnak van szüksége arra, hogy adj neki valamit, hanem neked van szükséged Jézusra, hogy megkapd az életet.

4)Összegzés

Elközelített Isten országa. Isten hatalma és uralma akar érvényesülni benned.

Nem leigáz, hanem meggyőzni kíván a kegyelemmel.

Ha megérintett, ne kétségeket tanúsíts és magyarázkodj, hanem fogadd el!

Ha látod a munkáját, ne telhetetlenül jeleket kérj, hanem válj te magad jellé azáltal, hogy benned is érvényesül Isten hatalma!

Ha elindultál, ne állj meg fél úton, mert veszélyes állapot, ha nincs uralkodó a szívedben!

Ne csak sóvárogj mások boldogságára, amit Isten országában megélnek, hanem légy te is boldog azáltal, hogy elfogadod, amit Jézus tett érted!

1https://kaveszunetben.blog.hu/2020/12/12/helyek_ahol_jelenleg_is_haboruk_zajlanak

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s