Én az Úr vagyok, aki a szívet fürkészem

Jeremiás 17:9-10

1)Bevezetés

Mennyire lehet igaza Exupéry-nek azzal a mondatával, hogy „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”? Vajon tényleg jól lát a szívével az ember? A szív „látása” tökéletes?

Annyi biztos, hogy az érzéseink lehet, jobban jelzik azt is, amit szemmel nem látunk, de sajnos el kell fogadni, hogy a szívünk sem tökéletes az érzékelésben.

Mit mond a szívünkről az ige? Mit kezd a szívvel Isten?

2)Állítások és egy kérdés a szívről

A szív csalárdabb mindennél és gonosz. Kemény állítás ez. Ezekre nézve tettem fel az előbb a kérdést, hogy tényleg jól láthat az ember a szívével?

Van tehát két lesújtó vélemény az ember szívével kapcsolatban. Tényleg így van? Kicsit kibontva a szó jelentését, elfogadjuk, hogy Isten azt mondja a szívünkről, hogy az csalárd, csalfa, álnok, másokat kijátszó? (Ezek a héber szó fordítási lehetőségei.)

Bármennyire is a tiltakozás születik meg bennem, védekezve, hogy nem lehet ilyen sötét a kép, ilyen lehangoló a helyzet, el kell fogadni, hogy Isten ismer engem tökéletesen és emiatt bizonyára így van, hogy a szívem csalárdabb mindennél és gonoszság van benne.

Néhány bibliai részlet hadd erősítse még ezt a tényt!

Máté 15:17-20 Nem értitek, hogy mindaz, ami a szájon bemegy, a gyomorba jut, és az árnyékszékbe kerül? Ami azonban a szájból jön ki, az a szívből származik, és az teszi tisztátalanná az embert. Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúbizonyságok, káromlások. Ezek teszik tisztátalanná az embert. De az nem teszi tisztátalanná az embert, hogy mosdatlan kézzel eszik.

Pál is vizsgálta magár és a következőre jutott:

1Kor 4:3-5 Számomra egyáltalán nincs jelentősége annak, hogy ti miképpen ítéltek felőlem, vagy hogy egy polgári bíróság hogyan teszi ezt, sőt magam sem ítélem meg magamat. Én ugyan semmit sem tudok magam ellen felhozni, de ez még nem tesz igazzá, ugyanis az Úr az, aki megítél engem. Azért idő előtt semmit se ítéljetek, amíg el nem jön az Úr, aki világosságra hozza a sötétség titkait, és megjelenti a szívek szándékait. Akkor mindenki Istentől kapja a dicséretet.

Tehát a szív még önmagunk számára is kiismerhetetlen.

Salamon is hasonlóra jutott:

Péld 21:2 Az ember minden útja helyes a maga szemében, de az ÚR a szívek vizsgálója.

Miért az ellentétes „de” szóval kapcsolódik össze a két tagmondat? Mert szemben áll egymással a két tény. Az ember tarthat mindent jónak, de a szíve attól még sajnos lehet rossz. Nem attól jó a szívem, hogy mindent jónak tartok-e magammal kapcsolatban, hanem attól, hogy Isten jónak tartja-e azt?

*Milyennek tartod a szívedet?

3)Egy nagy felajánlás figyelmeztetéssel

Tehát az ember nem ismerheti meg tökéletesen a szívét, de Isten a legapróbb, legféltettebb részeit is fürkészi, vizsgálja. Miért teszi ezt? Mert ez alapján fog megítélni mindent.

Na ez egy kemény állítás.

Gyakran felmentő érzéssel említjük azt az igét, hogy Isten nem azt nézi ami a szem előtt van, hanem a szívet vizsgálja. Mintha megnyugtatóbb lenne nekünk ezt a vizsgálódás. Tudom, ez olyan esetekben szól igazán, amikor emberek vizsgálnak minket és érezzük, hogy hibás a meglátásuk és nyugalmat ad, ha tudjuk, hogy Isten nem a külső dolgokat nézi, hanem a szívünket.

De mindig jobbat lát, mint ami külsőleg látszik? Mindig jobb a szándék, az elhatározás, a cél, az indíték, mint a botladozó tettek?

Lássunk egy példát! A gazdag ifjúról milyen képet lehet alkotni a szavai, tettei alapján? Még Jézus is megkedvelte őt. (Márk 10:21) Viszont amikor a szükséges lépésre került volna a sor, felszínre jött, hogy a szívében vannak rabságot okozó tényezők. Jobban járt, hogy kiderült a szíve szándéka? Nem.

Vagy Péter a szándékait tekintve nem nyilvánult meg rosszul, amikor védelmezni kezdte Jézust. Egyszer, amikor elmondta mi vár rá, (Máté 16) máskor pedig, mikor jöttek érte a katonák. (Máté 26) Jézus mégis mindkét esetben rendre utasította őt. Jónak hathatott a igyekezete, de nem Isten szerinti volt az mégsem.

