A házasság kezdete

1Mózes 2:21-25

1)Bevezetés

A Házasság hete indul a mai nappal. Ezért van előttünk ez a téma.

Elgondolkodtam, kell-e egy vasárnapot erre szánni, hogy erről beszéljünk? Kell-e a sokszor ismételt információkat újra elmondani? Beláttam, hogy igen.

Nem árt ismételni az alapvető igazságokat sem, mert ezáltal erősödik a meggyőződés bennünk. Másrészt a téma egy olyan részét érinti az életünknek, ami egy év alatt sokat változik. Lehet olyan fiatal, aki tavaly még nem gondolkodott ezen, most viszont fontos kérdésként foglalkoztatja. Egy több éve házasságban élő pár szembesül azzal, hogy mennyi mindent kellett egy év alatt átélni, ami bizony komolyan érintette a házasságot is. Ha valaki az elmúlt egy évben veszítette el a házastársát, érezheti mekkora jelentősége is volt a társával megélt kapcsolatának. Sorolhatnánk tovább a példákat, ami azt erősíti, hogy egy év változása, hatásai is indokolhatják, hogy a házasság témájával foglalkozzunk.

A téma szükségességét erősíti, ha számba vesszük a társadalmi változásokat. A házassággal kapcsolatban formálódó nézeteket, felfogásokat látva úgy tűnik, erősen átalakul a házassággal kapcsolatos meggyőződés. Kérdés, hogy lehet-e ez egy kulturális tényezője az életnek, ami válhat a változó szemlélet áldozatává?

2)Nem jó egyedül

Isten kimondta ezt a fontos tényt. Megoldást keresett erre, így alkotta meg a férfi számára a nőt.

Ma úgy tűnik, több olyan hatás is éri az embereket, amiből az a gondolkodás alakul ki, hogy nem rossz egyedül, sőt jobb, mint kapcsolattal. Felerősödik az egyén jelentősége és kibontakozik egy énközpontú nézetrendszer.

Úgy érzem, egyre többen kezdik azt vallani, hogy nem is rossz egyedül, de legalábbis elbizonytalanodva teszik fel a kérdést, hogy biztos nem jó egyedül.

Nagyon sok megállapítást lehetne megfogalmazni elemzés alapján, hogy miért erősödik az egyedüllét elfogadottsága és kívánása az emberek között. Ebből néhányat megfogalmazok.

Egyre erősebb az emberi jellem és gondolkodás deformálódása, amit legjobban Pál írta le egyik levelében.

2Tim 3:2-4 Mert az emberek magukat szeretők, pénzsóvárak lesznek, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, hálátlanok, szentségtelenek, szívtelenek, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, féktelenek, a jónak nem kedvelői, árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői.

Az emberek változása kihat a kapcsolatokra is. Egyre zárkózottabbak az emberek, így csökken a hajlandóság a kapcsolatok iránt, ezen belül a házasság iránt is.

Egy másik jelenség, hogy az emberekben csökken a tartós elköteleződés készsége. Már az új kapcsolatok kezdetén – akár üzleti szerződéseknél is – elengedhetetlen szempont az, hogy legyen lehetőség a kihátrálásra. Az emberek fontosnak tartják, hogy bármikor dönthessenek úgy, hogy nem folytatom, megszakítom a közös tevékenységet. A házasság a leghosszabb szerződés, amit köthet az ember, mert az élet végéig szól.

A felsorolás folytatható lenne. Én inkább egy más szempontot szeretnék még megemlíteni. Azzal kezdtem ennek a részt, hogy Isten mondta, hogy nem jó egyedül lenni. A házasság jelentőségének háttérbe szorulását talán leginkább az okozza, hogy az emberekből az a hozzáállás tűnik el, hogy elfogadják Isten szempontjait. Az emberek sokan nem akarják megkérdezni Istent, hogy mi a jó és mi nem. Az főképp nem Istenhez vezető kérdés, hogy mi a jó nekem. Azt majd én tudom – mondják sokan. Ezt egyébként az elsőként említett oknál idézett igerész is megerősíti. Az emberek inkább a gyönyörnek kedvelői, mint Istent szeretők.

