Hogyan viszonyuljunk az állami vezetéshez?

Róma 13:1-7

1)Bevezetés

Ezen a vasárnapon még egy hitvallási témát gondolhatunk át együtt. Ez az államhatalommal kapcsolatos rész. Most sem a teljes hitvallási pont kerül elemzésre, hanem egy hozzá kapcsolódó igerész üzenete szól hozzánk.

Itt a bevezetésben érdemes egy kérdést feltenni. Miért kell egy egyház hitvallásában szót ejteni az államhatalomról, hisz ez nem tartozik a személyes üdvösség kérdésköréhez, vagy az egyház és gyülekezetek napi működéséhez? Előzetesen annyi válasz hadd szóljon, hogy az egyház és a gyülekezetek mindig egy adott társadalomban működnek, amitől nem lehet őket elszakítani. Így a társadalom felépítése, működése, vezetése kölcsönhatásban van a gyülekezetekkel. Ez lehet az egyik magyarázata a témának.

2)A kulcskérdés: engedelmesség

Az igében kétszer is előfordul az engedelmesség kérdése, ráadásul, mintegy keretbe szerkesztve a mondanivalót. Ezzel kezdődik és a vége felé is egy erősítő, összegző gondolatként visszatér. Emiatt mondhatjuk, hogy a téma lényegi üzenete az engedelmesség.

Minden léleknek engedelmeskedni kell a felettes hatalmaknak. Nem kizárólag a hívő ember elvárt magatartása, hanem mindenkié. A társadalom egészét tekintve a hívő embereket mi jellemezheti, vagy másképp megközelítve mi kell hogy jellemezze? Az átlagot jellemző engedelmesség, vagy az átlagot meghaladó engedelmesség? Úgy gondolom, hogy az átlagot meghaladó engedelmességi lelkület megélése a cél. Természetesen akkor, ha a szabályok, törvények nem ütköznek Isten akaratával és az igéjével.

Az állami rendnek történő engedelmesség kifejezhet valamit. Mégpedig az Istennek való engedelmességi lelkületet, szándékot. Az értelmezéshez hadd alkalmazzak egy párhuzamot. János levelében olvassuk, az alábbiakat.

1Ján 4:20 Ha valaki azt mondja: „Szeretem Istent”, és gyűlöli a maga testvérét, hazug az, mert aki nem szereti a maga testvérét, akit lát, hogyan szeretheti Istent, akit nem lát?

Erre építve fogalmazok meg egy kérdést. Ha valaki azt mondja, engedelmeskedem Istennek, de nem engedelmeskedik az emberi vezetésnek, az igazat mond-e? Aki nem engedelmes annak a vezetőnek, akit lát, hogyan engedelmeskedhet Istennek, akit nem lát.

Sajnos ugyanúgy kialakulhat az az önbecsapó kettősség, ami a szeretettel kapcsolatban is. Sokan mondják, hogy szeretik Istent, mégis tudnak tartós haragban lenni. Isten azért adta az igében ezt a mondatot, amit idéztem, hogy szempontot adjon az Isten iránti szeretetünk vizsgálásához. Az emberekkel való viszonyom, szeretetem az Istennel való szeretetem jelzője.

Ugyanígy könnyen kialakulhat a belső önnyugtatás, hogy engedelmeskedem Istennek, de nekem az állam ne mondja meg, mit kell tennem. Én Istennek engedelmeskedem, de emberek ne adjanak nekem parancsokat. Ez nem helyes emberi hozzáállás, főleg nem Istenben hívő emberek hozzáállása.

Egyébként az igénk sokkal súlyosabban fogalmaz a második versben. Aki ellene szegül a hatalomnak, az Isten rendelésének áll ellen, és ítéletet vonnak magukra.

Ezek alapján úgy látom, hogy a mindennapi gondolkodás, viselkedés, hozzáállás és a beszélgetések, melyek az éppen uralkodó társadalmi vezetésről szólnak, nemcsak az emberi vezetéshez való viszonyunkról adnak képet, hanem az Istennel való kapcsolatunkról is. Tudom, hogy ez egy összetett kérdés, amit sok apró részletig lehetne boncolgatni, de általánosságban én ezt vallom ebben a témában. Fő törekvésünknek az engedelmességnek kell lenni.

3)Hogy ne félj

Az apostol az útmutatásába egy érzelmi tényezőt is bevon. Azt a célt állítja elénk, hogy úgy éljük a társadalmi életünket, a törvények szabályok betartását, hogy ne kelljen félni. Azaz arra törekedjünk, hogy ne a büntetést maga után vonó szabálysértéseket tegyük, hanem mindennek engedjünk, hogy ne kelljen semmilyen büntetéstől félni. De nemcsak a félelem elkerülését állítja célként, hanem egy magasabb szintű hozzáállást is leír, amikor így fogalmaz: „… engedelmeskedni kell nemcsak a harag miatt, hanem a lelkiismeret miatt is.” A félelem elkerülésére építő engedelmesség is hasznos, de van egy magasabb szint ebben, ez pedig a lelkiismeretből fakadó engedelmesség. Mondhatnánk úgy is, hogy a hitből való engedelmesség. Ha elfogadom, hogy nincs hatalom Isten akarata nélkül, nem kell félnem a hatalom képviselőitől, a hozott törvényektől, szabályoktól. Ha tudom, hogy Isten a gondviselőm, bátran engedelmeskedem a földi felettes hatalmaknak, mert tudom, Atyám gondoskodik rólam.

