A házasság ápolása

Efézus 5:22-27

1)Bevezetés

A Házasság hete kezdetén délelőtt megnéztük, mi tekinthető a házasság kezdetének, azaz mit mond a Biblia az ember teremtéséről. Most pedig kicsit a házasság működéséről, ápolásáról lesz szó.

A délelőtti üzenetből:

  • Isten tudja, hogy mi jó az embernek és mi nem az. Ő azt mondta, hogy nem jó nekünk egyedül.
  • Az ember férfiként és nem férfiként lett megteremtve. A héber szavak alapján mondhatjuk. A lelki lényeg, hogy egy hozzánk illő társat kapunk, de olyat, aki több tekintetben is különbözik tőlünk.
  • Nem szégyellték magukat. Megvolt még az Istentől kapott szentség és tisztaság, amit a bűnnel elveszítettek. Dolgozzunk azért, hogy a lehető legőszintébb legyen a házassági kapcsolatunk.

2)Egy menyegzői üzenet

Tavaly nyáron Békésen szolgálhattam egy menyegzőn. Egy különös igét és üzenetet kaptam a házasulandók – és természetesen minden jelenlévő – biztatására, tanítására. Pálnak, a Filippibeliekhez írt leveléből jól ismert igéből indultam ki.

Fil 3:12 Nem [mondom], hogy már elértem, vagy [hogy] már tökéletes volnék (Károli fordítás)

Erre nézve megfogalmaztam egy útravalót: Nem mondom, hogy tökéletes vagyok, nem várom el, hogy tökéletes légy.

Magától értetődőnek mondhatjuk, de ha belegondolunk, nem is olyan könnyű állításokat fogalmaz meg.

Magunkról könnyen gondoljuk, hogy tökéletes személyek, tökéletes férjek, vagy feleségek vagyunk. Legalábbis, amikor hibákkal szembesítenek, értetlenül vagy dühösen állunk, hogy ez nem lehet igaz rám. A házastársunkra nézve pedig látjuk a rengeteg hiányosságait, ami alapján várjuk a tökéletesedés gyors megvalósulását.

*Hogy gondolkodsz magadról és a házastársadról? Lásd be, hogy nem vagy tökéletes férj vagy feleség és ezt nem követelheted a társadtól sem!

3)Férj és feleségképző intézet

Sokan nem tudják, hogy létezik ilyen hely. Nem tudatosul bennük, hogy beiratkoztak a képzésbe és járják az évfolyamokat egymás után.

Hol s működik a férjek és feleségek képzése? A házasságban. Igaz, hogy mindenki kap egy kis előképzést abban a családban, ahol felnőtt, de a tanulás igazi része az magában a házasságban valósul meg.

A szerepek nagyon érdekesek ebben a képzésben. Milyen szerepet tölt be a férj és a feleség?

Egyrészt osztálytársak, akik komoly differenciált oktatásban részesülnek. A differenciált kifejezés azt jelenti, hogy mindenki a képességeinek és céljainak megfelelően kapja a képzést. A nő feleségképzésben részesül, a férfi pedig férjképzésben szorgalmatoskodik.

*Milyen osztálytársak vagytok, kedves házasok? Támogatjátok egymást? Segítettek a házi feladatok megoldásában? Elismeritek kölcsönösen a képzés jelentőségét? (Régen egy iskolában a különböző szakok mindig rivalizáltak. A házasságban nem kell riválisnak tekinteni a házastársat.) Netán még ki is próbáljátok? Szabad, úgy legalább jobban elfogadjátok, hogy nekik sem könnyebb a lecke, mint nektek.

Másrészt a házastársak gyakorló alanyok is egymásnak. Kivel tudja gyakorolni a nő a házasságban, hogy hogyan kell feleségnek lenni? Hát a férjével. Nem kereshet egy másik férfit akivel jól begyakorolja, utána hazamegy és alkalmazza. A férfi kivel tudja gyakorolni, hogyan kell férjnek lenni? Hát a feleségével. Ha tetszik, ha nem, ez így van. Nem mások felé kell a szerepeinket gyakorolni és nem mások számára kell a gyakorlás lehetőségét biztosítani.

