Akkor kezdődik?

Nem tudom, ki hogy fogadta azt a hírt, hogy már hamarosan elérhető lesz a koronavírus elleni oltóanyag. Mennyire jelent ez örömet, fellélegzést? Vagy esetleg bizonytalanságot, aggodalmat? Rengeteg kérdés születik az emberben, hogy egy ilyen gyorsan, tűzoltó munkával kifejlesztett oltás, mit okozhat. Azért az megnyugtató, hogy ezeket az oltásokat csak önkéntes alapon fogják beadni. De jó, akkor nem kell kapkodni, nem leszek kényszerítve arra, hogy akaratom ellenére beadassam. Ráérek majd, ha már átfogó képem lesz a hatásáról, ha már lesz tapasztalat az eredményeiről.

Vagy mégsem lehetek ilyen nyugodt? Egy cikk, német sajtó forrásra építve arról számol be, hogy nem szabad kötelezni az oltást, de ösztönözni lehet az embereket. (Itt olvasható a cikk.) Az írás szerint az ösztönzés nem reklámokkal, figyelemfelkeltő plakátokkal, tájékoztató anyagokkal történne, hanem feltételek megszabásával. Aki nem oltatja be magát, az nem utazhat, nem vehet részt rendezvényeken, túristaként oltási igazolás nélkül nem léphet be más országba. (Fontos megjegyzés, hogy az írás csak egy elképzelés a lehetséges jövőről.) (Az idézett cikk itt olvasható, és itt is idézetként megjelent .)

Aha. Nem kötelező, de ha nem teszem, nem vehetek részt úgy az életben, mint aki beolttatta magát. Nem kötelező, de a hiánya korlátozni fog. Erről egy bibliai részlet jutott eszembe:

Arra is rávesz mindenkit, kicsinyeket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat, hogy a jobb kezükre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek, hogy senki se vehessen vagy adhasson el semmit, csak az, aki viseli a bélyeget, amely a fenevad neve vagy nevének száma.

Jel 13:16-17

Hangsúlyozom, hogy az oltás szerintem még nem a bélyeg. A módszer, a folyamat lebonyolítása ragadott meg. Az ige azt mondja, rávesz mindenkit. Nem kötelez, meggyőz. Jól felépített érvekkel, szabályokkal, lehetséges következményekkel, vagy ígért engedményekkel éri el az egyén döntését. A szabad döntést a szabadság korlátozásának félelmének felébresztésével éri el. Ezzel tulajdonképpen észrevétlenül el is veszi a szabadságot. Ilyen az ördögi taktika. Egy tavaszi gondolatban írtam arról, hogy a hatalom a szabadságot nem elveszi, mert akkor tiltakozásba ütközik, hanem rávesz arra, hogy a biztonság érdekében mondjon le róla az ember. Ez most kiegészül azzal, hogy a szabadságot nem elveszi, hanem látszólagos szabadság ígérettel foszt meg tőle. Úgy látom, hasonló logikával találjuk szembe magunkat, ha elérkezik a “bélyeg korszaka”.

Hírdetés
Közzétéve: Blog

Akkor kezdődik?” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. János id. Mecseki szerint:

  Kedves Zoltán!

  Először is köszönöm az átküldött igehírdetést. Nagyon tetszett, és elgondolkodtató a két dolog közötti párhuzam fejtegetése! Az Úr Jézus Krisztus vére védelme legyen az életetek felett!

  Testvéri köszöntéssel, János

  Takács Zoltán igehirdetései ezt írta (időpont: 2020. nov. 27., P 5:53):

  > Takács Zoltán igehirdetései posted: ” Nem tudom, ki hogy fogadta azt a > hírt, hogy már hamarosan elérhető lesz a koronavírus elleni oltóanyag. > Mennyire jelent ez örömet, fellélegzést? Vagy esetleg bizonytalanságot, > aggodalmat? Rengeteg kérdés születik az emberben, hogy egy ilyen gyorsan, > tűzo” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s