*Hányszor van, hogy emberi módon gondolkodunk és az nem Isten szerinti gondolatokat, terveket, tetteket szül az életünkben. Milyen jó, hogy Isten fürkészi a szívünket.

Miért fürkészi a szívet Isten?

Mert az alapján fog ítélni. Tehát végül nem a szándékainkat, magyarázatainkat fogja megkérdezni, hanem a szív indítékait fogja megvizsgálni.

 • Nem az adományaink mennyiségét vizsgálja, hanem a szív szándékát abban.
 • Nem a szolgálataink mennyiségét, hanem a szívünk indítékait vizsgálja.
 • Nem az imaházban töltött időt, hanem azt, milyen változáson ment át a szíved az alatt az idő alatt.

Ez okozhatna egy mélységes kétségbeesést is nekünk. Hát így ki állhat meg Isten előtt? Csalárd a szív és gonosz. Nem tudom megismerni. Isten viszont kifürkész benne mindent, így tökéletesen tud mindent, és ez alapján fog ítélni.

Van egy jó hírem. Isten nemcsak a végső napon fürkészi a szívet, hanem most is. Nemcsak azért fürkészi a szívet, hogy mindent lásson abban, és legyen egy titkos információja rólunk, amit bármikor felhasználhat ellenünk, hanem azért, hogy ezt meg is mondja nekünk.

A szíveket fürkésző Úr tudomásunkra akarja hozni, mit lát a szívünkben.

Két kulcs ige a témában:

Jób 13:23 Mennyi bűnöm és vétkem van nekem? Gonoszságomat és vétkemet add tudtomra!

Zsolt 139:23-24 Vizsgálj meg engem, oh Isten, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg engem, és ismerd meg gondolataimat! És lásd meg, ha van-e nálam a gonoszságnak valamilyen útja? és vezérelj engem az örökkévalóság útján!

Ha akarod tudni, mit lát Isten a szívedben, akkor tudomásodra is hozza, mit fürkészett ki ott. Ha ezt meghallgatod, meglátod, elfogadod, akkor már most átmehetsz az ítéleten úgy, hogy te magad ítéled meg az életedet és javítasz, változtatsz a felismert dolgokon.

Ahogy Isten fürkészi a szívet

Hogy fürkészi a szívedet Isten? Hogy mutatja meg, mi van a szívedben?

Lássunk néhány példát!

 • Egy beszélgetésben rávilágítanak a valódi kérdéseidre. Ahogy Nikodémus is átélte. Kerülgette a témát, Jézus pedig azonnal a lényegre fordítja a szót. Újonnan kell születnetek.
 • Egy kérés kényszerít arra, hogy beismerd az állapotodat. Ahogy a samáriai asszony kapja a kérést, hogy hívja ki a kúthoz a férjét. Az asszony kénytelen beismerni, hogy nincs férje. A folytatás további leleplezést hoz.
 • Valaki kéri, hogy mesélj el valamit, oszd meg a gondolataidat, érzéseidet. Közben felszínre jönnek egyéb érzések is, ahogy az emmausi tanítványok is átélték. Miközben beszéltek, máris éreztek valamit. Szembesültek a felismeréssel a csalódásuk témájában.
 • Többször megkapjuk ugyanazt a kérdést, addig, amíg nem mondjuk ki a helyes választ. Ahogy Péter is háromszor kapta meg a kérdést Jézustól, hogy szeretsz-e engem.
 • Akkor is fürkészi a szívet, amikor másban észre veszel valamilyen hibát és azt szóvá teszed. Róma 12:1-2
 • Amikor nem vagy biztos abban, hogy ártatlan vagy. Az utolsó vacsorán Jézus jelzi, hogy az apostolok közül egy elárulja őt. A reakciójuk rámutat, hogy Isten fürkészi a szívüket.
  • Máté 26:21-2 Evés közben így szólt: Bizony mondom nektek, egyikőtök elárul engem. Fölöttébb megszomorodtak, és elkezdték egyenként kérdezgetni: Csak nem én vagyok az, Uram?
 • De mondhatjuk azokat a helyzeteket, amikor nyitott szívvel olvassuk a Bibliát, hallgatunk igehirdetést.
 • De lehet egy film is, ami nagyon megérint, elgondolkodtat.

Számos formája lehet annak, amikor Isten fürkészi a szívet és vizsgál bennünket azért, hogy segítsen jobban megismerni mi van a szívben és hogy mi magunk ítéljük meg azokat és ne Ő ítéljen a végső ítéletkor.

Mindezeket látva, értsük meg. Isten nem leleplező kém, aki bajba akar minket sodorni azzal, hogy fürkészi a szívünket. Ő egy szerető Atya, aki azért teszi, hogy még jobban megismerhessük, mi van a szívünkben.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s