Jézus tanít

János 7:10-18,

1)Bevezetés

A tudás hatalom. A tudás azt, amit nem vehetnek el tőlünk. – mondják gyakran sokat, ösztönözve az embereket a tanulásra. A Krisztus tanítványai miért juthatnak tudáshoz, miért tanulhatnak a Mesterüktől? Gondolkodjunk ezen.

2)Jézus „megosztó” személy

Mielőtt a tanulás kérdését megnézzük, a történet másik üzenetét is vizsgáljuk meg kicsit.

Biztosan ismerős az a kifejezés, ami bizonyos emberekre alkalmazható: Megosztó személyiség. Ezt általában olyan egyénekre mondják, akik viselkedésükkel, tudatos vagy nem tudatos megnyilvánulásaikkal azt a hatást formálják, hogy az emberek egymással szembe forduljanak.

Jézus is megosztó bizonyos szempontból. Ő nem direkt akarja megosztani az embereket és nem akarja egymással szembe fordítani őket. Egyszerűen a személye iránt érzett, tanúsított viszonyulás miatt alakul ki az emberek között vélemény különbség és ez eredményez egyfajta megosztottságot. Ez végül is az emberben született reakció miatt jön létre.

Hogy van a mai szövegben a megállapítás? Némelyek azt mondták róla, hogy jó, mások viszont az, hogy nem az, sőt félrevezeti a népet. Hangsúlyozom, ez nem Jézus tudatos megosztó hozzáállásából alakult ki, hanem az emberek reakciója okozta. Aki nyitottságot mutatott iránta, az felismerte, hogy jó, aki előítélettel volt, vagy fenntartással fogadta, esetleg a zsidó törvények okozta megszokásokon keresztül figyelte, azokban inkább az fejlődött ki, hogy nem jó személy.

A megosztottság lényege tehát az, hogy másképp vélekednek Jézusról. Ennek a vélemény különbségnek azonban van egy közvetett hatása is, hogy a két oldalt álló emberek elkezdenek egymásról is véleményt alkotni és kemény csata alakulhat ki közöttük. Mindkét fél meg van győződve a saját igazáról és arról akarják meggyőzni a másik egyént, vagy tábort.

Ez a megosztottság alapvetően a Jézust elfogadók és elutasítók között jön létre. A Jézusban hívők és a Jézusban nem hívők szembenállását írja le.

*Te hova tartozol? Jézust jónak tartod? Jézusban hiszel már? Milyen személyes reakciód van Jézus személyével kapcsolatban?

A téma fel hozott bennem még egy kérdést. Okozhat-e Jézus megosztottságot azok között, akik egységesen jónak tartják Őt, akik egyformán hisznek benne, akik ugyanazon Lelke által születtek újjá? A kérdés azért fontos, mert rengeteg megosztottság érzékelhető a gyülekezetekben. Ez is Jézus miatt van?

Úgy látom, hogy a gyülekezetben természetes hogy vannak különbségek a tagok között. Ez természetes. Sajnos ebből alakul ki, hogy a különbségek miatt a Krisztus megváltott gyermekei egymással szembe fordulnak és kialakul egy megosztottság. Ez nem Jézus személye miatt történik – ahogy egyébként a hívők és nem hívők között sem – hanem az ember jelleme miatt. El kell fogadni azt a tényt, hogy hajlamosak vagyunk a saját igazunkat az abszolút igazságnak tartani és emiatt képesek vagyunk egymással szembefordulni.

Néhány példa álljon előttünk.

Korintusban azért alakult ki megosztottság, mert aszerint kezdtek csoportosulni az emberek, hogy kinek melyik tanító, lelki vezető a szimpatikus, elfogadható, követhető. Ezt kezdték mondani: Én Pálé vagyok, én Apollósé, én Kéfásé. Ez megosztotta őket. (1Korintus 3)

A rómaiakhoz írt levélben azt látjuk, hogy a hívő közösségben vannak hitben erősebbek és hitben gyengébbek. Ezek is egymásnak feszültek. A hitben erős megvetette a hitben gyengét, a gyenge pedig elítélte a hitben erőst. (Róma 14) Az erősebb azt tartotta, hogy nem kell annyira kötötten élni a szabályok szerint, a gyenge viszont az utasítások szigorú betartását tartotta elengedhetetlennek. Ebből a különböző hozzáállásból alakulhatott ki megosztottság.

Mit érdemes ebből látni? A Krisztus testében a különbségek természetesek, de a megosztottság nem az. A tagok különbözőek, de nem ellenfelek emiatt. Ha megosztottság van közöttünk, az az ördög munkája.

Komolyan kell venni egy figyelmeztetést.

