Amíg élünk, addig dönthetünk

Lukács 16:19-31

1)Bevezetés

Az emberek között egyik legfontosabb kérdés, hogy mi történik velünk a halálunk után. Ez régebben nyílt kérdés volt. Ma már úgy foglalkoztatja az egyének többségét, hogy menekülnek a téma elől. A halál maga egy tabu téma lett.

A kérdés az, hogy mit mond a témában Isten a Biblián keresztül. A mai történetünk ezzel a kérdéssel foglalkozik.

2)Amit nem állít a történet

Mivel ez egy példázatszerű történet, nem kell minden részletét jelentős információnak tekinteni, és abból következtetéseket levonni. Hadd rögzítsem, hogy véleményem szerint mit nem állít a történet.

  • A gazdagok pokolba kerülnek a szegények mennybe jutnak
  • Aki keveset szenved az életben az kárhozatra jut, aki sokat szenved, az a mennybe kerül

3)A történet nagy kérdése

Amit viszont határozottan állít, így magunkban tisztázni kell az az, hogy nem ér véget a létezés a halálunkkal. Van folytatás. Ez az egyik tény. A másik az, hogy a folytatásnak két alternatívája van. Ezt többféle képen nevezi a Biblia. Menny és pokol. Örök élet, örök halál. Örök boldogság, örök szenvedés.

Isten ma ezt a kérdést tisztázni szeretné velünk. Elfogadjuk-e, hogy ha befejeződik az életünk a földön, akkor folytatás következik vagy az örök nyugalomban, vagy az örök gyötrelemben.

Kin múlik, hova kerülök?

A válasz kettős. Részben rajtam, részben Istenen. Mit jelent ez?

Isten lehetőséget készített és ajánlott fel arra, hogy senki ne jusson az örök gyötrelemre. Az ember ezt a lehetőséget elfogadhatja és dönthet az örökké tartó jövőjéről. Amikor elérkezik a belépés az örökkévalóságba, akkor ezt a döntést alapul véve Isten dönt arról, ki hova kerül.

Mivel ez nincs részletesen kifejtve a történetben néhány igerész hadd támassza alá az állítást.

Ján 3:18 Aki hisz őbenne, nem kerül ítéletre, aki pedig nem hisz, az már el is ítéltetett, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.

Ján 3:36 Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem enged a Fiúnak, nem lát életet, hanem Isten haragja marad rajta.

Ján 5:24 Bizony, bizony mondom nektek, hogy aki az én beszédemet hallja, és hisz annak, aki engem elküldött, örök élete van, és nem jut ítéletre, hanem már átment a halálból az életre.

Aki hisz, az hoz egy olyan döntést, amit Isten az utolsó ítéletkor figyelembe vesz és engedi az egyént az örök boldogságba.

Ennek jele a történetben is megfigyelhető. Észrevetted, hogy a két személy az életében aktív cselekvő egyénként van bemutatva, viszont az élete végén mindkettő passzívvá válik. A gazdag öltözködik, lakomát készít a koldus fekszik, vágyakozik. Amint beáll a halál, vége a cselekvésnek. A gazdagot eltemetik, a koldust angyalok viszik. Igen, amíg élünk addig dönthetünk.

*Döntöttél-e már? Hiszel-e már Jézusban, az Isten által felkínált lehetőségben?

4)A két élet különbsége

Az előbb érintett részben van egy nagyszerű kép arra, milyen a hitben zajló élet és a hit nélküli lét. A gazdagot eltemetik és ennyi. Nincs tovább. A koldust is minden bizonnyal eltemették, mégsem ez a végső tett vele, hanem az angyali felkarolás és ők viszik Ábrahám kebelére.

Nekem ez a részlet arra mutat rá, hogy aki hisz, annak már a földi életszakaszában is más a nézete, az elképzelése, meggyőződése a halálról, és az utána való dolgokról. És ez nem képzelgés, hanem valós reménység.

*Ebből bennem az a kérdés születik, hogy hogyan jobb élni, úgy hogy az utolsó szívdobbanással vége és már csak a rám hulló föld vár engem, vagy vége valaminek, de kezdődik egy sokkal jobb.

5)A tehetetlen tenni akarás

Előre haladva a történetben, mit tanít még Jézus? Felfigyelhetünk arra, hogy a pokolba került személyben mennyire felerősödik a tenni akarás, amit egy végtelen tehetetlenség béklyóz meg.

Egyrészt a saját kínjait szeretné enyhíttetni, másrészt elkezd aggódni a családtagjaiért, akiket meg szeretne menteni a gyötrődéstől.

Nem félelmetes. Valós a szenvedés, de teljes a tehetetlenség. Nincs semmi lehetősége arra, hogy változtasson. Lát vizet, talán elérhető is, de képtelen bármit is kezdeni vele. Ilyen az örök gyötrelem. Szenvedéssel együtt végtelen tehetetlenség.

Ami rossz ebben a szenvedésben, hogy nem lesz vége. Hány ember kívánja életében a szenvedések végét. Már a halált is elfogadja, csak vége legyen a szenvedésének. Ez a változás ott már nem jön el.

*Mit vált ki ez a kép, ez a részlet? Ha elgondolkodtál, kérlek keresd a lehetőséget, ami által elkerülheted ezt a gyötrelmet!

A tenni akarás átvált a másokért való aggódásba. Talán a gyötrelem egy másik képéről is kapunk ezáltal információt. A pokolban nemcsak az fáj, amit én elmulasztottam, hanem amit másokkal szemben sem tettem meg, vagy mások életében is megakadályoztam.

Ez az ember lakomákat szerzett, amivel lehetőséget biztosított a test táplálására, de nem tartotta fontosnak a lelki lehetőségeket. Most már ez is fontos neki. Azért akarja visszaküldeni Lázárt, hogy beszéljen a testvérei lelkére.

Ő már belátta, hogy addig hozhatnak döntést, amíg élnek. Addig tehetnek valamit, hogy ne kerüljenek a gyötrelem helyére, amíg a földi életszakaszuk tart.

*Amíg élsz, addig fogadd el, ha valaki a lelkedre akar beszélni! Amíg élsz, addig tudsz a közeledben élők lelkére beszélni.

6)Mi győz meg?

Mivel a gazdag ember továbbmegy a megoldás keresésbe, szinte egy vita alakul ki közte és Ábrahám között. A gazdag ember úgy véli, hogy a feltámadással, a halottak közül való visszatéréssel megtéríthetők az emberek. Ábrahám, aki ebben az esetben magát Istent személyesíti meg, tájékoztatja, hogy van ettől komolyabb és hatékonyabb eszköz arra, hogy az ember megtérjen. Ez pedig a Szentírás.

Kiszélesítem az igazságot. Ma is sokan gondolják, hogy a csodák emberek megtérését fogják okozni. Én úgy látom, hogy aki nem hallgat az Igére, azt a csodák sem fogják megérésre indítani.

*Te mitől várod a megtérésed?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s