Be kell látni, hogy akkor kerülünk szembe a felettes hatalmak szabályaival, törvényeivel, amikor valami lelkületi hiányosság, hiba alakult ki bennem. Mit is jelent ez?

Amikor azért kezdek el töprengeni, hogy befizessem-e az adót, amit éppen előírnak a szabályok, az nem csupán matematikai kérdés, hanem lelkületi is. Amikor ugyanis megszületik a dilemma, kialakul a mérlegelés, a szívemben elveszítettem a gondviselő Atyában való bizalmamat. Már nem hiszem teljes szívemből, hogy ő a tisztességes, becsületes magatartásom mellett tud rólam gondot viselni. Úgy látom, hogy saját kezembe kell venni az ügyek intézését, az anyagiak formálását. Mivel lelkületi problémák vannak, ezért mehet bele ilyenkor az ember a hazugságba, a valóság elhallgatásba, ami mögött valójában nyereségvágy van. Ezt értem én az előbb fogalmazott mondaton, azaz hogy lelkületi problémákra utal, amikor szembe megyek a szabályokkal.

Lássuk meg, hogy itt nem bátorságra ösztönöz az ige, ahogy sok helyen, hanem a félelem elkerülésének lehetőségét adja meg. Nem azt mondja, hogy légy bátor és erős miközben ellenállsz a törvényeknek, hanem élj úgy, hogy ne kelljen egyáltalán félned. Fogadd el, hogy lehet úgy élned, hogy ne kelljen félned!

Lehetséges úgy élni, hogy soha ne kelljen félned, ha megállít a rendőr az utakon. Lehet úgy alakítani az anyagi dolgokat, hogy ne kelljen félni, ha levelet kapunk az adóhatóságtól. Lehet úgy élni, hogy ne féljünk, ha becsenget bármelyik állami hivatal képviselője. Hogyan? Az ige azt mondja, tedd a jót. Igen, ha a jóra törekszünk, akkor akkor biztosan nem kell félni.

4)Amivel tartoztok

Végül még egy lelkületi résztéma az igénkből. Az apostol úgy összegzi a tanácsait, hogy adjátok meg mindeninek amivel tartoztok.

Csak érdekességképpen elgondolhatjuk, mit érzünk, amikor azt mondja valaki, hogy az állam felé való megnyilvánulásunk alapja a tartozás? Ha arra hivatkoznak, hogy tartozást kell leróni, amikor teljesíted az elvárásokat, milyen lelki hatásokat idéz elő bennünk? Lehetséges, hogy felvillan a negatív indulat. Én aztán egyáltalán nem tartozom. Én nem kértem semmit, nem tartozom semmivel. Sőt, az állam tartozik nekem a sok befizetett járulék, adó miatt. Előbb teljesítse ő a tartozásait, amivel adós nekem!

Értsük meg, nem véletlenül használja az ige ezt a kifejezést. Én úgy látom, hogy ez is egy fontos lelkületi útmutatásként áll itt előttünk. Isten azzal segít nekünk, hogy egy jó szemléletet akar bennünk kialakítani. Ez pedig az, hogy a kötelességeinket igyekezzünk úgy teljesíteni, mintha azzal tartoznánk. Azaz az előírások legyenek rajtunk olyan teherként, amilyen terhet jelent az adósság a nyakunkon. Azt nézzük, mikor tudom már végre kiegyenlíteni, hogy megszabaduljak tőle. Ha tartozás tudattal állok a szabályok betartásához, az azt eredményezi, hogy amilyen gyorsan lehet, teljesítem, hogy utána nyugodtan éljek.

Ez a hozzáállás felszabadít egy másfajta tartozás megélésére. Ezt a nyolcadik versben látjuk. Éjünk úgy, teljesítve adósság lerovásaként az előírásokat, hogy utána már csak egy adósság érzés működjön, hogy szeressem az embereket. Ez persze úgy is felfogható, hogy mindenek előtt éljen bennem az a tartozás tudat, hogy a szeretettel tartozom mindenkinek, még a hatalomnak is, így könnyebb az egyéb tartozásaimat leróni feléje.

Ha az Istennel való kapcsolatunkból, az egészséges hitünkből kialakuló tartozástudat van bennünk, az segít helyes hozzáállást megélni a társadalomban, az államhatalommal szemben.

5)Összegzés

  • Fő törekvés az engedelmesség legyen, ami bizonyságtevő példává is válhat, vagy más bizonyságtétel kiinduló pontja lehet.
  • Az engedelmesség az Istennek való engedelmesség jelzőeszköze is lehet.
  • Segítő szempont, ha arra törekszünk, hogy ne kelljen félni. Ez nem bátorságra ösztönöz, hanem a félelmet elkerülő életmód megélésére. Tedd a jót, tartsd meg a szabályokat és nem fogsz félni.
  • Adjátok meg, amivel tartoztok! Az engedelmességünk alapja lehet a tartozástudat is.
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s