Efézus 4:25-27 Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. Haragudhattok, de ne vétkezzetek: a nap ne menjen le haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek.

Cél, hogy mondjunk igazat egymásnak, azaz vállaljuk fel a különbözőségeinket. Viszont az emiatt kialakuló érzelmi változások közepette nem szabad helyet adni az ördögnek, ami azt jelenti, hogy nem szabad engedni a minket egymással szembe fordító alattomos munkájának. Ezt szinte észrevétlenül, valóban alattomosan próbálja elérni. Ennek egyik leghatékonyabb módszere, hogy felerősíti bennünk azt, hogy a mi saját igazságunk a legfontosabb.

3)Jézus tanít

Jézus is megérkezett Jeruzsálembe, a lombsátor ünnepére és felment a templomba és tanítani kezdett. Jézus, mint tanító működött ebben a helyzetben.

Bár nem ez a legfontosabb küldetése Jézusnak, ezt is végezte. Jézus tanítani akarta az embereket, hogy közvetítse Isten akaratát.

Néhány kérdés merült fel bennem ezzel a témával kapcsolatban.

Mit akar Jézus tanítani? Miért akarja tanítani ezeket?

Mit akar tanítani?

A kérdésre több válasz is kialakulhat bennünk. Isten igazságát, a szeretetet, a keresztyén életmódot, a kapcsolataink építő megélését, stb.

Próbáljunk meg más szempontból válaszolni erre a kérdésre! Állítsuk középpontba magunkat a válaszkeresésben! Jézus azt akarja tanítani, amit még nem tudok. Vagy azt, amit még nem tudok elég jól. Esetleg azt, amit elméletileg tudok, de még nem aszerint élem az életemet. Vagy még azt is lehet, hogy olyan dolgot akar tanítani, amit valamikor jól tudtam és jól alkalmaztam, viszont most valahogy nem működik az életemben. Összességében Jézus azt akarja tanítani, amire szükségem van, ami még hiányzik a tudásomból, az életemből.

Tegyük fel azt a kérdést is, hogy én mit akarok tanulni? Egyezik-e ez azzal, amit Jézus akar nekem tanítani? Sajnos be kell látnom, hogy ez nem mindig igaz.

Eszerint a megközelítés szerint ki lesz jó tanítványa Jézusnak? Aki kész szembenézni magával Jézus tájékoztatása szerint és elfogadja mit nem tud, vagy mi az, amit nem tud eléggé, vagy nem alkalmaz teljes mértékben, és utána elkezd tanulni a Mestertől.

*Testvérem! Kész vagy-e erre? Akarod-e azt tanulni, amit Jézus akar tanítani neked? Elfogadod-e azt a leckét, ami a hiányosságaidat igyekszik megszüntetni?

Ez nagyon nehéz folyamat. Belátni, mit nem tudok, mit nem tudok jól, mit nem élek meg helyesen és elindulni a tanulás útján. Ha Jézus tanítványa akarok lenni és maradni, akkor tanulni kell tőle.

Miért akar tanítani?

Erre a kérdésre részben már válaszolt kaptunk az eddigi gondolatokból. Mégis érdemes konkrétan kimondani, hogy Jézus azért akar tanítani minket, hogy egyre inkább váljunk olyanná, mint Ő.

Nem önmagában az ismeretért, annak megszerzéséért tanít. Nem is azért, hogy az ismereteinket villogtassuk. Azt pedig végképp nem akarja, hogy az ismereteinket egymás ellen használjuk, hogy vitákat nyerjünk meg.

Egy rövid igevers jó választ ad arra, miért akar tanítani Jézus:

Gal5:25 Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint.

Jézus azért akar tanítani, hogy eredményesebbé váljon a tanítványi életünk. Ha már megvan az új életünk, amit a Lélek által kaptunk, akkor el kell indulni, hogy a minket újjászülő Lélek szerint éljük is az életünket. Ehhez pedig elengedhetetlen a tanulás Jézustól.

A tanulásunkban van egy tényező, ami olykor nehezíti a tanulást. Ez pedig az, hogy Jézus gyakran akar minket egymás által tanítani.

Péld27:17 Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.

Ef 4:11-12 És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul: A szentek tökéletesebbítése céljából szolgálat munkájára, a Krisztus testének építésére:

4)Összegzés

A legtöbb ember alig várja, hogy befejezze az iskoláit és végre letegye a tanulás terhét. Megmarad esetleg a tanulási készség a hobbi területén, ahol szívesen szerez újabb ismereteket mindenki.

Belátom, hogy a tanulás nehéz folyamat. Főleg, ha az a teljes életmódra irányul.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s