*Kedves Testvérem! Akár házasság előtt állsz, akár már benne élsz, a házasságodra nézve is tedd fel mindig a kérdést, hogy Isten mit gondol arról! Mit gondol rólad és a kapcsolat kérdéséről?

3)Férfi és nő

Isten tehát meg akarta oldani ezt az állapotot. A bibliai történet sajátosan írja le ezt a történést. Isten a férfi oldalbordájából formált egy újabb teremtményt, akit a férfi elfogadott. Belőle lett, de mégsem ő maga volt.

Érdekes a héber szavak formája, jelentése. A férfi és az asszony, vagy nő szava úgy alakul, hogy a nő kifejezést szó szerint úgy lehetnek fordítani, hogy nem férfi. A társ tehát, akit Isten a férfi mellé adott az nem férfi. Logikailag átvihetjük a nőre is. A nő számára a segítő, vagy gondoskodó az nem nő.

Kimondhatjuk, hogy Isten tervében nincs benne, hogy a férfi társa férfi legyen. (Ugyanígy a nő társa se nő legyen.)

Isten egy olyan társat adott a férfinak, aki nem olyan mint ő. Most nem feltétlenül a nemiség kérdésére gondoljunk, hanem a jellem, a gondolkodás, a természet oldaláról közelítsük meg.

A házasságban a felek, nem olyanok mint a társuk.

*Mennyire elfogadható, hogy a házastársad nem olyan mint te vagy? Hálát tudsz-e adni a tőled különböző társért, mint Isten ajándékáért?

A különbségek ellenére mégis egy testté válnak, egy egészet alkotnak. Ez az Isten tervének, akaratának és munkájának szépsége. A különbségek ellenére, azokkal együtt egyet tud és akar formálni. Valójában nem két fél, hanem egy egységet képeznek a házastársak a földi élet során.

4)Nem szégyellték magukat

A teremtés végén a Biblia tesz egy megállapítást az emberrel kapcsolatban. Meztelenek voltak, de nem szégyellték magukat. Tudom, ez itt elsősorban a külsőre nézve lett leírva, én mégis egy kicsit tovább vittem.

A házasság lehet az a hely, az a kapcsolat, ahol nem kell álarcokat viselni, ahol felvállalhatjuk magunkat, ahol nem kell szégyenkezni semmi miatt. Úgy is fogalmazhatjuk, hogy Isten a házasságot alkotta meg azért, hogy a benne lévőknek legyen egy hely, egy kapcsolat, ahol teljesen őszintén nyilvánulhatnak meg. Ahol nem kell álarcokat hordani, ahol nem kényszer a megfelelés.

*Tudsz így tekinteni a házasságodra? Látod a házastársadban azt a személyt, akiben teljesen megbízhatsz?

Több van ebben mint őszinteségre, kitárulkozásra buzdítás. Sajnos az emberek sokrétű változása miatt ez azt is jelenti, hogy oda kell figyelni arra, hogy a társunk lehessen őszinte, ne burkolózzon be szégyenkezve élnie. Tehát egy támogató, segítő hozzáállást is kell kialakítani kölcsönösen egymás felé.

Ez a szégyen nélküli állapot az Istentől nyert tisztaság és szentség állapota volt. Gondoljunk csak bele, mit tett a férfi és a nő miután a tiltott gyümölcsöt fogyasztották? Eltakarták magukat. A bűn, a bűntudat szégyenérzetet keltett.

Van ennek valami üzenete. Ha elkezd valamiféle rejtőzködés, titkolózás, szégyenkezés miatti beburkolózás kialakulni egy házasságban, ott az Istentől nyert tisztaság szenved csorbát. Ott sajnos a bűn kapott helyet.

5)Összegzés

  • Nem árt újra és újra átgondolni, mit hozott létre Isten a házassággal.
  • Isten állítását, állításait vegyük komolyan. Ha ő azt mondta, hogy nem jó egyedül, fogadjuk el.
  • Ahogy torzul az ember jelleme és gondolkodása, úgy torzul a házasságról alkotott felfogása is.
  • A nő nem férfi. A férfi nem nő. Tudatos tervezés a különbözőség.
  • Ne legyen szégyenkezés a házasságban. Érvényesüljön Isten tisztasága a házastársakban!
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s