Kicsiből nagy. Részese vagy?

Máté 13:31-35

1)Bevezetés

Délelőtt is Isten országáról volt szó, most is erről kapunk üzenetet Istentől. A kérdés hasonló, csak más megközelítésből. Benn vagy-e már Isten országában? Érvényesül-e már benned Isten országának hatása? Elfogadtad-e már Isten hatalmát és uralmát, ami újjá tesz és vezet? Mindezt a növekedés szemszögéből fogjuk átgondolni most.

2)Mustármag és kovász

Két képet használ Jézus a mennyek országának bemutatásárára. A mustármagot, ami kicsi mag, de nagy fává tud nőni, illetve a kovászt, ami kis mennyisége ellenére nagy hatást tud elérni a lisztben, amibe belekeverik.

Két hasonló kép, két fontos üzenettel. Isten országa, azaz uralma és hatalma lehet, hogy kicsinek tűnik, de hatalmas méreteket tud ölteni, hatalmas eredményeket tud produkálni.

Mindezzel kapcsolatban az a kérdés, hogy részesei vagyunk-e ennek?

Ha történelmileg nézzük, akkor is beláthatjuk, hogy Jézus igazat mondott. A Megváltó eljött a földre egyedül és elindította Isten országának terjedését. Ma a legnagyobb létszámmal rendelkező vallás a keresztény vallás. Tizenkét tanítványának adta a hatalmat, hogy képviselje Isten országát. Pünkösd előtt már 120-an voltak együtt a tanítványok. Pünkösd napján egy személy, Péter prédikációjára 3000 fő tért meg és lett Jézus követője. Pál egy megtért farizeusként indult útra és Kis-Ázsia és Dél-Európa jó részére elvitte az evangéliumot.

Valóban igaz, hogy Isten országa olyan, hogy kicsivel indul, de nagy eredményeket képes felmutatni.

Átéled ezt? Szeretnél benne lenni? Engedd Isten uralmát kiteljesedni az életedben és átélője leszel ezeknek!

Hogyan, milyen formában élheti meg egy ember ezt a folyamatot? Erre hadd adjak néhány választ most!

3)Kicsi kezdet nagy eredmények reménységével

Ebben a példázatban megerősítést nyerhetünk arra, hogy Jézus Krisztusban mindenki egy különleges lehetőséget kap arra, hogy kicsiben elinduljon és nagy „fává” növekedjen ő maga is, vagy az, amit Isten végez benne.

Egy megtérő életében minden aprónak tűnő módon indul el, de a növekedés garantált. Egy titka van annak, hogy a növekedés biztos legyen. A kitartás. Egy másik példázatban Jézus a következőket mondja:

Luk 8:15 Amelyik pedig a jó földbe esett, ezek azok, akik a hallott igét tiszta és jó szívvel megtartják, és kitartással gyümölcsöt teremnek.

*Vágysz-e arra, hogy az életedben is teljesüljön a folyamat, hogy amit Jézus kicsiben elkezdett, azt tegye naggyá? Akkor kitartásra van szükséged.

Egy olimpiai bajnok évekig küzd, edz, versenyez, mire felállhat a dobogóra. Egy zeneművész évekig tanul, gyakorol, próbál zenekarokkal, míg végül elismert művész lesz. Egy orvos évekig tanul, továbbképzésre jár, rengeteg beteget lát el, mire főorvos lehet belőle.

Sajnos ma mindenki gyorsan akar eredményt, növekedést. Ez isten országában sem mindig teljesül. A kitartás elengedhetetlen.

*Ne légy türelmetlen! Csak végezd kitartóan az aktuális tennivalóidat és átélheted a növekedés csodáját!

A mustármag

Területek a témában

Sokan elkeseredetten nyilatkoznak, amikor a Biblia ismerete kerül szóba. „Olyan keveset értek belőle. Nagyon keveset ismerek még a Szentírásból.” Ez ne keserítsen el! Mindenki így kezdte. Hidd el, ha minden nap szorgalmasan olvasod, és tanulmányozod, hatalmas növekedést fogsz átélni. Nőni fog a kíváncsiságod is, ami ösztönöz a még több olvasásra.

Vannak, akik csodálva nézik a szolgálatban elöljárókat, akiket hatékony tanítóknak, igehirdetőknek ismernek el sokan. Azt kevesen tudják, hogy az ilyen személyek is eleinte lehet, csak a egyszerű szolgálatokkal álltak helyt a gyülekezetben. Talán a téglát pakolták az imaház építésekor. A székeket pakolták egy rendezvény előkészületekor. Eleinte csak egy kis csoportot vezettek a gyerektanításban. Először félve buzdítottak egy imaközösségben. Egy biztos, hogy amit éppen rájuk bíztak, vagy amire az Úr kérte őket, azt kitartóan és hűségesen elvégezték. Így lettek azzá a szolgálóvá, akit most láthatunk. Hidd el, hogyha hűségesen elvégzed a legapróbb feladatokat, növekedni fogsz és előrehaladásod nyilvánvaló lesz mindenki előtt, ahogy azt Pál kívánta Timóteusnak. (1 Tim 4:15)

Mennyien tekintenek elámulva nagy evangelistákra, akik ezreket vezettek el Isten országába. Azt nem veszik figyelembe, hogy ők sem voltak mindig híres evangéliumi hírnökök. Kicsiben kezdték. Rengeteg emberrel találkoztak és beszélgettek velük személyesen, segítették őket a megtérésben, a tanítvánnyá válásban. Nem stadionban kezdték a szolgálatokat több ezer fős tömeg előtt. Hidd el, hogy az evangélium hirdetése is kicsiben kezdődik. A személyes kapcsolatokban kell először törekedni az egyre kiterjedtebb hálóra és ilyen viszonyban kell eleinte hirdetni az evangéliumot.

Figyelnünk kell arra, hogy ne csak az élet egyéb területein törekedjünk az előre haladásra, hanem a lelkiekben, Isten országa vonatkozásában is!

A kovász

Kis mennyiség, kis létszám, gyenge képességek is elegendőek, ha valóságos forrásból merítenek.

Ami nekünk hiányosság, az Isten szemében érték. Nekünk az a baj, hogy kevesen vagyunk, Isten szemében pedig ez nem hátrány.

Hogy küldte ki a 12-t, vagy a 72-t? Kettesével. Hiába van nagy létszámú követői csoport, Jézus leépíti a tömeget kis csoportra.

Sajnos ma az óriás gyülekezetek csábítják az embereket, pedig a kicsi is értékes.

Az egyén hatással lehet a környezetére.

Bele kell keveredni a környezetbe. Ettől nagyon félünk. Pedig a só szerepet is így tudjuk betölteni. Mi pedig inkább elkülönülünk, elzárkózunk, ahelyett hogy felvállalnánk a kapcsolatokat.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s