Eljön a felhőben

Lukács 21:25-36

1)Bevezetés

A jeruzsálemi templom pusztulásának előrejelzése váltja ki a kérdést a tanítványokból: Mikor lesznek ezek és mi lesz a jele.

Máté evangéliuma részletesebb kérdést mutat:

Máté 24:3 Amikor pedig az Olajfák hegyén ült, odamentek hozzá a tanítványok külön, és megkérdezték: Mondd meg nekünk, mikor lesznek meg ezek, és mi lesz a jele eljövetelednek és a világvégének?

Az elmúlással, a világvégével általában akkor kezd ez foglalkozni az ember, ha valami kézzelfogható érték végét, vagy a végének az esélyét megérzi.

*Téged mennyire foglalkoztat a vég, az ég és a föld elmúlása, Jézus visszajövetele? Vannak megérintő élethelyzetek? Vagy annyira zavartalanul telik az életed, hogy ilyen kérdések fel sem merülnek?

2)Sok jelet sorol Jézus. Miért?

A teljes Szentírást tekintve sok jel olvasható a Jézus visszajövetelével kapcsolatban. A Jelenések könyve is sok olyan eseményt közöl, ami felcsigázza az érdeklődést.

Azt látom, hogy ezek a jelek és ezek kérdései egy izgalmas kutakodást váltanak ki az emberekből most. Sokakban beindulnak a törekvések, hogy összefüggéseket keressenek, számolgassanak, képeket, videókat szerkesszenek, hogy ezekkel is szemléletessé tegyék a leírásokat. Ezzel azonban csupán egy izgalmas kérdéssé teszik a témát, de elvész a lényeg. A lényeg pedig az, hogy mindezek mindennek a végét fogják jelenteni. Az ég és a föld el fog múlni.

Jelek az égen

Olyan jelenségek következnek be, ami pánikot fog kelteni, az emberek kétségbe esnek, megdermednek a félelem miatt, teljes tanácstalanság lesz mindenkiben.

Talán él a kíváncsiság, hogy mi lesz ez pontosan. Hogy kell ezt elképzelni, honnan fogjuk felismerni?

Nem tudom. Most arra jutottam, hogy nem feltétlenül csak a Nap és a Hold, valamint az ég jeleit kell figyelni, hanem az emberek viselkedését is. Amikor az égi jelző események a leírt emberi reakciókat váltják ki, akkor közel a vég.

Ma sok égi jelet az emberek szenzációs eseményként szemlélik, fotózzák, videózzák. Nem kelt félelmet.

A kérdés ezzel együtt az, hogy én milyen csoportban leszek? Én is a kétségbe esett, félelemtől ledermedt tömeg része leszek, vagy olyan valaki, akinek eszébe jut az előrejelző figyelmeztetés és fel tudom emelni a tekintetem?

*Te milyen csoportban leszel? Téged hogy fog érinteni az egymás után, vagy akár egyszerre bekövetkező több rémisztő jel? Lehet, hogy mindenkit megérint a félelem, de tud-e hatni rám, ránk a biztatás: Emeljétek fel a fejeteket, mert elközelített a megváltásotok.

*Úgy látom, van egy jó teszt, amit figyelhetünk. Hogy érint most, ha a személyes vég lehetősége, veszélye érint meg valamilyen formában? Dermedt kétségbeesés, tanácstalan félelem vesz erőt? Ha ez bekövetkezik, bír valamilyen biztatással, ha emlékeztetnek a Jézussal való találkozásra?

*Úgy figyelem, mintha ennek ereje, jelentősége veszítene a hívők tudatában. Nem vágyott cél, nem sürgetett esemény, hogy Jézussal legyünk. Jó itt nekünk. Szinte letaglózó üzenet, amit a Péter levelében olvasunk:

2Pét 3:10-12 Az Úr napja pedig úgy jön majd el, mint a tolvaj, amikor az egek ropogva elmúlnak, az elemek pedig égve felbomlanak, és a föld és a rajta levő dolgok is megégnek. Mivelhogy azért mindezek felbomlanak, milyennek kell lennetek nektek szent életben és kegyességben, akik várjátok és siettetnétek az Isten napjának eljövetelét, amikor az egek tűzbe borulva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak!

Közeledik a megváltásotok

Miért kellene félni, ha a megváltás közeledik?

Ez nem a globális megváltás, a globális megmenekülés képe.

A megváltás végső teljesülését, végérvényes lezárulását jelenti.

Van egy ige, ami nekem sokat jelent ebben a kérdésben:

Róm 8:22-23 Mert tudjuk, hogy az egész teremtett világ együtt sóhajtozik és vajúdik mind ez ideig. De nemcsak ez a világ, hanem mi is, a Lélek zsengéjének birtokosai, mi magunk is sóhajtozunk magunkban, várva a fiúvá fogadtatást, testünk megváltását.

A Lélek zsengéjének birtokosai, azaz akik Jézusban újjászülettek, megváltást nyertek a mulandó világban sok küzdelmet érnek meg. Azonban a sóhajtásaikban van egy reménység is. Mivel már birtokosai a Léleknek, várják, hogy nyomorúságos testükben is változás következzen be. A romlandót váltsa fel a romolhatatlan.

Ha ehhez hozzáolvassuk a 2 Korintus 5:1-10 részt, tovább bontakozik a helyes hozzáállás képe.

3)A példázat, ami a jel értelmezést magyarázza

A fügefa és a többi fa.

Nem kizárólag egy fa.

Nem látom a fügefa és az Izrael kapcsolatát. Legyünk óvatosak ezzel a feltételezéssel!

Ha jelek láthatók, azok emlékeztetnek, és reménységet ébresztenek.

Ma ezt így is mondhatnánk: Ha látjátok a hóvirágot nyitni, tudjátok, hogy közel a tavasz és a nyár. Ugyanígy vegyétek észre a jeleket és vonjátok le a következtetést. Ahogy a hóvirágot a tavasz hírnökének tekintitek, úgy ezeket a jeleket is az Úr eljövetele hírnökének tartsátok.

A mulandó és maradandó biztos pont

Az ég és a föld elmúlik, de az Isten igéje megmarad. Ebbe kell kapaszkodni.

4)Figyelmeztető szavak

Vigyázzatok, nehogy elnehezedjen a szívetek.

Ennek okai a mámor, részegség vagy a megélhetés gondjai. Ezek nekem az élet két veszélyére mutatnak rá: Gazdagság és szegénység. Igaz vannak szegények, akik az élet gondjai miatt isznak, hogy ne legyen súlyos a teher.

Azért látom a két végletet, mert Jézus a magvető példázatában is így figyelmeztet, ezekkel a veszélyekkel.

Luk 8:14 A tövis közé esettek azok, akik meghallgatták az igét, de elmenve az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtották azt bennük, és nem hoztak gyümölcsöt.

Ha ezekbe van belemerülve az ember, ugyanúgy meglepetésként éri az Úr eljövetele, mint azt, aki nem is hitt soha.

Folyamatos éberség, imádkozás. Ez az ellenszere annak, hogy valaki a megterhelt állapotba kerüljön.

5)Összegzés

  • Milyen messzire tudsz előre tekinteni? Látod az örökkévalóságot? Látod az ég és a föld elmúlását?
  • Ezekről tudsz, vagy már várod is azáltal, hogy megkaptad a Szentlélek zálogát?
  • Hogy érint a vég esélye, gondolata? Van örömteli vágyakozás, ha felmerül a kérdés?
  • Megjelenik az imatémáidban az a kérés, hogy elkerüld a bekövetkező eltérítő hatásokat?
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s