Egyszer, amikor az unokahúgom fodrász képzésre járt, elhívott, hogy legyek egy vizsga alanya. Épp a borotválásból kellett levizsgáznia. Elvállaltam, bár féltem. Ebben lett volna döntési lehetőségem, de nem utasítottam el.

Ha megnősülsz, vagy férjhez mész vállalod, hogy a házastársad gyakorló alanya leszel, a társad pedig rajtad gyakorolja a szerepének megélését.

Nagyon jó párhuzam ez a fodrász vizsga. Amikor tanuljuk a szerepeinket, fennáll a lehetősége, hogy megsebezzük kicsit egymást. De azonnal el is látjuk a társunk sebeit. Arra pedig nagyon vigyázunk, hogy direkt ne okozzunk fájdalmat, sebeket, sérüléseket.

*Ugye óvatosan tanulsz, hogy ne sértsd meg a társadat? Ugye egyből keresed a megoldást, ha megsebezted? Ugye nem haragszol végtelenségig, ha némi sebet ejt a társad?

Ezen túl a házastársak egymás oktatói és vizsgáztatói is lesznek. Ezt is el kell fogadni, hogy így van. Megfigyeltem, hogy a férjek olykor a munkatársaikat tekintik oktatónak és vizsgáztatónak. Mintha tőlük kellene venni a leckét és feléjük kellene beszámolni az eredményekről. Hogy működik ez? Úgy, hogy mikor a haverok programot szerveznek, akkor ráhatással vannak a nős munkatársakra, hogy hogy is éljék meg a férj szerepeket. Sokan engednek és a haverok elismeréséért vívnak csatákat. Aztán később meg meglepődnek, hogy mégiscsak a feleség volt a vizsgabiztos, és kirúgta a vizsgán a férjet. (Ezt a gondolatmenetet a hasonlatért vittem így végig, és hogy a szavakkal érzékeltessem a folyamat lényegét és súlyát. Nem akarok válásra ösztönözni senkit.)

Hogy tanítják egymást a házastársak? Több módszert is alkalmaznak.

Nyílt szükséglet kifejezéssel. Ha jó a kapcsolat, működik a kommunikáció, ez a legjobb módszer. Elmondják egymásnak azt, amire szükségük van és azt kölcsönösen tiszteletben tartják és igyekeznek kielégíteni. Például a férj elmondja, hogy szeretnék havonta egyszer elmenni pecázni. A feleség ezt támogatja és segíti. A feleség azt kéri, hogy kísérje el a férje nagyobb bevásárlásokra. Ezt akkor is megteszi, ha ezt nem nagyon szereti.

Hibák visszajelzésével. Ha valamit ösztönösen végez valamelyik fél, de az nem elfogadható, megfelelő a társának, elmondja, hogy ez neki nem megfelelő. Például a feleség jelzi egy nagyobb társaságban zajló esemény után, hogy neki rosszul esett, hogy egész alkalommal a férje másokkal beszélgetett, vele pedig még két szót sem váltott.

Ez a két módszer a legjobb. Sajnos nem mindig így történik. Rosszabb módszerek is vannak. Ez pedig a célozgatás, a bizalmatlanság, a gyanúsítgatások, az általánosító megjegyzések. Ezek is elindíthatnak folyamatokat, de nem olyan eredményesek, mint a nyílt kommunikáció.

4)Mit kell tanulni?

A fentiek szerint egymás tanuló társai, gyakorló alanyai, oktatói és vizsgáztatói is vagyunk. Csakhogy vigyázni kell, hogy nem lehetünk önkényesek ezekben a szerepekben.

Elsősorban a Krisztus által kapott célok, jellemzők megtanulásában kell fáradozni és egymást segíteni.

A férjnek az odaadó szeretetet kell tanulni, a feleségnek ebben kell segítenie őt.

A feleségnek az engedelmességet kell tanulnia és a férjnek ebben kell segíteni őt.

5)Összegzés

  • Nem vagyok tökéletes, nem várhatom el, hogy tökéletes legyél. Tovább gondolva: Törekszem a tökéletességre, segítelek a tökéletesedésben.
  • A házasság nem más, mint férj és feleségképző intézet, amiben többféle szerepet betöltünk.
  • A leckét nem mi találjuk ki, hanem Isten mutatja meg.
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s